DAČIĆ OTKRIO ŠTA JE NACIONALNI PRIORITET SRBIJE! Obratio se studentima Pravnog fakulteta!
Ivica Dačić, Foto: Beta/Ognjen Stevanović

poželeo im dobrodošlicu

DAČIĆ OTKRIO ŠTA JE NACIONALNI PRIORITET SRBIJE! Obratio se studentima Pravnog fakulteta!

On je kazao da su diplomatske aktivnosti Srbije u velikoj meri usmerene ka ostvarivanju osnovnih ciljeva i prioriteta spoljne politike

Objavljeno:

Pronalaženje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju je naš nacionalni prioritet, iz kog proizilazi posvećenost Srbije dijalogu na relaciji Beograd-Priština, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obraćajući se studentima Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu i Nišu i Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Poželevši im dobrodošlicu u ministarstvu, Dačić im je govorio i o spoljnolitičkim prioritetima Srbije, ističuhi da se spoljna politika naše zemlje zasniva na dve osnovne premise - principijelnost i rukovođenje suštinskim vrednostima koje se nalaze u osnovi savremenih zapadnih civilizacija.

On je kazao da su diplomatske aktivnosti Srbije u velikoj meri usmerene ka ostvarivanju osnovnih ciljeva i prioriteta spoljne politike, među kojima su očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, razvijanje bilateralnih odnosa sa najuticajnijim zemljama, aktivan doprinos radu najznačajnijih međunarodnih organizacija, unapređenje odnosa sa susedima i razvoj regionalne saradnje i članstvo u Evropsku uniju.

foto: Printscreen

"Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, naša prioritetna unutrašnja i spoljnopolitička tema, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Ulažemo značajne napore u odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, čime dajemo doprinos i u zaštiti međunarodnog prava, Povelje UN, uloge Saveta bezbednosti, kao bitnih instrumenata u očuvanju ravnoteže snaga u međunarodnim odnosima i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti", rekao je Dačić obraćajući se studentima.

Kao jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Srbije izdvojio je rezultate koji su postignuti u nastojanju da što većem broju država objasni i približi srpska pozicija da pitanje Kosova i Metohije nije definitivno rešeno i okončano.

"Proces povlačenja i zamrzavanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je neumitan, do sada je 18 zemalja to učinilo. Siguran sam da će uspeh koji smo postigli i odluke o povlačenju priznanja tzv. Kosova imati i širi značaj u oblasti teorije međunarodnih odnosa, posebno u proučavanju pitanja secesiionizma", rekao je Dačić.

On je istakao da je pronalaženje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju naš nacionalni prioritet, iz kog proizilazi posvećenost Srbije dijalogu na relaciji Beograd-Priština.

"Svesna njegovog značaja ne samo kada je reč o rešavanju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja, već i za stabilnost čitavog regiona, Srbija je sve vreme konstruktivan partner u dijalogu, za razliku od druge strane, koja, nažalost, nije ispunila minimum svojih obaveza", rekao je ministar Dačić.

Kazao je da su jednostrane mere poput uvođenja taksi neprihvatljive i da još više otežavaju život srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

"Ukidanje taksi je ključni preduslov za nastavak dijaloga. Takođe, odluke Prištine da formira tzv. ministarstvo odbrane i transformiše "kosovske snage bezbednosti“ u oružanu formaciju, za nas su neprihvatljive, jer ne samo da nanose štetu procesu dijaloga Beograda i Prištine, već mogu uticati i na destabilizaciju čitavog regiona",i stakao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da se unapređenje saradnje, očuvanje mira i bezbednosti u regionu ubraja u jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Najaktuelniji primer angažmana Srbije na tom polju jeste inicijativa poznata kao "Mini Šengen", pokrenuta na predlog predsednika Aleksandra Vučića, čiji je cilj lakše kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a samim tim i produbljivanja regionalnog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana.

"Kao doprinos uspešnoj regionalnoj saradnji očekuje se od svih učesnica u regionu da striktno poštuju zakljucene sporazume, jer se tako stvara povolja klima za saradnju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa", naveo je ministar.

Istakao je i da je punopravno članstvo u EU i dalj jedan od strateških spoljopolitičkih ciljeva Srbije.

"Iako svesni problema i izazova sa kojima se Evropska unija danas suočava, kao što su Bregzit, unutrašnje reforme, zamor od proširenja, smatramo da bi proces evropskih integracija trebalo brže da se odvija", rekao je Dačić.

On je podsetio da je od 2014. godine do sada Srbija otvorila 18 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja i dostavila pregovaračke pozicije za još pet poglavlja.

Bilo bi dobro da dinamika otvaranja poglavlja prati dinamiku reformskog procesa, te u tom smislu Srbija ima velika očekivanja od Samita EU-Zapadni Balkan, planiranog da se održi u maju ove godine u Zagrebu.

Dačić je rekao i da Srbija posebnu pažnju posvećuje vladavini prava, odnosno Poglavljima 23 i 24.

Ističe i da će evropski put Srbije u znatnoj meri zavisiti od poglavlja 35, koje se odnosi na napredak u dijalogu Beograda i Prištine i bitno određuje tok celokupnog procesa, budući da uslovljava naredne korake i u drugim oblastima.

"I pored toga, nastavićemo reformski put Srbije i usklađivanje nacionalnih propisa sa evropskim standardima, nezavisno od dinamike pregovaračkog procesa, jer verujemo da je to u interesu svih naših građana i doprinosi modernizaciji i opštem prosperitetu zemlje", poručio je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.