PREDSEDNIK VUČIĆ O SITUACIJI U CRNOJ GORI: Mi smo braća, kažite mi konačno šta to Srbija treba da uradi?! (UŽIVO)
Foto: Pritnscreen

obraćanje

PREDSEDNIK VUČIĆ O SITUACIJI U CRNOJ GORI: Mi smo braća, kažite mi konačno šta to Srbija treba da uradi?! (UŽIVO)

Glavna tema emisije će biti situacija u Crnoj Gori

Objavljeno: 19:09h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji "Oko" na Javnom servisu Srbije. Glavna tema će biti situacija u Crnoj Gori.

- Upravo oni koji me napadaju su i rasturili državnu zajednicu. Ja sam siguran da sam ja bio na vlasti ne bi se raspala državna zajednica. Grizao bih i svim srcem bih se borio za opstanak naše zajednice.

- Ja ne verujem u teorije zavere i da nam neko sve namešta. Nama danas ostaje da poštujemo odluke naroda u Crnoj Gori, ali volimo i poštujemo svoj narod. Hoćemo da pomognemo, sutra ujutru ću razgovarati sa patrijarhom Irinejom da se formiraju komisije koje će izaći pred svetske organizacije.

Vučić je istakao da za njega postoji samo jedna pravoslavna crkva, a to je srpska, a zatim je prokomentarisao apel koji su potpisali i mnogi srpski "intelektualci", a kojim se Srbija optužuje za napad na Crnu Goru.

- Uvek imamo pogrešne pozicije, a to je da sebe stalno predstavljamo krivcem. Sa druge strane, imate ljude koji i žele da oštrije reagujemo. Kažite mi konačno šta to Srbija mora da uradi.

Predsednik je prokomentarisao i strategiju borbe u Crnoj Gori Andrije Mandića, koji je rekao da će se boriti kao Hrvati u Kraljevini SHS.

- Ja ne želim da ulazim u takve stvari i o tome da govorim. O tome morate da razgovarate sa Andrijom Mandićem.

- Nadam se da će Crna Gora ući i u "mini Šengen", i to odgovara svima. Mi imamo suficit u trgovini sa svim zemljama u regionu, osim sa Mađarskom. Mnogo smo radili da bi ušli u tu priču, i to odgovara svima.

- Već osam godina slušam kako sam veliki izdajnik, samo zato što sam vodio mudru politiku u kojoj Srbija nije ništa izgubila. A ti koji su najglasniji su izgubili i Crnu Goru i Kosovo. Koga sam ja to izdao? Srbija je bila na rubu propasti, sa prosečnom platom od 330 evra, a sada je 550 evra.

Predsednik je zatim ponovio da će plan "Srbija 2025" sigurno doneti napredak u sve sfere našeg društva.

- Naši ekspertski timovi su apsolutno uvereni da je moguće ostvariti platu od 900 evra. Tri puta će biti bolji standard građana Srbije. Pre 5 godina je zemlja bila pred ambisom, i svi su me napadali, a danas su plate i penzije najveće u istoriji Srbije. Zašto je u Srbiji zabranjeno objaviti dobre vesti? Mi stvari ozbiljno i konzervativno tumačimo, i ja se obraćam narodu koji ceni naš rad i trud - rekao je Vučić, pa dodao:

- Rezultata je bilo, a i biće ih. Srbija će biti na kineskim stopama rasta, a to je 5 ili 6 odsto. Ljudi neretko zaboravljaju tu činjenicu. Crna Gora je imala 150 evra veću prosečnu platu od Srbije. Mi smo veoma ozbiljno napredovali.

Vučić je još jednom rekapitulirao sve velike infrastrukturne projekte koji su urađeni poslednjih godina.

- Pomažemo svim delovima zemlje, i svaki deo Srbije jednako volim. Nema dela Srbije koji ne poznajem. Mi sada gradimo najskuplju prugu kroz Vojvodinu, košta čak 2 milijarde. Gradićemo i brzu magistralu, četiri trake, Sombor-Kula-Srbobran.

Predsednik je potvrdio datume koji su već pominjani kao datumi za održavanje izbora, 26 april ili 3 maj.

- Očekujem dobru izlaznost, ali očekujem i da ćemo imati mnogo problema na tim izborima. Oni će svi ići protiv jedne politike i protiv jedne stranke, i da iznose svoje lepe želje - rekao je predsednik, pa potvrdio da će doći do promena u vladajućoj stranci.

- Čak 60 odsto lista na lokalu će predstavljati drugi lideri. Mi smo 6 predsednika opštine samo u Vojvodini promenili.

- Zemlja ima problema, ali mora da ide napred. Zato će doći neki novi, mladi i neukaljani ljudi. Ja šta god da uradim ne vredi, za jedne sam napadač na Crnu Goru, za druge izdajnik. Napadaju me samo da se tajkuni vrate na vlast. A ja ću uvek da se borim za našu zemlju.

Predsednik je na kraju potvrdio da će 2020 Boris Džonson sigurno doći u Srbiju, kao i Si Đinping, ali i Vladimir Putin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.