RADULE UČIO SRPSKU ISTORIJU IZ SENKI NAD BALKANOM, PA SE ŽESTOKO IZBLAMIRAO! Urnišu ga zbog Kneza Pavla i Hitlera
Saša Radulović o "Senkama nad Balkanom", Foto: Filip Plavčić, Printscreen/Youtube, Printscreen/Twitter

URNEBESNO

RADULE UČIO SRPSKU ISTORIJU IZ SENKI NAD BALKANOM, PA SE ŽESTOKO IZBLAMIRAO! Urnišu ga zbog Kneza Pavla i Hitlera

Njegov tvit je sve pokrenuo...

Objavljeno:

Koja je prava istorija Srba i Srbije, da li ona koju učimo u školama, da li ona koju gledamo u televizijskim serijama ili neka treća? Na ova pitanja nikako da dobijemo odgovor.

Lider Pokreta DJB Saša Radulović izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama kada je na svom Tviteru napisao svoje viđenje istorije kroz prizmu popularne serije "Senke nad Balkanom".

"Gledate seriju "Senke nad Balkanom". To je izuzetna serija o našoj istoriji između dva rata, jedna od najboljih ikada snimljenih na našim prostorima. Pokazuje kako je Nemačka preko kolboracionista upravljala politikom u Jugoslaviji u to vreme", napisao je on i pokrenuo lavinu komentara, a jedan od njih glasi:

"Svako ko je čitao o usponu fašizma, zna šta je Hitler mislio o knezu Pavlu, priređivao mu parade, ali se ovaj izvlačio kao jegulja (Hitlerove reči). Uz to, knez je bio zagovornik oslobađanja od nemačke ekonomije. Ovaj čovek (Radulović) je baš diletant, otprilike lupetanje na nivou osmaka".

Bilo kako bilo, ostaće zapisano šta je knez Pavle Karađorđević, na čije je vođenje države najverovatnije mislio Radulović, mislio i pisao o Adolfu Hitleru.

Naime, knez Pavle je, opisujući Milanu Antiću svoj susret sa Hitlerom, rekao nešto još značajnije za analizu: "Ruke su mu meke, kao kraci meduze. Osećate jezu od njihovog dodira. Lice žuto, kao u voštane figure.Izgleda zdrav, ne pije, vegetarijanac je i ne puši. Voli kino i romantične slike".

Knez Pavle je, sećajući se, opisao neobičnu uzbuđenost Hitlera momčićima tokom zvanične posete. Ushićen, Hitler je imao čitav jedan monolog o tim "zlatnim dečacima", temelju "arijevske rase". Knez Pavle je govorio, da je Hitler, u tim svojim emfazama, imao skoro "libidozno ushićenje".

Ostaće upisano i to da je zvanična poseta kneza Pavla Nemačkoj počela 1. juna 1939. godine. Knez Pavle je već 2. juna, u Berlinu, Alfonsu od Španije rekao da je Hitler - lud! I da se boji da će se sigurno zaratiti.

foto: Printscreen

Sredinom jula, američkom ambasadoru Džozefu Kenediju, prilikom njihovog susreta u Londonu, knez Pavle je izneo svoje sveže utiske o poseti Nemačkoj. Otac budućeg predsednika SAD, odmah je obavestio Vašington:

"On (knez Pavle) kaže da su ga tri stvari impresionirale u toku posete Hitleru: pre svega, Hitler je ubeđen da se britanska imperija raspada i da zato neće biti u stanju da izdrži naporan rat, iako im hrabrost ne nedostaje; drugo, konstatovao je istu situaciju i u Londonu i Parizu: kad je Hitlera i Geringa upitao šta znaju o Rusiji - odgovorili su mu - "ništa"; treće, za Geringa misli da je pristojan momak, vrlo sposoban i veoma raspoložen da bude konstruktivan. Ribentrop, međutim, u to vreme u svakom slučaju nije više bio na vrhu."

Ostavite nam vaše mišljenje o ovom delu istorije u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.