USTAŠKI KARDINAL STEPINAC KRVARIO JE NA SOLUNSKOM FRONTU SA SRBIMA! Nepoznati detalji iz života ovog NADBISKUPA
a službu u jugoslovenskim snagama tokom Prvog svetskog rata, Stepinac je nagrađen Karađorđevom zvezdom, Foto: Wikipedia

newverovatna priča

USTAŠKI KARDINAL STEPINAC KRVARIO JE NA SOLUNSKOM FRONTU SA SRBIMA! Nepoznati detalji iz života ovog NADBISKUPA

Jugoslovenska legija je prebačena na Solunski front kad je on već bio probijen, ali ta ratnička epizoda iz njegovog života biće presudna u kasnijoj crkvenoj karijeri

Objavljeno:

Alojzije Stepinac je rođen 8. maja 1898. godine u selu Brezarić kod Krašića, blizu Zagreba, u veoma imućnoj seljačkoj porodici. Njegov otac Josip imao je dvanaestoro dece i to četvoro iz prvog i osmoro iz drugog braka. Alojzije je osnovnu školu završio u rodnom mestu, gimnaziju u Zagrebu. Kad je završio šesti razred gimnazije, stupio je u nadbiskupijski licej s ozbiljnom namerom da se posveti svešteničkom zvanju.

Vrlo brzo je pozvan u austrougarsku vojsku 1916. godine. U skraćenom roku je mogao položiti osmi razred i maturu, pa je zatim otputovao u Rijeku u svešteničku školu. Ubrzo se, kao novopečeni oficir potporučnik našao na Italijanskom frontu, ali njegova vojnička karijera ubrzo je privedena kraju, ranjavanjem u borbama na Soči i Pijavi.

foto: Wikipedia

Mnogi Stepinčevi biografi pominju njegovu oficirsku razboritost i hrabrost, međutim, ne postoje materijalni dokazi za takve tvrdnje. Tokom Prvog svetskog rata, njegovi roditelji nisu imali nikakvih vesti o njemu. U Krašić je stigla vest da im je sin poginuo negde u Srbiji i poslate su im njegove stvari. Stepinac je zapravo bio zarobljen i odveden u italijansko zarobljeništvo. Čim je čuo da je osnovan Jugoslovenski odbor i da se organizuje Jugoslovenska legija, javio se kao dobrovoljac.

Jugoslovenska legija je prebačena na Solunski front kad je on već bio probijen, ali ta ratnička epizoda iz njegovog života biće presudna u kasnijoj crkvenoj karijeri. Posle pobede služio je kao oficir u Vranju, Gnjilanu i Prištini, do proleća 1919. godine, kada je demobilisan u činu podporučnika. Za službu u jugoslovenskim snagama tokom Prvog svetskog rata, Stepinac je nagrađen Karađorđevom zvezdom.

foto: Wikipedia

Iste godine Stepinac se upisao na Agronomski fakultet u Zagrebu. Tokom studija učlanio se u akademsko katoličko društvo Domagoj. Na studijama je ostao svega godinu dana, nakon čega se vratio na imanje svog oca gde je nekoliko narednih godina radio. Stepinac je tu upoznao i svoju veliku ljubav Mariju Horvat, kćerku svog učitelja. Marija se sa porodicom preselila u Zagreb, pa ju je Stepinac zaprosio pismenim putem.

Iako je isprva prihvatila bračnu ponudu, Marija Horvat se kasnije predomislila i vratila mu verenički prsten. Stepinac je član Hrvatskog orlovskog saveza i putovao je na slet katoličkog sokola u Brno. Bio je na čelu grupe tokom procesije i nosio je hrvatsku zastavu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.