IZ VLADE STIŽU NOVE INFORMACIJE! Šta će biti sa zaposlenima koji moraju u izolaciju - da li će im to biti plaćeno?
Zoran Đorđević, Foto: Beta/Miloš Miškov

STROGA PRAVILA

IZ VLADE STIŽU NOVE INFORMACIJE! Šta će biti sa zaposlenima koji moraju u izolaciju - da li će im to biti plaćeno?

Svi koji u vanredno stanje budu kršili prava radnika biće sankcionisani, rekao je resorni ministar

Objavljeno: 13:30h

U Vladi Srbije se održava konferencija za medije nakon sednice Socijalno ekonomskog saveta povodom situacije #COVID.

- Život se mora vratiti u normalu. Preduzimamo mere kada je u pitanju privreda, a i ekonomija, dogovaramo se i šta ćemo učiniti u narednom periodu i da pokažemo građanima da ne sedimo skrštenih ruku. Građani moraju biti spokojni. Svi se moramo pridržavti zakona, a oni koji se budu oglušili, platiće kaznu. Daćemo na uvid javnosti sve one koji su pravo i zakon kršili, bilo da se radi o javnom sektoru, bilo o privatnom. Nema potrebe da se nagomilavaju namirnice, svega imamo dovoljno, istakao je ministar.

Novinarka je upitala ministra Đorđevića da li je istina da će smanjiti poslodavci plate radnicima ako ne budu redovno dolazili na posao.

- Za vreme vanrednog stanja, poslodavac je u obavezi da obezbdi svim zaposlenim radnicima rad od kuće a bez umanjenja zarade, ističe Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je sastanak pokazao ozbiljnost situacije i da je dobra stvar što savet nastavlja sa radom.

"Ne pretiti otkazima i ne smanjivati plate"

Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da je u ovoj situaciji najvažniji život, jer kada proglasite vanredno stanje morate voditi računa o sugrađanima koji su u porcesu rada.

foto: media Centar

"Pre svega mislimo na ljude u zdravstvu, javno-komunalnim preduzećima, zaposlenima na carini", rekao je on.

Naveo je da su razgovarali o tome da se vode stalne projekcije o tome šta će biti ekonomske posledice krize.

"Neće biti predviđene stope rasta, mora da postoje kompenzacioni fondovi", rekao je Stojiljković.

On je kazao da moramo da se pokažemo kao solidarno društvo, ne kao socijal-darvinističko društvo, te da ne treba pretiti otkazima i nuditi ljudima da rad od kuće sa platom od 70 odsto.

"Logično je da tražimo moratorijum na radno pravni status, da ljudima ne smanjujemo plate. Kako ćemo inače pokazati da smo solidarni", rekao je Stojiljković.

- Ministri su dali kratke informacije šta smo preduzeli, šta činimo kao država, i osvrt na zdravstvene prilike u zemlji. Još jednom apelujem na najstarije da budu u izolaciji - kaže Đorđević i dodaje da imamo dva krizna štaba i da kao država sprovodimo mere sa planom.

- To govori da smo kao država učinili najveće napore da prevaziđemo krizu, jer ona zahteva mere - kaže i dodaje da problemi postoje i da sve ono što činimo jeste prvenstveno zarad toga da se zaštite građani sada, a i u budućnosti.

- Preduzimamo mere kada su u pitanju privrede i finansije, u cilju toga sa građani budu spokojni- kaže i ističe da su doneli uredbu gde su definisali prava i obaveze poslodavaca.

- Svi koji krše zakon će odogovarati - kaže ministar i dodaje da zahteva da svi treba da radimo kao jedan i štitimo prava radnika.

- U potpunosti smo snabdeveni i nema potrebe da narod kupuje, pravi lagere robe, jer će biti svega u prodavnicama kada su u pitanju životne namirnice - istakao je.

Rekao je da "svega čega imamo za godinu dana, bez ikakve proizvodnje, setve i žetve" koja će nastupiti u međuvremenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.