DVERI BI BRENDIRANOM HLADNJAČOM NA MIGRANTE: Sramna peticija Boška Obradovića, JAVSNOST U ŠOKU I NEVERICI
Boško Obradović, Foto: Emilija Jovanović

otkrivamo

DVERI BI BRENDIRANOM HLADNJAČOM NA MIGRANTE: Sramna peticija Boška Obradovića, JAVSNOST U ŠOKU I NEVERICI

Dveri u svojoj kampanji žestoko protiv migranata

Objavljeno:

U svojoj kampanji "Oslobođenje" Dveri su pokrenule ksenofobičnu peticiju protiv migrantske politike vlasti, tvrdeći da će "prazna srpska sela naseliti migranti". Koalicioni partneri iz SzS su podeljeni -ili ćute ili osuđuju.

Stranka Boška Obradovića juče je pokrenula karavan po Srbiji pod nazivom "Oslobođenje". Brendirali su kamion kojim su najpre krenuli u Mrčajevce i Čačak, a na ceradi odštampali fotografiju migranata na kojoj su mahom muškarci, a preko nje ispisali "da li su ovo žene i deca migranti".

- Peticija protiv migrantske politike vlasti, potpis koji garantuje sigurnost vašoj deci - još jedna je od poruka koju dverjani šalju građanima Srbije.

Na bočnim stranama cerade stoji citat vojvode Živojina Mišića "Ko sme, taj i može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" i "Srbija - prijatelj porodice".

Ako oko nečega što je ova vlast uradila ili radi postoji saglasnost da je dobro, i najvećeg dela javnosti i međunarodnih faktora, onda je to upravljanje migrantskom krizom.

Ipak, Dveri su izuzetak, a Boško Obradović kaže da je migrantska politika vlasti krahirala. On je predstavio rezoluciju svoje stranke o novoj migrantskoj politici u deset tačaka.

Posle Vučićeve izjave da će Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke, jasno je da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti - rekao je u decembru Obradović.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac nije juče odgovarao na poruke "Blica".

Potpredsednica DS Aleksandra Jerkov kaže za naš list da je zgrožena.

- Zgrožena sam brendiranim hladnjačama kojima Dveri seju mržnju, ksenofobiju i strah po Srbiji. Još sam više zgrožena time što se moja, Demokratska stranka nalazi u političkom savezu sa onima koji to rade. Činjenica da su ovo podveli pod kampanju bojkota posebna je podmetačina, ali plašim se da će, kao i sve ostalo, ostati bez zvaničnog odgovora iz DS. Negde se, izgleda, baš nismo razumeli. Ni što se tiče bojkota, ni Saveza, a izgleda ni politike DS duge tri decenije - poručuje Jerkov.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za "Blic" da Dveri nastavljaju politiku kontinuiteta.

- Nisu odustali od tvrđe politike prema migrantima, ali ni od jedne vrste soliranja Dveri i Boška Obradovića u odnosu na Savez za Srbiju. Politički su iskočili iz tog voza izjavama i akcijama koje nisu usaglašene i na tragu svih iz SzS - navodi Klačar.

On kaže i da Dveri temu migrantske politike kandiduju u kampanji jer misle da im može biti korisna kada je reč o bojkotu.

- Vrlo verovatno da je to reakcija na interne probleme s kojima su se suočavali. Kada su počeli da se preorijentišu sa desnice ka centru, počeli su da gube rukovodstvo, a zatim i članstvo. Sada pokušavaju da se osnaže i pojedinačno i unutar SzS. To je pokušaj povratka na stare pozicije, pre nego što su ušli u Savez, jer žele da zaustave odliv svojih birača u druge stranke -zaključuje Klačar.

Protiv kampanje Ješić, Božović, Đurić...

Demokrata Goran Ješić osudio je karavan Dveri u komentaru da zna da deo SzS intimno podržava stav Dveri, ali da "samo nebo zna šta Demokratska stranka radi sa ovim smećem".

Balša Božović ironično je napisao da "kreće kampanja bojkota" i da bi"ovo isto radio i Radovan Karadžić u kampanji u mirnodopskim vremenima".

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije napisao je na Tviteru da je promocija bojkota promovisanjem antimigrantske politike kamionom, sličnim onima u kojima su mnogi migranti izgubili živote, nešto najgore što je video u poslednje vreme.

- Nema tog višeg cilja koji opravdava sabornost sa nosiocima ovakvih ideja - kaže Đurić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.