VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Proglašeno VANREDNO STANJE u Srbiji, zatvaraju se ŠKOLE, VRTIĆI I FAKULTETI
Vučić se obraća naciji, Foto: Printscreen

SRBIJA ČEKA

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Proglašeno VANREDNO STANJE u Srbiji, zatvaraju se ŠKOLE, VRTIĆI I FAKULTETI

Sastanak je počeo oko 19 sati

Objavljeno: 20:48h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedava večeras u Palati Srbija sastankom kriznih štabova za sprečavanje mogućih štetnih posledica izavanih virusom korona.

Prenosimo uživo:

- Borba koja pred nama je borba za one koji su stvarali i gradili naši zemlju, borba za roditelje, ali i za budužnost Srbije. Naši stariji su izgradili naša sela, puteve i pruge, a danas su oni napadnuti pre svega i moramo sve da uradimo da pomognemo tim divnim ljudma, poručio je predsednik Srbije večeras.

- Predsednik je proglasio vanredno stanje u Srbiji od ovog trenutka, koje će biti objavljeno u Službenom glasniku:

- Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu sa odredbama Ustava, člana 5. ustava, obaveštavamo da smo doneli odlučku o proglašenju vanrednog stanja na teriotoriji cele Srbije - rekao je predsednik.

- Nakon proglašenja vanrednog stanja održaće se sednica Vlade Srbije na kojoj će se precizirati mere koje će biti sprovedene

- Najstariji građani su meta ovog žestokog napada, upozorio je Vučić.

- Penzioneri stariji od 65 godina moraju da budu u svojim kućama. Poštovanje te mere će se pratiti i ukoliko za 72 časa bude nepoštovanja, doneće se obavezujuća odluka o zabrani napuštanja domova, saopštio je predsednik.

- Molim vas da ostanete u svojim domovima, zato što vas volim. Molim mlađe da ne idu kod starijih, da ne šaljemo decu da posećuju deke i bake, i da ih pustimo da budu sami ovaj mesec, da bi preživeli ovo - poručio je Vučić penzionerima.

- Vučić se zahvalio lekarima i poručio da je razočaran napadima na medicinske radnike.

- Od sutra će biti zatvorene škole, vrtići, fakulteti, teretane.

- Rad restorana i kafića biće regulisan u odnosu na Zakon o radu.

- Srbija ima 100% uvećanu potrošnju, rekao je Vučić.

- Vučić je naglasio da će prodavnice biti otvorene, i da svih namirnica ima u dovoljnoj količini.

- Što se snadbevanja tiče, imamo za 100 odsto uvećanu potrošnju. Razumem strah da se ljudi osećaju sigurno, ali ne znam kako da vam objasnim, nema potrebe. Mi nemamo problem ni sa brašnom, ni sa uljem, ni sa šećerom. Biće vam otvorene prodavnice. 30.000 maski ćemo obezbediti na dnevnom nivou - rekao je.

- Predsednik je otkrio da je uputio pismo predsedniku Kine Siju, u kojem ga je, kako kaže, nazvao "bratom". Od Kine je zatražena pomoć, da se pošalju lekari.

- Vučić je saopštio da će bolnice od sutra čuvati vojska, dok će policija da sprovodi nadzor nad izolacijom - kazne za nepoštovanje su 3 godine zatvora.

- Što budemo disciplovaniji, moćićemo da sačuvamo živote naših roditelja - rekao je predsednik.

- Osobe sa visokim krvnim pritiskom, dijabetičari i bolesnici sa malignim oboljenjima su posebno u riziku.

- Dva pacijenta sa koronavirusom su na respiratorima

- Svaka osoba koja doputuje u Srbiju moraće u izolaciju na 14 dana, a ako dolazi iz "žarišta koronavirusa" izolacija će trajati 28 dana

- Predaja nije opcija, nikada nije bila opcija, nikada neće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo. Živela Srbija! - poručio je Vučić na kraju obraćanja.

Vučić je zatim odgovarao na pitanja novinara:

- Međugradski saobraćaj za sada normalan, odluka o regulisanju za 72 časa.

- Beograd je za sada žarište epidemije koronavirusom.

- Kupljeno je 5 miliona maski od Kine, koje će uskoro stići, otkrio je Vučić. Takođe su nabavljeni dodatni respiratori koji stižu u sredu, ali predsednik nije želeo da otkrije odakle.

- Strancima poručujem da ne dolaze u Srbiju, rekao je Vučić.

- Svi slučajevi koronavirusa u Srbiji potiču od osoba koje su boravile u Milanu, rekao je Vučić.

Predsednik predsedava sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti KOVID-19 po privredu, saopštila je ranije danas pres služba predsednika.

Podsetimo, u Srbiji su formirana dva krizna štaba. "Zdravstveni" predvodi premijerka Ana Brnabić, a činiće ga i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, kao i vruhunski domaći lekari.

"Ekonomski" krizni štab, za otklanjanje posledica po privredu, vodi predsednik Vučić, a čine ga još i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon zasedanja koje je počelo oko 19 sati, predsednik Srbije će se obratiti naciji i izneti odluku o tome da li će u našoj zemlji, a zbog situacije sa koronavirusom, biti proglašeno vanredno stanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.