LONDON I ZAGREB UŠLI U RAT PROTIV KAPETANA DRAGANA U UJEDINJENIM NACIJAMA! Krenuo je KONAČNI obračun u Njujorku
Kapetan Dragan, Foto: Printscreen

ČEKA SE RASPLET!

LONDON I ZAGREB UŠLI U RAT PROTIV KAPETANA DRAGANA U UJEDINJENIM NACIJAMA! Krenuo je KONAČNI obračun u Njujorku

Kreće boj pred Komitetom UN...

Objavljeno:

Ako bude postojalo političke volje, a tu pre svega mislimo u Londonu u Ujedinjenim nacijama moglo bi da se raspravlja o sudbini Dragana Vasiljkovića, poznatiji kao Kapetan Dragan.

Kapetan Dragan podneo je Komitetu UN za ljudska prava predstavku protiv Australije i Hrvatske zbog njegovih povreda ljudskih prava 26. jula 2016. godine zbog nelegalnosti pritvora i ekstradicije, a obe države još nisu odgovorile na predstavku, iako su to bile dužne da učine u roku od šešt meseci.

Ipak kako saznaje naš portal čitav postupak pred UN u Njujorku mogao bi da blokira London koji smatra da je Vasiljković s pravom izručen, kao i da je odgovoran za mnoge ratne zločine.

- London će, ukoliko uopšte bude postojala mogućnost da se o Kapetanu Draganu raspravlja na Ist Riveru tu nameru osujetiti. Jednostavno stav Velike Britanije je da je taj slučaj zatvoren pred sudom u Hrvatskoj i da je Vasiljković osuđen po zakonu - otkriva naš izvor iz diplomatskih krugova.

foto: Printscreen

Po pravilima procedure Komiteta UN za ljudska prava države protiv kojih je podneta predstavka imaju rok od šest meseci da odgovore na predstavku, a zatim odbrana ima pravo na dva meseca za svoj odgovor.

Vasiljkovićev punomoćnik pozvao je UN Komitet za ljudska prava da u najskorije vreme donese usvajajuću odluku u predmetu Vasiljkovića, tako da njegovo višegodišnje maltretiranje po australijskim I hrvatskim zatvorima bude prekinuto.

foto: EPA/Andrew Gombert

Vasiljković u hrvatskoj izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, a kazna mu ističe u martu 2020. godine.

Prethodno je godinama bio u ekstradicionim pritvoru u Australiji, a onda je izručen Hrvatskoj radi suđenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.