VUČIĆA DOČEKALA POČASNA GARDA U ISTANBULU: Pušta se u rad TURSKI TOK, a VAŽNI i RAZGOVORI sa PUTINOM i ERDOGANOM
Naš četvorica imaćemo nešto između ručka i večere, Foto: Printscreen/Instagram/Budućnost Srbije

VUČIĆA DOČEKALA POČASNA GARDA U ISTANBULU: Pušta se u rad TURSKI TOK, a VAŽNI i RAZGOVORI sa PUTINOM i ERDOGANOM

On je dodao da će razgovarati ne samo sa domaćinom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nego i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji na poziv turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana boravi u Istanbulu, gde prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok", rekao je da mnogi ne moraju da znaju šta gas znači, ali da bez gasa nema industrije, nema železare, nema nijednog velikog proizvođača.

Vučić kaže da mnoge kompanije koje su došle u Srbiju ne bi došle da nemamo snabdevanje gasom.

Vučić je rekao da je gas pitanje razvoja naše industrije i energetska stabilnost.

- Mnogo godina smo na ovome radili, od 2014. godine. Oko13 milijardi kubnih metara može da ide kroz našu zemlju, ako obezbedimo to, možemo da vratimo novac koji smo uložili - rekao je Vučić za Pink i dodao da stabilno snabdevanje gasom omogućava i veće plate i penzije.

Povodom razgovora sa Borisovim, Vučić kaže da su razgovarali o gasovodu ali i o drugim balkanskim temama.

Vučić je najavio da će sa Erdoganom duže razgovarati večeras posle večere.

Vučić je istakao i da je veoma značajan bio razgovor Putina i Erdogana.

Ja gledam kako da sačuvam Srbiju i kako da Srbija napreduje

- Mi se u to ne mešamo, to su poslovi za velike, ne za nas male. Ja gledam kako da sačuvam Srbiju i kako da Srbija napreduje - naglasio je Vučić.

Osvrnuvši se na situaciju u regionu i primenu novog zakona u Crnoj Gori Vučić kaže da se nada da ionako budu pravljeni kompromisi i dogovori da oni neće biti pravljeni na uštrb interesa srpske crkve i srpskog naroda.

- Uvek želim da verujem u mogući dogovor - naveo je Vučić.

Kako dodaje, nada se da će se sve završiti mirno.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske Vučić kaže da svako poboljšanje odnosa prema Srbima u toj zemlji će biti sa oduševljenjem prihvaćen.

- Mi smo otvoreni za saradnju sa Hrvatskom, smatram da je ona neophodna ako želimo da opstanemo. Mislim da je saradnja ključna reč. Mali broj državnika je našu zemlju nazvao šakom jada, a ja sam ipak čestitao. Želim da verujem da je to rečeno u nekom trenutku u kojem ne znam šta se dogodi - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se tokom posete Istanbulu uključio uživo u televizijski program i povodom Turskog toka ocenio da je on od strateškog i životnog značaja, za opstanak, budućnost i dalji napredak Srbije u ekonomskom i u industrijskom smislu.

Vučića je na aerodromu dočekala počasna garda koje je on pozdravio na turskom sa Merhaba asker.

- To je pitanje od strateškog i životnog značaja za opstanak i budućnost Srbije, rekao je predsednik o Turskom toku.

On je dodao da će razgovarati ne samo sa domaćinom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nego i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

- Naš četvorica imaćemo nešto između ručka i večere, gde ćemo biti sami pa ćemo moći da čujemo i vidimo kako oni gledaju na ovo što se dešava na Bliskom istoku jer je to i energetsko pitanje, pitanje nafte i njene cene kao i gasa čija se cena vezuje uz cenu nafte... Vidite da je već porasla nafta s obzirom na ovo što se dešava - rekao je Vučić dodajući da će četvorka danas oči u oči razgovarati i o bilateralnim odnosima.

Predsednik je kazao i da će se danas razgovarati i o tome kada će doći do spajanja bugarske i naše deonice toka.

13.15 - Počela svečanost otvaranja dela deonice Turskog toka. U prepunu salu predsednik Turske Erdogan ušao je u pratnji predsednika Srbije i Rusije Vučića i Putina, posle čega je šef turske države seo između njih dvojice.

Prvi su se od visokih zvanica prisutnima obratili domaćin Erdogan i njegov ruski kolega Putin rekavši da će uspešno realizovan projekat gasovoda doneti koristi i razvoj svim zemljama kroz koje ovaj uspešan projekat prolazi. Putin je dodao da su u ovom projektu korišćene tehnološke inovacije i najmodernija tehnika što garantuje ekonomičnost transporta ruskog gasa.

Susret sa Borisovim. Pre početka svečanosti, Vučić se u Istanbulu sastao i razgovarao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

BONUS VIDEO:

PROBALI SMO DA PREVARIMO POLIGRAF: Evo kako smo se proveli

(Espreso.co.rs/Kurir/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.