Kako je Bata postao političar: Pekao je jagnje, a kasnije umalo postao predsednik Srbije (VIDEO) (FOTO)
Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

Socijalista do srži

Kako je Bata postao političar: Pekao je jagnje, a kasnije umalo postao predsednik Srbije (VIDEO) (FOTO)

Ostaće, pre svega, upamćen po vanserijskim ulogama i maestralnoj karijeri, ali ćemo ga pamtiti i kao vatrenog socijalistu koji se nadgornjavao s opozicijom

Objavljeno: 16:26h

Sećaćemo se Valtera, Pufte, Macole... Pamtićemo njegove replike iz filmova i serija... Smejati se kad god ih ponovo gledamo... Neki će, međutim, pamtiti i Batu Živojinovića kao socijalistu, narodnog poslanika i predsedničkog kandidata. Evo kako je sve počelo! Kako je Bata postao Valter! (FOTO) Kako je Bata uopšte ušao u politiku? Priča, odnosno anegdota o tome govori koliko je u početku višestranačja Bati sve to bilo beznačajno.

foto: Fonet

Navodno se u SPS učlanio dok je pekao jagnje i pijuckao vino sa društvom ispred vikendice u Koraćici. Naime, dok su se Bata i prijatelji provodili naišli su aktivisti socijalista i pitali ga da li hoće da se učlani. Da bi ih skinuo sa vrata Bata ih je prekinuo i pitao "gde treba da se potpiše?". Pola sata kasnije dolaze SPO-vci sa istom pričom. Bata im kaže "pa, gde ste vi malopre? Da ste došli ranije, ja bih se učlanio kod vas, ali zakasnili ste." U jednom od poslednjih intervjua otkrio najveću boljku: Bata je sa ovom željom i umro (FOTO) Njegova vezanost za SPS, međutim, ubrzo je postala ozbiljna. Bata je na prvim višestranačkim izborima postao narodni poslanik, a SPS je njegovu filmsku popularnost koristio da prikuplja simpatije glasača.

Ostalo je upamćeno da je tokom demonstracija 9. marta 1991. i nereda na ulicama bio jedan od retkih koji je bio razborit i smatrao da se stvar da rešiti bez nasilja.

U Skupštinu je biran još četiri puta - izborima 1992, 1993, 1997 i 2000. godine. Bio je predsednik Komisije za predstavke i žalbe Narodne Skupštine, neprekidno, od 1992. godine do 2000. godine.

and Mirko Marjanović, 4th Prime Minister of Serbia (1997). It's been already 10 years since #mirkomarjanovic past away. R.I.P. my friend.

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

Na period Batinog poslanikovanja podseća i ova fotografija sa aktuelnim predsednikom Srbije.

and Tomislav Nikolić, 4th President of the Republic of Serbia. #tomislavnikolic #tomanikolic

A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

Najbolji filmovi Bate Životinje! Evo po kojim ulogama ćemo ga pamtiti! (FOTO) Bio je Bata, međutim, nekada i žrtva zabluda. Umeo je žučno da brani Miloševićevu politiku, iako je svima bilo jasno koliko je ona pogubna.

Ni kada je njegova partija poražena na izborima 2000, a prvi čovek izručen Hagu, Bata Živojinović nije odustajao od SPS-a. Štaviše, pristao je da svojim autoritetom pokuša da izvuče stranku iz nezavidne situacije tako što će se kandidovati na izborima 2002. Ovakav Instagram profil ne postoji na planeti: Karijera Bate Životinje u 20 fotki (FOTO) Milošević ga je, međutim, izdao tako što je iz Haga podržao kandidata SRS Vojislava Šešelja.

Facebook

I dok su ostali predsednički kandidati uprli da u skupocenim predizbornim minutima ispričaju što više i namame birače da im podare glasove, Bata je nastupao nonšalantno i šmekerski. Kao da je i tada igrao jednu od svojih uloga, što se može videti na snimku dole.

Izbori tada nisu uspeli i Srbija nije dobila predsednika. Bata je bio tek 6. po broju osvojenih glasova (blizu 120.000) ili 3,27%. Da li se time razočarao i narušio svoj ugled? Verovatno i jedno i drugo. Zato ne treba da čudi što se već naredne povukao iz politike. (Zvonko Ninkov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.