SPS NIJE SPONZORUŠA, TO SU SERGEJ I JEREMIĆ, MI NISMO PALI S NEBA! Ivica Dačić konačno otvorio dušu (VIDEO)
Ivica Dačić bio je gost Espreso intervjua, Foto: Ana Paunković, Ilustracija/Espreso.co.rs

NOVOGODIŠNJI ESPRESO INTERVJU

SPS NIJE SPONZORUŠA, TO SU SERGEJ I JEREMIĆ, MI NISMO PALI S NEBA! Ivica Dačić konačno otvorio dušu (VIDEO)

Šef srpske diplomatije otkrio kako se Srbija bori za Kosovo

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Šef srpske diplomatije, prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić u novogodišnjem intervjuu za Espreso.co.rs otkriva detalje borbe za Kosovo, u kakvim je zaista odnosima sa Aleksandrom Vučićem, zašto Srbija treba da bude zla i hoće li socijalisti i naprednjaci zajedno na izbore.

Koji dan pred Novu 2020. godinu, na rođendan njegove ćerke, a u MSP u Nemanjinoj razgovarali smo sa ministrom Ivicom Dačićem.

Gospodine Dačiću, hajde da sumiramo prethodnu godinu u pogledu borbe za Kosovo?

- Znate šta, pošto mi u kontinuitetu sarađujemo sa SNS i Aleksandrom Vučićem već 7 godina, sada ulazimo u 8. i više sam izgubio orijentaciju koje godine se sve izdešavalo, ali generalno mogu da kažem da smo do 2012. godine imali situaciju da je od 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, da je više od 80 zemalja bilo priznalo tzv Kosovo, da su se Tadić i Jeremić obratili Međunarodnom sudu pravde za savetodavno mišljenje i da je ono dato u smislu da jednostrana proglašena nezavisnost nije protivna međunarodnom pravu što su naravno svi iskoristili i na Kosovu i na Zapadu da promovišu svoju nezavisnost i da utiču i na druge zemlje da priznaju Kosovo. Takođe je u tom periodu doneta rezolucija GS UN gde je dijalog prebačen u Brisel. Znači imajući u vidu takvu situaciju mogu da kažem da smo uspeli da za ovo kratko vreme potpuno preokrenemo i spoljno-političku situaciju Srbije, ali i priču oko Kosova.

Kako ste to uspeli?

- Naime, do tog perioda 113 zemalja je priznalo Kosovo to je bilo do 2014. godine. Govorim dakle o periodu kada sam ja postao ministar spoljnih poslova, Vučić je prvo bio premijer, a onda predsednik Srbije. Tada je bila takva situacija. Znate za glasanje u GS UN potrebno je 97 glasova i to kada su svi prisutni.

Više od polovine?

- Više od polovine od 193 zemalja članica GS UN. Znači mi smo imali izgubljenu situaciju. Ponavljam imali smo to mišljenje Međunarodnog suda pravde koji su svi tada, a i sada ga koriste i zahvaljuju se Jeremiću i Tadiću što su uopšte pokrenuli to pitanje. To je u suštini i najjači argument koji oni koriste u borbi za priznanje Kosova. Mi smo se onda presabrali, naročito 2015. godine kada je bilo glasanje u UNESKO i zahtev za članstvo Kosova u tu organizaciju. Ja sam tada razgovarao sa stotinak ministara spoljnih poslova i video kakva je situacija, tada smo Vučić i ja zaključili da treba da pokrenemo jednu akciju, kao državni projekat a za povlačenje priznanja. Mi sada imamo tako situaciju da je 17 zemalja povuklo priznanje Kosova, da naprimer još nekoliko zemalja ima fluidan stav, što znači da su priznali Kosovo a ne glasaju za njega. Znači kada sve saberemo, na današnji dan mi smo uspeli da preokrenemo situaciju. Danas više zemalja u svetu nepriznaje Kosovo. 95 zemalja ne priznaje, 93 zemlje priznaje Kosovo i 5 zemalja je u tom fluidnom stanju. To je jedan veliki, politički preokret nastao na međunarodnoj sceni. Moram da kažem da su predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin, ali i Sergej Lavrov kada su bili u poseti Beogradu izrazili predsedniku Vučiću i MSP-u jedno divljenje zbog tog rezultata jer kako kažu nisu ni oni očekivali da imamo toliko uspeha.

Srbija je dakle vratila ugled?

- Sada kada takvoj situaciji dodate jednu veštu spoljno-političku aktivnost koju predsednik Vučić ima u cilju stvaranja što boljih odnosa sa ključnim akterima na političkoj sceni sveta kao što su veoma dobri odnosi, ako ne i najbolji u istoriji sa Rusijom, najbolji odnosi sa Kinom. To su dve članice SB UN sa pravom veta. Mi smo uspeli tako da smanjimo broj zemalja koje priznaju Kosovo, uspeli smo da Kosovo ne uđe u UNESKO i Intepol, a na kraju krajeva naša koalicija je otvorila pregovore sa EU. Ova najnovija inicijativa predsednika Vučića je od istorijskog značaja zato što je retko koja inicijativa imala toliko odjek kao ova. Dakle, kada povučete tu crtu vi vidite da smo mi uradili veliki preokret i doveli Srbiju na jednu novu poziciju, a to je da je ona ipak faktor odlučivanja o nama, a podsetiću da se ranije o nama odlučivalo bez nas i na drugim mestima.

Rekli ste kada broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod 100 idete u penziju, šta je sada cilj Ivice Dačića?

- Ja bih otišao u penziju ali nemam dovoljno godina ni starosti ni staža. Mi ćemo ipak, nastaviti našu borbu za otpriznanje Kosova, jer znate da iz Prištine dolaze priče da mi lažemo, da su to lažne note, a onda imate zahtev Zapada da mi prekinemo s tim?! Čekajte, ako je to lažno što tražite da prekidamo? Da vam kažem, nama je mnogo olakšana situacija što svaka od zemalja ima neko svoje Kosovo. Odnosno svaka ima svoj problem sa separatizmom. Tako je slučaj sa Papuom Novom Gvinejom ili Komorima. U Papui Novoj Gvineji jedan deo zemlje izglasao je nezavisnost, a šta će biti to je veliko pitanje. Komori takođe imaju problem sa jednim od svojih ostrva koje drži Francuska. Ja sam njima tako govorio, čekajte vi imate svoje probleme, a priznali ste Kosovo? Onda su oni sami zaključili da je to bila njihova katastrofalna greška, naročito što na vlasti nisu više ljudi koji su donosili ta priznanja. Mislim, da će biti još zemalja koje će povući priznanje, naročito jer to nije proces koji je uslovljen nekim ustupcima s naše strane. Postoje tako priče da mi sad kao njima ukinemo vize, a oni će nama da povuku priznanje, pa to je smešno.

Mnogi kažu da država plaća tu borbu i otpriznanja, Marinika Tepić vas je napala zbog toga?

- Zato sam ja i rekao kada je ove napade Marinika Tepić iznela na moj račun, da se ovde radi o državnom projektu i da tu ne učestvuju nikakvi privatnici niiti bilo ko ima potrebe da prikuplja neke pare za tako nešto. To je bio veliki napad na državu Srbiju, jer sada će svi naši neprijatelji nju da citiraju, kao što su odmah svi u Prištini ponovili njene reči. Pročitao sam negde na Tviteru vest sa naslovom srušen spomenik Klintonu u Prištini. Ja uđem da vidim o čemu se radi, kad ono urađena montaža skinuli Klintona i stavili Tepićevu. To sve govorim zbog toga što je Ziberaj odmah rekao da sam ja prodavao oružje ajsilu, te da ću ja da budem uhapšen itd došli smo dakle u skroz neku drugu priču. Selimi se odmah zatim javio i rekao kako su srpske opozicione partije iznele podatke da se novcem od prodaje oružja finansira povlačenje priznanje. Znate, to ima velike posledice na ovu brobu, sada će biti mnogo teže, jer sada će sve zemlje da budu u razmišljanju da se i oni ne nađu na udaru. Razumeju da će biti na udaru Prištine, ali da budu na meti u Beogradu to nikome nije jasno, Ali kada pogledate da je Marinika bila i potpisnik donošenja deklaracije o genocidu u Srebrenici pred Skupštinom Srbije onda vidite da to nije izolovan slučaj, ovo je pokušaj da se ospori naša državna politika i pokazatelj šta misli i Đilas, Jeremić i drugi. Da ne pričam o Sergeju Trifunoviću koji je javno rekao da treba priznati Kosovo. Sada kada sve to sklopite onda vidite da oni svi govore isto što i Pacoli, Selimi, Kurti itd.

Znači Srbija će nastaviti sa borbom otpriznanja?

- Naravno, ali ne zato da se mi kao inatimo sad sa nekim. Već nije prosto legitimno da nama branite a s druge strane na svim skupovima se javno pozivaju zemlje da priznaju Kosovo. Učestvovao sam na mnogim sednicama SB UN o Kosovu. Na svakoj od njih neka od velikih država javno poziva da se prizna Kosovo. SAD, Velika Britanija, itd. Organizacija islamskih država u svojoj deklaraciji poziva sve zemlje da priznaju Kosovo, Albanija takođe. Samo sada mi ne smemo da pozivamo sve zemlje da povuku priznanje i da ne priznaju Kosovo. Predsednik Vučić je vrlo korektno predložio, da ako ćemo da stavimo moratorijum na te kampanje, to je uredu i da svi prestanemo da o tomepričamo, a ne samo mi to da učinimo. Pošto oni to neće, ne samo to neće ni da formiraju ZSO, neće da ukinu ni ove takse, ne znam da li će uopšte formirati vladu itd. Ali sve to nije važno, ponavljam mi ćemo nastaviti sa našim poslom jer ovo je državna politika, državni projekat od visokog nacionalnog interesa i voleo bih kada bi se svi uključili u to i pomagali svojim vezama, kada bi se uključila i naša dijaspora, ali nažalost to nije slučaj.

Da li je Marinika Tepić Vlora Čitaku u Srbiji?

- Ja u suštini, ajde da ostavim po strani da sve što je rekla je slagala i da ostavim po strani da joj ovo nije prvi put i da ona i njen šef Đilas i SzS da su iznoslili milion lažnih afera koje samo služe za blaćenje ljudi. Ona je prvog dana, podsetiću vas rekla da sam sakupljao novac od trgovaca oružjem, a sutradan je rekla da sam ja te pare prikupljao, ali ih nisam trošio za otpriznanje Kosova nego sam ih stavljao u svoj džep. Zato što je videla da je čitava Srbija skočila i osudila njenu izjavu. Ja mislim da čak i oni koji su šetali, za nju verujem da niko nikada nije bio su protiv te izjave, jer ispada da su oni šetali za nezavisno Kosovo?! Svi treba da se radujemo kada neko povuče priznanje i nema veze koja je država, jer to je jedan glas. Znate 17 glasova u GS UN to je 10 odsto i to kapitalno menja način odlučivanja i ruši njihovu sigurnost. Sa tog aspekta sam i tada rekao da niko nikada nije tako brutalno napao interes Srbije kao ona. To će ostaviti velike posledice na sve. Znate danas živimo u eri društvenih mreža, u eri interneta gde će verovatno ta njena izjava biti dostupna svima i da će moći svako da je pročita kada bude hteo nešto da sazna o Srbiji. Svi će pitati šta je ovo? Sad i ove zemlje koje su povukle priznanje moraju sebe da brane, da li su oni uzeli neke pare? I sa tog aspekta ste u pravu kada je u pravu poređenje sa Vlorom Čitaku, jer i ona ima taj manir.

Koji je to manir?

- I ona tako voli svašta da kaže na SB UN. Ja i kad ne znam šta će da kaže, a pošto uvek govorim pre nje u UN, onda kažem: „Ne znam šta će da kaže, ali sve što će da kaže ona će da slaže“. Ona govori o genocidu, govori o 20.000 silovanih Albanki. Gde ja kažem, pa dajte te dokaze, oni su raspisali i javni poziv i javilo se 800, a samo 200 je prihvaćeno?! Pričala je i da je o dekolonizaciji, što je jedna velika istorijska laž. Ispade da su Albanci na Kosovu živeli i pre Srba?! Govorila je, a to me je posebno iritiralo, da ona nije imala pravo da gvoori albanskim jezikom, da nije imala prava i onda sam ja doneo njenu krštenicu i krštenicu sina Veljka Odalovića koje su izdate u Srbiji i kada je na vlasti bio Slobodan Milošević. Ako je on bio diktator kako je onda bilo na albanskom pisana krštenica.

Ona se tada pobunila?

- Ona se žalila ambasadoru Velike Britanije, koja nas i ne voli mnogo. Ona je onda htela da da izjavu i da pošalju pismo nama kako je to neprimereno i da sam ja zloupotrebio funkciju. Ja nisam odao njene podatke već su svi videli da je rođena u Srbiji i na kom je jeziku napisana. Hteli su dakle da to SB UN to osudi, ali Rusije i Kina nisu to dale. Vidite čime se sve služe, dakle kada sve navedeno poredite može se reći da ima sličnosti između Marinike i Vlore.

Rekli ste da živimo u eri društvenih mreža, gde je Ivica Dačić na mrežama?

- Ja nisam na društvenim mrežama i to me kritikuju svi moji saradnici.

Zbog čega niste?

- Slušajte, ja kad sam bio ministar unutrašnjih poslova želeo sam to da uradim i dao sam nekoliko brojeva telefona da se građani jave, postave pitanja i slično. U roku od sat vremena svi su bili blokirani jer je toliko bilo poruka da nisam mogao na sve da odgovorim. Drugo otvoreno je 10-20 profila na ime Ivica Dačić gde niko ne može da utvridi da li je to pravi ili ne. Ja sam onda sve morao da obavestim da ništa od svega toga nije moje. Međutim, takvo je vreme da morate da budete tamo, vidite da Tramp celu politiku vodi preko Tvitera. Tako da ću morati i ja da imam neke forme društvenih mreža.

Svedoci smo čestih tzavica između Zagreba, Sarajeva i Beograda, zašto?

- Zagreb i Sarajevo su navikli da Srbija uvek bude kriva, zato i njih i nervira Vučić, koji ima konstruktivne ideje, a njima neodgovara da Srbija ima jednu konstruktivnu ulogu i da bude ozbiljan politički faktor.

Srbija treba da bude zla?

- Tako je, ona treba da bude zla Srbija i Srbija koju će svi da optužuju. Sada se situacija veoma promenila. Pogledajte samo ovo što je Vučić govorio o šengenu, pa se protiv toga podigao albanski faktor u Severnoj Makedoniji, Priština takođe, Crna Gora isto tako, BiH takođe. Šta je onda trebalo Srbija da predloži? Zatvaranje granica? Ja ne razumem, time pokazuju da žele sukobe i konflikte.

Ili im smeta što je taj predlog došao iz Beograda?

- Verovatno im smeta što je on došao od Vučića. Što je došao od predsednika Srbije i to je verovatno najveći problem. Evo naprimer sad je formirana nova Vlada BiH, odnosno Savet ministra i ministar odbrane reaguje na Vulinovu izjavi i strategiju nacionalne bezbednosti Srbije koje su sve bile na usaglašavanju u Briselu u okviru Poglavlja 31. Ali taj način na koji se ministar odbrane BiH obraća ministru odbrane Srbije pokazuje da se tu ne zna ko je gori. Da li ovi prošli ili sadašnji i kakvi će biti budući? On kaže da Vulin treba da ide na CT glave, valjda da izmeri da li ima neki poremećaj. Da li se tako razgovara sa jednim ministrom i zemljom? Možda njima smeta što Srbija razmišlja o Republici Srpskoj? Ona je jedan od naših najvažnijih nacionalnih interesa i mi to javno kažemo. Ako može Erdogan da kaže da je napad na Sarajevo napad na Tursku, ko onda može da zameri Beogradu što brine o srpskom narodu koji živi u BiH, a pri tom mi poštujemo teritorijalni intergitet i suverenitet BiH.

SPS je konačno formirao stranačke organe, socijalisti su podržali vaš predlog o zajedničkoj listi sa SNS, hoćete li zajedno na listu?

- Znate nas očekuju izbori koji će biti i parlametarni i lokalni i pokrajinski... S druge strane veoma je važno naglasiti da je dobra poruka o zajedničkoj listi bez obzira što SNS sa svojom koaliciojom ili SPS sa tradicionalnom koalicijom sa strankom Dragana Markovića Palme sa kojim imamo sjajan odnos izlaze na izbore. U svakom slučaju je bolje to nego da neko kaže ne pada mi na pamet da idem sa SNS. Dakle, ako postoji potreba za državnim jedinstvom, za jedinstvom državne politike i da time iskažemo privrženost ka našim ciljevima. Onda smo mi spremni i predlažemo tu zajedničku listu. Znate, kako SNS-u to nikada niko nije ni predložio. Da li će do toga doći o tome ćemo predsednik Vučić i ja razgovarati verovatno posle Božića. Razgovaraćemo šta nam bolji rezultat donosi, a ne sa aspekta da li mi nešto hoćemo ili nećemo i da ratujemo jedni s drugima. To često nekada ne razumeju ni ljudi u SPS , ali ni u SNS pa često ratuju jedni s drugima, umesto da zajedno ratujemo protiv naših protivnika iz opozicija. Taj moj predlog Predsedništvo SPS je jednoglasno podržalo taj moj predlog i to pokazuje da nema nikakve sumnje da ćemo nakon izbora biti spremni da idemo u koaliciju sa SNS, ukoliko naravno SNS i Aleksandar Vučić to žele.

Pojavila se vest da možda budu i predsednički?

- Pravo da vam kažem nisam o tome razgovarao i prvi put čujem za tu ideju.

Zašto svaki put pred izbore krene priča o (ne)lojalnosti Ivice Dačića i socijalista? Opet pred izbore objavljuju se stare priče, sa Lazarevićem, Zagrađaninom i druge sa "novim" saznanjima, kome to treba?

- To je sve vid politčke borbe. Naravno da meni nije prijatno kada sve to vidim i kada sve to morate da čitate. Zato i kažem da je očigledno to vreme predizbornih kampanja pogoduje za te neke priče i ja sam na to već navikao.

Kada krenu te priče koliko je Dačić iskren partner, da li razgovarate sa Aleksandrom Vučićem i imate li njegovo poverenje?

- Mi smo pre svega lični prijatelji, znamo se dugi niz godina. Nikada problemi koje smo imali, pa čak ni te 2008. godine nisu bili vezani za lično za Aleksandra Vučića. Podsetiću vas da u to vreme kada je pravljena koalicija sa DS, Šešelj je bio predsednik stranke, Toma zamenik, a Vučić generalni sekretar i kandidat za gradonačelnika Beograda i sve se to gledalo kroz odnos sa Šešeljom. Kada smo pravili vladu sa DSS, prvo smo logično razgovarali sa Vojislavom Koštunicom. Međutim tu je na sastanak došao i Toma Nikolić, ali Šešelj je imao neke druge zahteve te je na kraju bio zaključak da totalno blokiramo SSP sa EU. Ja sam onda došao u situaciju da razmišljam šta sad to znači za budućnost Srbije, ali i za budućnost samog SPS koji je bio optuživan za sve one probleme iz 90-tih, kao što su ratovi, sankcije i slično. Tako da je i sadašnji Aleksandar Vučić i sadašnji SNS bio tada na razgovorima ni on ne bi napravio tu koaliciju sa Šešeljem i Koštunicom. Jer to je potpuno suprotno od svega ovoga za šta se sada zalažu i Vučić i SNS. Tada je na nas napravljen jedan neprincipijelan pritisak i dovedeni smo pred svršen čin da moramo da raskinemo koaliciju u Beogradu, a to je onda dovelo do tog nekog nepoverenja prema meni , ali ponavljam da to nema nikave veze s Vučićem, već sa SRS i tom situacijom.

Onda ste 2012. napravili koaliciju sa SNS?

- Kada je narod dao svoje mišljenje 2012. godine, tada smo mislili da nije politički ozbiljno da prihvatimo predlog Tadića da on bude premijer i u uslovima kada je izgubio izbore.

Tada ste rekli ono čuveno „ne znam ko će biti predsednik, ali znam ko će biti premijer“?

- Ne bih ja to ni tada rekao, iskreno rečeno. Da me nije zvao Toma Nikolić pre te konferencije za štampu i reko: „Kako si premijeru?“ To je pre svega pitanje političke taktike i svega ostalog. Da je Tadić tada rekao evo Ivice budi premiejr, a mi da ostanemo u koaliciji sa tobom teško bih to prihvatio. Jer to ne bi moglo da se politički odbrani. Jer kako da vladate sa strankom koja je izgubila izbore?

Odmah nakon Vaše ponude o zajedničkoj listi naprednjacima, pojavile su se kritike i reči „SPS je sponzoruša“?

- Taj što je to rekao je sponzoruša. Njemu plaćaju da to tako kaže. Kakva sponzoruša? Šta to znači? Sponzoruša znači da se vi udate za nekoga ili da budete sa nekim zbog finansijskih interesa. Čekajte, nije SPS pao s neba, ja sam imao 400.000 glasova na izborima. Nismo mi neka kombi stranka. Ako mi to ponudimo to znači da želimo naš vladajući blok bude jači od opozicionog koji se ujedinjuje. Što sad ne kažu da je sponzoruša Sergej, Đilas ili Jeremić koji prave ove koalicije? Ljudi mrze SPS iz različitih ideoloških razloga, neki još od 1945. godine i vode borbu partizana i četnika, ali šta mene to briga. Mene interesuje samo volja naroda.

Gde ćete biti ove godine za doček?

- Kod kuće. Ja sam planirao da se ove godine malo naspavam, ali sam dobio poziv iz Kine da dođem na sastanak s ministrom 2. i 3. januara, pošto oni ne slave Novu godinu, oni imaju svoju. Taman su mi ti planovi o odmoru pali u vodu, kada su se javili da to odložimo za februar pa sam se tome obradovao.

Kako bi sada izgledala jelka sa novogodišnjim željama Ivice Dačića, a u pogledu zemalja koje će otpriznati Kosovo, tačnije vaših 7 želja?

- Ova želja mi se neće ispuniti, ali je svakako pri vrhu – Amerika. Dalje, voleo bih da to bude Mađarska. Zatim, Maldivi, zato što je Kosovo dalo 2. miliona da priznaju nezavisnost. Barbados zato što je to poslednja zemlja koja je priznala Kosovo. Još tri. Crna Gora, to se naravno neće desiti dok je Milo na vlasti. Dominikanska Republika zato što su glasali protiv Kosova na Interpolu, a priznali su Kosovo. I eventualno, voleo bih da to bude Somalija zato što je Somalija priznala Kosova, a aktuelna vlada kaže da je to učinila neka prelazna vlada i da njene odluke ne priznaje, ali nikako to zvanično da nam saopšte.

Kada će SPS vodoti podmladak Dačića, Ružića i Antića? Kako Srbija stipendira studente iz Maroka i koje sve mehanizme država koristi u borbi za otpriznanje Kosova, na koje probleme će Srbija naići u odnosima sa Hrvatskom posle izbora i hoće li biti stopiranja Zagreba na evropskom putu Srbije, i kako će Srbije reagovati na dešavanja u Crnoj Gori, pogledajte u videu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.