POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA JE DRŽAVNI PROJEKAT! Dačić rekao kako se Srbija bori, a onda je otkrio sudbinu Tepićeve
Ivica Dačić, Foto: Prentscren

SVE JE REKAO!

POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA JE DRŽAVNI PROJEKAT! Dačić rekao kako se Srbija bori, a onda je otkrio sudbinu Tepićeve

Sve je objasnio...

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je danas da sa velikom moralnom, političkom i krivičnom odgovornošcu tvrdi da niko nikada iz Srbije nije uzimao novac od privatnika za kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Dačić je to poručio danas, gostujući u jutarnjem programu Hepi tv., a povodom izjave članice SzS Marinike Tepić da Srbija novcem od trgovine oružjem finansira tu kampanju.

"Ovo je državni projekat i sve se radi kroz institucije", rekao je Dačić.

Ministar kaže da razume da neko mrzi predsednika Aleksandra Vučića i njega, ali ne razume da toliko može da mrzi Srbiju, te da je cilj izjave Tepićeve da kompromituje taj proces na kojem Srbija radi, a to je povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

Nije, dodao je, iznenađen da to čine politički predstavnici Albanaca s Kosova, ali ističe da nije očekivao da to neko radi u Beogradu.

Reč je, kaže, o državnom projektu koji je Srbiji doneo velike rezultate, a sada se postavlja pitanje treba li tu akciju nastaviti ili ne.

U prilog tome Dačić je izneo podatak da je pre pokretanja ove kampanje povlačenja priznanja bilo 113 zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, a da ih je danas 93, što znači da je do danas 17 zemalja povuklo odluku o priznanju, a još tri su, kazao je, u nekoj vrsti fluidnog stanja, - Egipat, Dominikanska Republika i Peru.

A, za UN je potrebno najmanje 97 glasova zemalja, što, ističe Dačić, znači da je ova akcija Srbije već srušila plan Prištine.

foto: Beta/Ognjen Stevanović

"Očigledno je da je cilj ove brutalne laži Marinike Tepić kompromitacija ovog državnog projekta i sada se ceo manevar i arsenal lažnih optužbi praktično prebacio u Beograd", naveo je Dačić.

Ukazao je da su politički predstavnici Albanaca jedva dočekali ovu, kako je rekao, brutalnu laž Tepićeve.

Primetio je da takva izjava nije slučajna i da je namera dela opozicije jasna.

"Namera SzS je jasna, nije ovde reč o borbi protiv korupcije, već je reč o tome da se uvede priča o vojnoj industriji, trgovcima oružja i sve to poveže sa povlačenjem priznanja kosovske nezavisnosti kako bi se ta akcija kompromitovala", rekao je Dačić.

Ako je, kaže Dačić, akcija povlačenja priznanja finansirana od prodaje oružja srpskih privrednika i biznismena s pravom se, ističe, postavlja pitanje od koga su finansirane izjava Marinike Tepić i akcije SzS.

Jer, naveo je ministar, očigledno je da je nečiji cilj bio da ona to kaže.

"I da je sve što je Marinika Tepić rekla tačno, SzS bi trebalo da učestvuje u ovom procesu. Njen šef Djilas ima toliko para i kada bi dao samo 10 miliona evra znate koliko bi još zemalja povuklo priznanje Koova", rekao je Dačić.

Primetivši da nikada niko nije napao Srbiju više nego što su to uradili Tepićeva, Djilas i SzS, Dačić ističe da oni na ovaj način pokazuju da mrze Srbiju.

Najavio je da će njegov šef kabineta Nikola Nedeljković, koji je direktno prozvan u ovoj priči podneti krivičnu prijavu protiv Tepićeve, a nije isključio mogućnost da to i sam učini.

"Ovde se sada postavlja veliko pitanje da li je to dobro za Srbiju, da radimo u interesu Srbije ili radimo nešto čega treba da se stidimo", rekao je Dačić, uz podsećanje na bekgraund Tipićeve, koja se, između ostalog, zalagala za donošenje rezolucije u parlamentu o tome da se u Srebrenici dogodio genocid.

A Tepićeva je, ističe Dačić, član SzS, što znači da sve ovo što radi i priča, govori u ime svog šefa i te koalicije.

foto: Beta/Ognjen Stevanović

Ocenjujući to kao težak politički autogol za tu koaliciju.

Primetio je da će to, nažalost, kako je rekao, iskoristiti svi srpski neprijatelji, kojima sada treba objašnjavati da to što je rekla Marinika Tepić nije tačno.

Podsetio je da su do sada mnogi tražili od Srbije da prestane sa akcijom povlačenja priznanja, među kojima su i zemlje Kvinte, u zamenu da Priština ukine takse, ali predsednik Vučić je rekao da taj posao treba nastaviti i Srbija će, kazao je, i dalje raditi na tome.

Istakao je i da to što je uradila Marinika Tepić, nikada nijedan odgovoran političar ne bi uradio svojoj državi.

Zato je to ozbiljno pitanje, jer je reč o državnoj politici, rekao je Dačić i primetio da je juče poslanik Marković juče bio u pravu kada je rekao da treba da budemo zahvalni Tepićevoj zbog te njene izjave.

Jer, ona je zapravo pokazala da je lagala o svemu što je do sada izjavljivala.

"Izreći jednu takvu gnusnu laž koja nanosi veliku štetu državi, Tepićeva je potvrdila da je lagala i druge stvarii... Ne znam kako će se ponašati kada se pojavi na sudu", naveo je Dačić.

Istakao je da je u ovom trenutku ovo najvažnja državna tema, koja ukazuje na to kako Djilas, Tepićeva, SzS i ostali rade na štatu države.

Osim što ta izjava Tepićeve kompromituje ceo proces, ona i taj proces istovremeno stavlja u jedan kriminalni kotekst, a to je istovremeno atak na važno državno pitanje.

Sve to, istakao je Dačić, predstavlja istovremeno i pritisak na vlast da prestane da radi dalje ovaj posao.

"Ako oni imaju ovakav stav da rade protiv interesa Srbije i zalažu se za prestanak akcije, ako oni to kažu, oni zapravo rade za kosovsku nezavisnost i na tome da dokažu da smo mi genocidni narod", naveo je ministar, uveren da će njihove šanse zbog svega ovoga na sledećim izborima biti ravne nuli.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.