IMAMO ČELIČNE PRIJATELJE, PO BROJU TESTIRANJA, SRBIJA JE MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA! Brnabić otvorila novu laboratoriju!
Ana Brnabić na otvaranju nove laboratorije, Foto: Printscreen / Tanjug

sjajne vesti

IMAMO ČELIČNE PRIJATELJE, PO BROJU TESTIRANJA, SRBIJA JE MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA! Brnabić otvorila novu laboratoriju!

Molekularni biolozi će raditi 24 sata dnevno!

Objavljeno: 13:09h

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija "Vatreno Oko", donacija Kine u borbi protiv virusa korona, koja će raditi 2.000 testova na Kovid 19 dnevno.

Otvaranju laboratorije prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

"Jako važan dan za Srbiju, ne samo u borbi protiv koronavirusa, već i generalno. Ono na čemu radimo je digitalizacija zdravstva, pokazali smo da imamo zdrav i čvrst zdravstveni sistem, kao i da imamo čelične prijatelje. Imamo fenomenalnu osnovu da napredujemo brže nego ikad do sada. Po broju testiranja danas, Srbija je među vodećim zemljama u ovom delu Evropu, ne samo u regionu. Ovo će nam omogućiti da brzo krenemo testiranjen na antitela, uradimo ozbiljnu epidemiološku studiju, pa ćemo znati šta dalje", istakla je premijerka Brnabić.

foto: PRINTSCREEN / TANJUG

Otkud baš Vatreno oko?

Predstavnici Kine objasnili su i da naziv Vatreno oko potiče iz jedne kineske bajke u kojoj se govori da vatreno oko može da vidi sve i da odagna svako zlo i sve zle duhove pa i ovo zlo!

U obraćanju prisutnima, premijerka Ana Brnabić je posle video-poziva i razgovora sa Kinom rekla da ovakvu laboratoriju nema niko i to ne samo u regionu nego ni u ovom delu Evrope pa ni obližnje zemlje EU poput Mađarske, Bugarske...

foto: PRINTSCREEN / TANJUG

Naime, u novoj laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, molekularnih biologa, u tri smene, sedam dana u nedelji.

Pre nekoliko dana na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" avion "Er Srbije" dopremio je dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv virusa korona.

Druga laboratorija biće u Nišu i moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

Ta pomoć omogući će Srbiji da poveća kapacitete za testiranje, što će znatno uticati da se pokrije "lepeza" ljudi koji treba da se testiraju.

Radovi na izgradnji laboratorije počeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku.

Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa SCADA i BMS sistemom.

Otvaranje je najavljeno za 11 sati.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin ranije je rekao da će u laboratoriji raditi 40 mikrobiologa i da će obrađivati 2.000 testova dnevno.

Pogledajte kako izgleda laboratorija:

1 / 7 Foto: Printscreen / Tanjug

Molekularni biolozi će raditi 24 sata dnevno.

foto: Printscreen / Tanjug

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.