OVO JE NAŠA NAJMOĆNIJA ZVER: Srpska raketa uspešno testirana na moćnom helikopteru H - 145
Helikopter, Foto: Ministarstvo odbrane

SNAŽNO ORUŽJE

OVO JE NAŠA NAJMOĆNIJA ZVER: Srpska raketa uspešno testirana na moćnom helikopteru H - 145

- Svaka letelica koja pripada Ministarstvu odbrane mora biti osposobljena da se ponaša kao vojna, što znači da mora da nosi naoružanje i mora da bude u stanju i da ga upotrebi

Objavljeno:

Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera, H-145, veliko je priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju, ocenio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je u Nikincima prisustvovao ispitivanju domaćeg vazduhoplovnog naoružanja.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ nastavljeno je ispitivanje domaćeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR, a koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi.

Navodi se da su domaći i nemački stručnjaci zadovoljni dosadašnjim rezultatima ispitivanja raketnog lansera 80mm i gondole sa mitraljezom 12,7 mm na helikopteru H-145, u dnevnim i noćnim uslovima, ovoga puta iz leta.

- Svaka letelica koja pripada Ministarstvu odbrane mora biti osposobljena da se ponaša kao vojna, što znači da mora da nosi naoružanje i mora da bude u stanju i da ga upotrebi. Imali smo priliku da vidimo da je domaće naoružanje efikasno, da se dobro primenjuje i da ćemo u budućnosti biti u stanju da ga nudimo svetskom tržištu - rekao je Vulin.

On je ocenio da „onaj ko je u stanju da proizvede, onaj ko može da proizvede ovakvo naoružanje, onaj ko može da ga stavi na najbolji svetski helikopter u svojoj klasi, u stanju je da to i proda i unovči i da na taj način pokaže koliko odbrambena industrija Srbije ima prostora na svetskom tržištu“.

Aleksandar Vulin u uniformi
Aleksandar Vulin u uniformi foto: Ministarstvo odbrane

Prva faza opremanja helikoptera

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da su ranije rađena ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti na poligonu „Nikinci“, sa gađanjem iz leta.

On je rekao da su rezultati ispitivanja vrlo dobri.

- Nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu vrlo su zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem H-Fors - dodao je Miloradović.

Direktor Vojnotehničkog instituta, pukovnik Bojan Pavković, istakao je da je izvedeno ispitivanje naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na helikopteru H-145.

- To je za nas izuzetno značajno ispitivanje koje potvrđuje da smo sposobni da razvijamo naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima. Kao što smo mogli da vidimo, naoružanje funkcioniše ispravno - istakao je pukovnik Pavković.

Ispitivanju na poligonu „Nikinci“ prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, brigadni general Milan Popović, i direktor Tehničkog opitnog centra, pukovnik Slobodan Ilić, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.