DAČIĆEVE REČI ODJEKUJU PLANETOM: U Savetu bezbednosti pokrenuti debatu o POREKLU KORONAVIRUSA I BIOLOŠKOM RATU!
Ivica Dačić, Foto: Ministarstvo spoljnih poslova, Tanjug

JASNO I GLASNO

DAČIĆEVE REČI ODJEKUJU PLANETOM: U Savetu bezbednosti pokrenuti debatu o POREKLU KORONAVIRUSA I BIOLOŠKOM RATU!

Gledajući na sve što se dešava, kako ističe Dačić, politika koju je Srbija vodila prethodnih godina pokazala se kao ispravna

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je za Novosti rekao šta misli da treba da budu sledeći koraci u borbi protiv koronavirusa.

- Srbija, i verujem da u tome nismo jedini, očekuje da se u međunarodnim forumima, pre svih u Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti, pokrene širok dijalog kako bi se celom svetu dali odgovori o poreklu virusa korona, sumnji na biološki rat, posledicama koje će pandemija ostaviti. Potreban je razgovor o tome kako će svet i međunarodni odnosi ubuduće izgledati, kakva je sudbina brojnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija i projekata koji sada postoje, a koji su u većoj ili manjoj meri zakazali u odgovoru na ovu krizu. Tu mislim i na EU, ali i NATO, UN, OEBS, MMF...

Ovu poruku da se, pre svih, krovna svetska organizacija "trgne" i uzme aktivnu ulogu u aktuelnoj globalnoj krizi, u izjavi za "Novosti", upućuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji kaže da velike sile, kao i UN i SB, duguju određene odgovore o virusu korona, između ostalog i da li je on prirodan ili laboratorijski.

Pozivi organizaciji na Ist Riveru na "buđenje" ne treba da čude, imajući u vidu da je SB tokom ovog meseca održao samo jedan sastanak o kovidu 19 - 9. aprila. U programu rada SB, do kraja meseca nije planirano novo okupljanje na ovu temu.

U međuvremenu, višedecenijska pravila koja su bar na papiru važila "umiru" jedna za drugom. Države jedne drugima, poput pirata, otimaju respiratore, maske i drugu medicinsku opremu, krše dogovore...

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da će se, kako se pandemija virusa korona bude bližila kraju, rasplamsavati rasprava pre svega o ekonomskim posledicama, i to kroz "igru krivice", u kojoj će različiti međunarodni akteri prebacivati odgovornost za izbijanje i upravljanje pandemijom na svoje geopolitičke rivale:

- Usaglašen stav svih ključnih međunarodnih aktera, zasnovan na saznanjima stručnjaka, trebalo bi da bude usvojen unutar sistema UN. Ali, u postojećim okolnostima to teško da će biti slučaj. Kriza koja je nastala usled pandemije ukazala je na potrebu svođenja dugačkih, internacionalizovanih lanaca vrednosti u nacionalne ili uže regionalne okvire, što uvodi čitavu planetu u svojevrsni proces deglobalizacije, koji će nesumnjivo pored ekonomskih imati i svoje političke implikacije.

Bivši ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović kaže, za "Novosti", da UN i SB ne mogu drugačije da se ponašaju nego onako kako to diktiraju glavni faktori:

- SB je samo jedna otvorena pozornica, Generalna skupština UN hor u pozadini, a očigledno je da su velike sile zatečene pandemijom i da svaka ima svoj pristup i da ne razmišljaju mnogo o udruženom odgovoru na krizu. SB sad drema i spava, ali već sada je jasno da će doći do krupnih socijalno-ekonomskih i političkih pomeranja u svetu.

IZABRALI SMO ISPRAVNU POLITIKU

GLEDAJUĆI na sve što se dešava, kako ističe Dačić, politika koju je Srbija vodila prethodnih godina pokazala se kao ispravna:

- Dobro je bilo što smo nacionalne interese, između ostalog, zasnivali i na jačanju bilateralnih veza sa pojedinim svetskim silama, poput Kine, Rusije, Turske, ali i UAE i drugim važnim zemljama. A kakva je reakcija SB i UN u svemu ovome? Pa vidite i sami da je SB tokom aprila održao samo jednu sednicu o kovidu 19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.