MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Stanje u gerontološkim centrima stabilno, uskoro slede nova ZAPOŠLJAVANJA radi RASTEREĆENJA
Zoran Đorđević, Foto: Ministarstvo za rad

MERE

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Stanje u gerontološkim centrima stabilno, uskoro slede nova ZAPOŠLJAVANJA radi RASTEREĆENJA

Ministar je najavio i dodatno zapošljavanje u gerontološkim centrima, kako bi se rasteretili ljudi

Objavljeno: 12:14h

Stanje u gerontološkim centrima je potpuno stabilno, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračna i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i najavio dodatno zapošljavanje u tim ustanovama, kako bi se zaposleni rasteretili.

"Stanje u gerontološkim centrima je potpuno stabilno. Imamo redovnu komunikaciju svih centara, koji nam redovno šalju informacije o tome kakvo je stanje, ako ima nekih promena…", rekao je Ðorđević na TV Pink.

Ministar je najavio i dodatno zapošljavanje u gerontološkim centrima, kako bi se rasteretili ljudi.

Takođe, istakao je i da je od danas krenula redovna isporuka medicinske opreme za zaposlene u tim centrima.

"Imali smo u petak promptnu isporuku, od danas je redovna, preko RFZO, jer su i gerontološki centri prioritet", naglasio je Ðorđević.

Ðorđević je ponovio da su poslodavci dužni da se pridržavaju svih mera koje se tiču bezbednosti i zdravlja na radu, u ovoj situaciji.

"U slučaju da postoji bilo kakvo kršenje, da se neki poslodavac ne pridržva toga, inspekcija i sada radi normalno i bićemo i rigorozniji kada su u pitanju kazne, jer sada nemamo prava na grešku. Briga o grajanima je na prvom mestu", rekao je Ðorđević.

Ministar je istakao i da je onima kojima je izrečena mera samoizolacije, važno da imaju rešenje ili od MUP-a ili od Ministarstva zdravlja, te da će im uz to rešenje biti uvaženo i plaćeno odsustvo.

"Njima će biti priznato njihovo pravo. Plaćeno odsustvo će biti plaćeno, ne moraju da brinu", rekao je Ðorđević.

On je poručio da neće biti dozvoljeno otpuštanje radnika u ovoj situaciji, zbog smanjenog obima posla.

Takođe, rekao je da će nadležni reagovati na svaki problem.

"Pozivam građane da nam se javljaju, ako postoje neki kolektivni problem. Ukoliko je reč o pojedinačnim kršenjima prava, upućujemo to organu koji je nadležan Ako je nešto u nadležnosti Ministarstva, inspekcija će reagovati", rekao je Ðorđević.

On je ponovio da je za državne organe propisano da roditelji dece do 12 godina mogu da rade od kuće, čega se oni i pridržavaju, ali da država ne može reagovati imperativno kada su u pitanju privatnici.

"Dajemo preporuku da se to uradi na taj način. Tamo gde postoji dokaz da oba roditelja rade, da poslodavac neće da im izađe u susret, inspekcija će izaći na teren da se vidi da li je baš morao tako posao da se organizuje", rekao je Ðorđević i apelovao na sve poslodavce da izađu u susret u tim slučajevima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.