SAD JE POZNATO KO SVE IZLAZI NA IZBORE: Ovo je KOMPLETAN SPISAK
Foto: Nemanja Nikolić

POLITIKA

SAD JE POZNATO KO SVE IZLAZI NA IZBORE: Ovo je KOMPLETAN SPISAK

Poslednji rok za predaju liste je 10. april u ponoć, odnosno 15 dana pre datuma održavanja izbora

Objavljeno:

Nakon što su danas zvanično raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, naredni korak je na zainteresovanim strankama, pokretima i grupama građana da pripkupe 10.000 potpisa i uz overu ih predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Poslednji rok za predaju liste je 10. april u ponoć, odnosno 15 dana pre datuma održavanja izbora, a RIK ih proglašava najkasnije 24 sata od predaje.

Prijem overenih potpisa teoretski bi mogao početi već danas, najavili su iz RIK-a.

Izborna trka trajaće do 23. aprila u ponoć i u njoj će učestvovati mnogi dobro poznati kandidati, ali i oni manje poznati.

Deo opozicije više meseci najavljivao je bojkot izbora od koga su neki od njih odustali zahvaljujući rezultatima međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija, ali i činjenice da je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto.

Predsedništvo Srpske napredne stranke usvojilo je izbornu listu, koja bi trebalo da se zove "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Na listi SNS, na kojoj je za izbore 2016. godine bilo deset stranaka, biće i, kako je za sada potvrđeno, SDPS Rasima Ljajića, PUPS i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Glavni koalicioni partner SNS u Vladi Srbije - Socijalistička partija Srbije na izbore izlazi sa Jedinstvenom Srbijom.

Odluku da SNS i SPS na izbore izađu odvojeno doneli su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić krajem februara, a dogovoreno je da će u sredinama gde se proceni da je to potrebno - zajednički ići na lokalne izbore.

Na izbore izlaze i Srpska radikalna stranka, Liberalno demokratska partija, SPAS Aleksandra Šapića, Pokret "1 od 5 miliona", Stranka moderne Srbije, pokret Srbija 21, Srpska stranka Zavetnici, Pokret obnove kraljevine Srbije.

O izlasku na izbore odluku nisu doneli pokret "Metla", koji je najavio da čeka raspisivanje izbora, i Nova stranka Zorana Živkovića, koji navodi da je 95 odsto članstva za borbu.

Na izborima neće učestvovati, prema najavama, Savez za Srbiju u kome su Stranka slobode i pravde Dragana Djilasa, Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića, kao ni Pokret slobodnih građana, "Dosta je Bilo", incijativa "Ne davimo Beograd" i Državotvorni pokret Slobodana Samardžića.

Na osnovu poslednje odluke, na lokalnim i republičkim listama žene bi trebalo da budu zastupljene 40 odsto.

Odluka o raspisivanju izbora za odbornike skupšina gradova i skupština opština u Srbiji ne odnosi se na opštine u kojima su održani vanredni izbori.

To su skupštine grada Zaječara, Bora i Beograda i skupštine opština Kosjerić, Lučani, Negotin, Aranđelovac, Mjadanpek, Mionica, Preševo, Medveđa, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka u kojima su održani vanredni izbori od 2017. do 2019. godine.

Poslednji parlamentarni izbori održani su 24. aprila 2016. godine, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima. Bili su to treći parlamentarni izbori za skoro četiri godine.

Parlamentarni izbori zakazani za 26. arpil biće 12. od uspostavljanja višestranačkog sistema 1990. godine. Od 2000. godine do danas parlamentarni izbori su održani sedam puta, vanredni 2000, 2003, 2008, 2014. i 2016. godine, a redovni 2007. i 2012. godine.

Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije i grupe gradana. Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, koliko se narodnih poslanika i bira.

Konačni rezultati izbora biće proglašeni 96 sati nakon održavanja izbora i od tada teku rokovi za formiranje novog saziva parlamenta.

Bonus video:

  1. (Espreso.co.rs/Tanjug)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.