TITO JE MRZEO SRBE, ALI... Na današnji dan je rođen MARŠAL JUGOSLAVIJE, čovek koji je bio NOĆNA MORA Adolfa Hitlera
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

DUHOVITO PODSEĆANJE

TITO JE MRZEO SRBE, ALI... Na današnji dan je rođen MARŠAL JUGOSLAVIJE, čovek koji je bio NOĆNA MORA Adolfa Hitlera

Sami izvucite zaključke

Objavljeno: 11:19h

Danas je rođendan Josipa Broza Tita, najvažnije i najkontroverznije ličnosti u istoriji Balkana u XX veku.

Dok ga mnogi još uvek poštuju, mnogo je i onih koji ne biraju načine da oblate njegov lik i delo, neretko pribegavajući poluinformacijama i teorijama zavere, koje se tiču njegovog identiteta i motiva u društveno-političkoj aktivnosti.

Desničari u celoj bivšoj Jugoslaviji već 40 godina tvrde da je radio "protiv Srba" (desničari u Srbiji), "protiv Hrvata" (desničari u Hrvatskoj), i tako dalje...

Bojan Dragićević je na ovu temu napisao zanimljiv sarkastičan post o tome koliko je Tito zaista "mrzeo Srbe".

Pročitajte ga i sami izvucite svoje zaključke.

"Na današnji dan rodjen je onaj koji je mrzeo Srbe, a Srbi bili većina u Partiji, Armiji, službama, Skupštini i na ključnim mestima u privredi.

Onaj što je branio Srbima da se sećaju Prvog svetskog rata, a dao penzije solunskim borcima, posećivao Zejtinlik i izjednačio Orden narodnog heroja i Karadjordjevu zvezdu, pritim rehabilitujući Apisa i crnorukce.

Onaj što nije dao Srbima da se krste, ali je pomagao Pećku patrijaršiju, finansijski stao iza obnove Žiče i Manasije i dopustio restauraciju Bogorodice ljeviške, dok su mu dva ministra i gradonačelnik Novog Sada bili pravoslavni popovi, a zvanični list Crkve Pravoslavlje mu se zahvaljivao na 35 godina blagostanja, mira i sreće.

Onaj što je mrzeo sve srpsko, ali je pisao govor o godišnjici Prvog srpskog ustanka, slikao se sa Karadjordjevom slikom, organizovao godišnjicu Cerske bitke i dopustio snimanje najboljeg srpskog ratnog filma Marš na Drinu.

Onaj što je bio ustaša, pa je poubijao 40 000 ustaša na Blajburgu, srušio NDH, poubijao joj gotovo celu vlast i pola emigracije, a NR Hrvatsku sveo na manju teritoriju od Banovine Hrvatske koju je dao mnogoljubljeni monarhistički režim.

Onaj što je skrivao Jasenovac tako što se u udžbenicima učilo da je broj ubijenih 700 000, a ekskurzije dece vodjene tamo da se poklone spomeniku koji je napravila njegova vlast.

Onaj što je bio protiv kosovskog duha srpskog naroda, ali je 1953. izgradio Kulu na Gazimestanu da to sakrije.

Onaj što nije poštovao srpsku vojničku tradiciju, ali mu veterani nisu prosili po ulicama, već su dobili boračke penzije.

Evo objave:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.