DOĆI ĆE VREME DA SE U SRBIJI ISPRAVI ISTORIJSKA NEPRAVDA! Aleksandar II Karađorđević o vraćanju KRALJEVINE Srbima
Aleksandar II Karađorđević o vraćanju KRALJEVINE Srbima, Foto: Stefan Kojić

BOŽIĆNI ESPRESO INTERVJU

DOĆI ĆE VREME DA SE U SRBIJI ISPRAVI ISTORIJSKA NEPRAVDA! Aleksandar II Karađorđević o vraćanju KRALJEVINE Srbima

Potpuno iskren intervju...

Objavljeno:

Prestolonaslednik Srbije i starešina Kraljevskoga doma Karađorđevića Aleksandar II Karađorđević u božićnom intervjuu za Espreso otkriva kako se najradosniji hrišćanski praznik praznuje u njihovom domu, šta je sa slikama sa Belog Dvora i u kakvim je odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na Kraljevskom dvoru razgovarali smo sa Prestolonaslednikom Aleksandrom, a on nam je pre svega rekao:

- Na početku, želim svim čitaocima Espress-a, njihovim porodicama i prijateljima srećan Božić i vrlo srećnu Novu godinu. Neka 2020. bude puna zdravlja i uspeha, kao nagoveštaj ulaska u novu deceniju.

I razgovor je mogao da počne.

I ove godine Vi, Vaša supruga i porodica bili ste istaknuti u humanitarnom radu, da li uopšte postoji podatak koliko ste humanitarnih akcija ove godine uradili?

- Moja supruga i ja posvećeni smo pomaganju građanima Srbije kroz naš humanitarni rad. Ponosan sam na rad Fondacije Princeze Katarine u Srbiji, bio sam svedok njihovog vrednog rada u saradnji sa humanitarnim organizacijama Lajflajn, koje su sada starije od 25 godina, u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu i Atini, čiji pokrovitelj je moja supruga Princeza Katarina. Tokom 2019. godine obavljeno je preko 30 isporuka u vrednosti većoj od 1,7 miliona evra, uključujući vozila hitne pomoći, medicinsku opremu, renoviranje prostorija, automobile. Pored toga, prošlogodišnja Konferencija srpske medicinske dijaspore održana je u junu, sa preko 100 stranih i preko 500 domaćih doktora. Veoma sam ponosan što moja supruga i njena Fondacija po prvi put organizuju Konferenciju medicinskih sestara koja će se održati u Beogradu ‪od 23. do 25. aprila‬ 2020. Sestre su od ključnog značaja za sve zdravstvene ustanove, koje ne bi mogle da funkcionišu bez njihovog rada. Moja supruga i ja zahvalni smo našem ministru zdravlja Dr. Zlatiboru Lončaru na odličnoj saradnji. Učestvovao sam u mnogim humanitarnim isporukama i video sam koliko su naše zdravstvene ustanove zahvalne kada prime donaciju. Izuzetno se ponosimo našom dijasporom i našim inostranim prijateljima, kojima smo zahvalni na neverovatnim donacijama, posvećenosti, podršci i učešću na prikupljanju sredstava koje Lajflajn organizuje u inostranstvu. Pored toga, izuzetno smo zahvalni projektu C.U.R.E. iz Kolorada na isporuci četiri kontejnera i na pokrivanju troškova organizacije veličanstvenog događaja za humanitarnu organizaciju Lajflajn u Denveru u Koloradu.

Ponovo su i najbolji maturanti Srbije bili Vaši gosti, to je jedna lepa tradicija koju ste uspostavili?

- Moja Fondacija je u junu ponovo organizovala godišnji prijem za najbolje maturante u Belom Dvoru, na koji dolazi 600 studenata iz Srbije i Republike Srpske, a u taj događaj su uključujena i dva ministra prosvete. Sve zajedno 1800 ljudi, uz prisustvo roditelja i profesora. Veoma sam ponosan na akademska dostignuća ovih sjajnih mladih ljudi. Fondacija je takođe radila na obezbeđivanju stipendija, uključujući jednu od škola koje sam i sam pohađao. Veoma sam zahvalan našem velikom sponzoru, kompaniji NCR, koja je inače otvorila mnoga nove radna mesta u Srbiji.

Šta je to što radite za Božić, a posebno volite?

- Svakog Božića i svakog Uskrsa moja supruga i ja ugostimo u Belom Dvoru preko 1000 dece bez roditeljskog staranja, romske dece, dece izbeglica i dece sa invaliditetom u uzrastu od tri do dvanaest godina iz domova i udruženja širom Srbije. Deca dobijaju divne poklone i odeću zahvaljujući humanitarnim organizacijama Lajflajn Čikago i Lajflajn Kanada, ambasadama u Beogradu i brojnim sponzorima.

Zbog čega je nastao problem sa slikama iz Dvora koje su vraćene Narodnom muzeju?

- Mnogo faktora je prouzrokovalo situaciju, ali ključno je bilo nerazumevanje. Kao što sam već napomenuo u svojoj izjavi od 29. oktobra, sporazum koji imam sa državom sprečio me je u postupcima koje je od mene tražio Narodni muzej. Taj sporazum kaže da nemam pravo raspolaganja bilo kojom imovinom, a to uključuje i umetnička dela. Narodni muzej je potpuno svestan svih ovih činjenica još od 2018. godini kada su mi se obratili sa zahtevom. Nikada nisu predočili dokumente o poreklu umetničkih dela čiji transfer su želeli.

Moralo je i Ministarstvo da se uključi?

- Na kraju su Ministarstvo kulture i Služba za zajedničke poslove, koji su bili nadležni, uspeli da sve organizuju i tada sam rado predao slike. Nadam se da će oni isto razmotriti i one slike koje bi trebalo da se nalaze u Dvoru.

Hoće li ona biti vraćena na Dvor?

- Kao što smo dokumentovali, Narodni muzej trenutno poseduje umetnička dela koja su prvobitno bila u Dvorskom kompleksu. Imamo dokumente o predmetima koji su tokom 2. svetskog rata prebačeni na čuvanje i dokumente koji pokazuju da ih je Kralj platio i da su se nalazila u Dvorskom kompleksu. Pošto svi želimo da ta dela budu predstavljena javnosti, tražim saradnju jer sam odlučan da Dvorski kompleks predstavim javnosti onako kako je to bilo prvobitno kada su tamo živeli moj otac, Kralj Petar II i moj deda Kralj Aleksandar I. Baš kao i muzej, i mi smo otvoreni za razgledanje slika i dva Dvora, sa profesionalnim vodičima. Imamo čak i događaje u Dvorskom kompleksu, na kojima predstavljamo Dvorove i dragocenu i važnu istoriju naše zemlje. Bilo bi lepo da možemo da pokažemo artefakte, slike itd. koji su nekada bili tamo. Čak nam nedostaje i veoma važna ikona iz Dvorske kapele, za koju znamo da se trenutno nalazi u Narodnom muzeju.

Dvorski kompleks i dalje je ponos Srbije?

- Veoma sam ponosan na sve što je moja porodica gradila, naročito na ono što je moj deda kralj Aleksandar podigao svojim privatnim sredstvima, i verujem da bi svi voleli da vide Dvorski kompleks kakav je bio u njegovo vreme. To je jedna od najvažnijih turističkih lokacija u regionu u kojoj uživaju kako domaći, tako i strani posetioci. Imamo profesionalne vodiče i blisko sarađujemo sa TOS-om (Turistička organizacija Srbije) i sa TOB-om (Turistička organizacija Beograda). Ponosan sam što su obilasci za penzionere, učenike i studente besplatni.

Patrijarh Irinej na krsnoj slavi Karađorđevića poželeo je da Srbija jednog dana ponovo postane monarhija i da se Vašoj porodici vrati ono što vam je oduzeto, a to je kruna, kako to komentarišete?

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej foto: Printscreen / Телевизија Храм

- Njegova Svetost je veoma mudar i to je ono što uvek kaže kada je gost u mojoj kući. Siguran sam da će doći vreme da se ta istorijska nepravda ispravi i da će Srbija dobiti svoje dostojno i dostojanstveno mesto koje zaslužuje.

Da li je došlo vreme da kralj Aleksandar I Karađorđević konačno dobije bar ulicu u Beogradu?

- Svakako, i po mom razumevanju, vlasti Grada Beograda razmatraju tu mogućnost i rade na tome. Postojala je inicijativa da se spomenik postavi između Starog i Novog Dvora, ali u javnoj raspravi je bilo nekih komentara da bi bilo neprimereno jer je to tačna lokacija Starog Konaka, gde su ubijeni Kralj Aleksandar i Kraljica Draga Obrenović, tako da se sad traži neka druga, odgovarajuća lokacija. Nadam se da će to uskoro biti rešeno. Lično sam položio venac na grob Kralja Aleksandra i Kraljice Drage u više navrata, kako bih odao poštovanje i iskazao neslaganje sa onim što im je učinjeno. Ne trebaju nam nove podele, ima dovoljno prostora za sve važne istorijske ličnosti našeg ponosnog naroda.

U kakvim ste odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić?

- Moj odnos sa predsednikom Srbije Vučićem i premijerkom Anom Brnabić je pun međusobnog poštovanja i srdačan. Moram da kažem da kao starešina Kraljevske porodice ne biram političke strane i da sam uvek voljan i srećan da podržim predstavnike Vlade Srbije.

Kako ćete provesti praznike?

- Veoma smo uživali kad su Filip, Danica i Stefan ove jeseni došli u Dvor. Svi smo ponosni što Stefan govori srpski i što tako lepo odrasta. Božić ćemo provesti na Dvoru, sa porodicom i prijateljima.

Šta bi poželeli Srbiji i građanima u 2020. godini?

- Srbiji i svim njenim građanima želim jedinstvo, stabilnost, prosperitet, više ulaganja i novih radnih mesta, više novorođenih beba i više dobrih vesti. Moja porodica mi se pridružuje želeći svim našim građanima srećne praznike i sve najbolje za Novu godinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.