OPTUŽBE SZS: Izbori u Vojvodini dodatno neregularni!
SZS, Foto: Dado Đilas

frka

OPTUŽBE SZS: Izbori u Vojvodini dodatno neregularni!

SzS je naveo da predloženo rešenje "pokazuje opravdanost" bojkota ovih izbora

Objavljeno:

Savez za Srbiju optužio je danas Srpsku naprednu stranku i Savez vojvodjanskih Madjara da su kroz nameru donošenja "autentičnog tumačenja" izbore u Vojvodini učinili "dodatno neregularnim".

Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je naprasno sazvao sednicu pokrajinskog parlamenta za ponedeljak 2. mart, a jedina tačka dnevnog reda je autentično tumačenje odluke o pokrajinskim izborima u delu koji se odnosi na manjinske stranke i koalicije i dodavanja 'korektivnog faktora' od 35 odsto na osvojene glasove.

"To je loše rešenje i tako će se mandati deliti na osnovu fiktivnih glasova nepostojećih birača, a to je i jedini cilj ovakvog načina dodele mandata nagradjivanje lojalnih manjinskih koalicionih partnera", naveo je SzS u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je SNS "izgleda shvatila" da se "preigrala" pa sada sa "autentičnim tumačenjem" predlaže da se 35 odsto obračunava samo za one manjinske stranke i koalicije koje ne predju cenzus od tri odsto, "što u praksi znači da svojim koalicionim partnerima Savezu vojvodjanskih Madjara ne žele da prepuste dodatne mandate i nastoje da ih istisnu iz podele plena nakon izbora".

"Pored toga, ovaj predlog otvara niz pitanja pri raspodeli mandata jer se mandati manjinskih stranaka ili koalicija ne dele prema cenzusu od tri odsto već po principu prirodnog praga, pa se postavlja pitanje da li je predloženo tumačenje zakonito. Takodje se može desiti da jedna manjinska stranka osvoji 2,90 odsto glasova i da se njima obračuna korektivni faktor od 35 odsto, dok se drugoj manjinskoj listi koja osvoji 3,05 odsto glasova ne obračuna, te se stranke dovedu u neravnopravan položaj", piše u saopštenju.

SzS je naveo da predloženo rešenje "pokazuje opravdanost" bojkota ovih izbora.

"Slične 'akrobacije' režim pravi i na državnom i lokalnom nivou, ali su na pokrajinskom nivou one najopasnije i najvidljivije. SNS i SVM prekrajanjem pravila izbornog procesa i veštačkm inženjeringom krajnjih rezultata lažnih izbora došli su do toga da sami odredjuju koga će pustiti u lažni pokrajinski parlament", ocenio je SzS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.