VULIN SE OGLASIO I TO KAKVOM PORUKOM! Ovo svi moraju da znaju
Aleksandar Vulin, Foto: Printscreen

JASAN

VULIN SE OGLASIO I TO KAKVOM PORUKOM! Ovo svi moraju da znaju

On se sastao sa rukovodstvom te vojnozdravstvene ustanove, koje ga je informisalo o radu VMA u uslovima vanrednog stanja

Objavljeno:

Vojnomedicinska akademija i vojno zdravstvo pokazali su svoju vrednost i nastaviće da se bore sve dok se ne završi epidemija Kovida-19, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska Vojnomedicinske akademije.

On se sastao sa rukovodstvom te vojnozdravstvene ustanove, koje ga je informisalo o radu VMA u uslovima vanrednog stanja.

"Vojno zdravstvo je pokazalo koliko je važno svojoj zemlji, koliko je važno svojoj vojsci i pokazalo da u onim teškim i najtežim trenucima ne može da postoji nijedna podela osim na one koji se bore i koji daju sve od sebe i one koji misle drugačije", rekao je ministar Vulin.

On je naveo da je u u najtežim trenucima za zemlju, za vreme borbe protiv Kovida-19, Vojnomedicinska akademija u skladu sa naređenjem predsednika Republike preuzela lečenje nekovid pacijenata.

Vulin ističe da zbog trenutne borbe protiv korona virusa ne smemo prestati da vodimo računa o pacijentima koji boluju i od drugih bolesti.

"Ovde je trijažirano više od 11.000 pacijenata. Oko 6.000 pacijenata primljeno je na dalje lečenje. U ovom trenutku na stacionaru leži više od 500 pacijenata, svakog dana ovde se u tri smene izvrše dijalize za više od 200 pacijenata. Više od 300 hitnih operacija je urađeno na VMA, rekao je ministar Vulin.

On je naveo da ćemo kada sve ovo prođe morati da razumemo da su se neke stvari promenile, da ćemo morati drugačije da se ponašamo, usvojimo neke nove procedure, učimo i radimo i budemo spremni za sve što nas očekuje.

Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika dr Miroslava Vukosavljevića, Vojnomedicinska akademija je među prvima u Srbiji napravila prijemno-trijažno odeljenje koje ima hirurški i stacionarno-dijagnostički deo, kao i sam trijažni centar sa dijagnostikom brzih testova.

Vukosavljević je najavio da će VMA uskoro nabaviti i PCR testove, čime će biti kompletno opremljena za dijagnostiku svih stanja i diferencijalnu dijagnozu između kovid i nekovid pacijenata.

Načelnik VMA ističe da je do sada u toj ustanovi bilo ukupno devet lekara i medicinskih tehničara zaraženih virusom Kovid-19 i to sa lakšm simptomima bolesti, kao i da su dva lekara i jedan medicinski tehničar već ozdravili i vraćaju se nazad na posao.

Današnjem obilasku prisustvovali su državi sekretar Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Uglješa Jovičić i šef kriznog štaba VMA i zamenik načelnika VMA brigadni general dr Dragan Dinčić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.