MI OVDE GRADIMO BUDUĆNOST KOJA ĆE BITI ZAPISANA U ISTORIJI! Vučić o brzoj pruzi Beograd - Budimpešta!
Aleksandar Vučić, Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

DEONICA STARA PAZOVA - NOVI SAD

MI OVDE GRADIMO BUDUĆNOST KOJA ĆE BITI ZAPISANA U ISTORIJI! Vučić o brzoj pruzi Beograd - Budimpešta!

Vučić je pre par dana i sam najavio da će u utorak obići rusko gradilište kod Čortanovaca, na brzoj pruzi Beograd - Budimpešta!

Objavljeno: 12:16h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.

Zajedno sa predsednikom Srbije, u obilazak izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, deonice Stara Pazova - Novi Sad, došao je i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

"Ovo veličanstveno gradilište je simbol sveukupnog napretka Srbije! Radovi na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ predstavljaju najveće železničko gradilište u celoj Evropi", izjavio je Vučić.

- Tunel izgleda fantastično i pogled sa ovog mosta biće možda lepši od pogleda sa mosta "Vrla". U septembru/oktobru sledeće godine, ako sam dobro razumeo idemo vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata - kaže Vučić obilazeći rusko gradilište kod Čortanovaca.

- Ovo je bukvalno svemir u odnosu na ono što smo imali. Klasa iznad! Pogodila nas je pandemija, ali je moja molba bila da gradimo brzu prugu Beograd-Niš. Videćemo šta ćemo sa tim, ugovor je spreman, ali pare još nisu, obavestićemo vas kad nađemo pare - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio se svima na veličanstvenom radu, čiji će rezultati ostati zabeleženi u istoriji.

- Mi ovde gradimo budućnost koja će ostati zapisana u istoriji. Ulažemo ogroman novac za najmodernije pruge sa prosečnom brzinom od 200km/h. I preko ovog vijadukta sa pogledom na Dunav i Frušku Goru nećemo morati da usporavamo, pa ćemo se i tu kretati istom brzinom - kaže Vučić.

Predsednik je dodao da se Srbija nije odrekla nijednog važnog infrastrukturnog projekta i da za njih ima novca. Podseća na potonuće cene nafte i ističe da je to dokaz da niko u svetu neće znati šta nas čeka.

- Mi smo spremni, i mi molimo ljude da budu spremni za rad. Čini mi se da smo se navikli na manji obim posla, manje odgovornosti, ali moramo brzo da se prebacicmo i pokažemo da možemo da radimo više - rekao je Vučić.

- Još samo malo strpljenja i u oktobru 2021. stizaćemo do Novog Sada za 25 minuta. Iz Beograda za to vreme ne može ni da se izađe! Hvala na posvećenosti - kaže Vučić.

Predsednik Srbije objasnio je da je ovde osam radnika bilo zaraženo, da je jedan juče otpušten sa Sajma i da su svi u dobrom stanju.

Odgovarajući na pitanje novinara o razgovorima sa Viktorom Orbanu o izgradnji brze pruge, Vučić kaže da neće biti kašnjenja i da je o tome bilo govora sa Orbanom.

- Sa Mađarskom imamo odličnu saradnju, oni su nam iskreni prijatelji i imali su razumevanja u svakoj teškoj situaciji. I unutar EU govorili su u superlativu o pravima manjina - rekao je Vučić.

Orban je, kaže, ubrzao procedure u Mađarskoj, a naš je posao da se izgradi pruga do Subotice.

foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

- Kada budemo imali prugu do Budimpešte, do Beča ćemo stizati za 4 sata - rekao je predsednik.

Novi Sad nije žarište koronavirusa

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Novom Sadu, kaže da je u ovom gradu najniži procenat zaraženih.

- Ovde je gotovo ugašeno epidemiološko žarište, ali moramo da budemo oprezni - kaže Vučić.

Govoreći o dve multinacionalne kompanije za koje je najavljeno da će doći u Novi Sad, kaže da je greška što su Miloš Vučević i on ovo najavili i da uskoro sledi najava jedne od najvećih investicija u Srbiji, a biće vezana za Novi Sad. Epidemija je, kaže, pod kontrolom u Beogradu, kao i u Nišu. I u Aleksincu je danas situacija znatno bolja.

Predsednik Srbije: Vodimo ozbiljnu politiku, ne obazirem se na komentare

Komentrišući pojedine ocene da su mere Vlasti populističke, iako se pozivaju na struku, Vučić kaže da, kada se radi ozbiljan i odgovoran posao, teško je ugoditi ljudima.

- Kada je bilo neizvesno da li ćemo sačuvati živote, bile su napadane mere. Tražili su vanredno stanje, a onda su njegovo uvođenje kritikovali. Tako je i sa parlamentom. Bunili su se oni koji uzimaju novac, iako ne rade. Za mene je važno da smo uradili veliki posao i da svakog dana imamo manje ljudi na respiratorima, kao i da imamo sve manji procenat zaraženih, a sve više testiranih - kaže Vučić.

Vučić najavio: Na leto se analizira kolektivni imunitet

utra počinje da radi "Vatreno oko", pa će se brojke jasno videti u četvrtak, kaže predsednik. Podseća da će se na leto analizirati kolektivni imunitet i da će se prikupljakti krvna plazma kako bismo bili spremni.

- Danas u apoteke ide 4 miliona rukavica, 4 miliona maska i dajemo cene dvostruko niže od nabavnih. Gledamo da sve proizvedemo mi, kao što smo uspeli sa hlorikinom, alkoholom... Pokušaćemo da napravimo proizvoljnu liniju za globulin i da budemo spremni za novi udar kovida na jesen ili zimu - kaže Vučić.

Podseća da je pokrenuta proizvodnja maski (96.000 dnevno), a da se radi na tome da u magacinima imamo 50 miliona maski u zalihama.

Ambasador Rusije: Sledeće godine idemo vozom iz Beograda do Novog Sada

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je puno nade i vere da će se sledeće godine od Beograda ići vozom do Novog Sada.

- Ovaj projekat je dokaz odlične saradnje, pa i u najtežim uslovima pandemije. Bolest nije zaobišla ni ekipu ruskih i srpskih stručnjaka, ali podvlačimo njihovu stručnost i predanost, pa su nastavili svoj rad bez obzira na rizik. Hvala predsedniku i ministarstvu, imali smo i imaćemo uvek odličnu saradnju sa srpskom stranom. Osim ovog projekta, nastavljena je i realizacija drugih - rekao je ambasador.

Vlada Srbije je juče u okviru novih mera pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu upravo od danas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.