VESIĆ PRISUSTVOVAO POČETKU IZGRADNJE KANALIZACIONIH MREŽA: U Urovcima i Krtinskoj završetak radova za godinu dana!
Goran Vesić prisustvovao početku izgradnje kanalizacione mreže, Foto: GO Obrenovac

započeta gradnja

VESIĆ PRISUSTVOVAO POČETKU IZGRADNJE KANALIZACIONIH MREŽA: U Urovcima i Krtinskoj završetak radova za godinu dana!

Zamenik gradonačelnika je podsetio da trećina grada još uvek nema kanalizaciju, što je, kako je ocenio, velika sramota jer živimo u 21. veku

Objavljeno: 11:48h

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je početkom novembra, početku izgradnje kanalizacione mreže u selima Urovci i Krtinska i najavio njihov završetak za godinu dana.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Grada Beograda Miloš Dangubić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktor ”Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić i brojni građani.

Vesić je istakao da je ovo primer koliko se izgradnji nedostajuće kanalizacije mora temeljno pristupiti, podsetivši da je gradnja na tom potezu počela još 2014. godine.

foto: GO Obrenovac

– Najpre su stvoreni preduslovi, te je urađena prva faza kada su završene dve kanalizacione fekalne stanice, a potom i druga faza kada su završene crpna stanica i potisna kanalizacija, da bi se došlo u situaciju da se gradi 11 kilometara niskopritisne i gravitacione kanalizacije. Na ovaj način pokrićemo oko 740 kuća u Urovcima i Krtinskoj, koje će za godinu dana imati kanalizaciju. Da bi ljudi rešili svoj decenijski problem, potrebno je bilo, dakle, planiranje i rad od šest godina, što je pokazatelj toga koliko je važan kontinuitet u politici – precizirao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da trećina grada još uvek nema kanalizaciju, što je, kako je ocenio, velika sramota jer živimo u 21. veku i pričamo o ”pametnim gradovima”. Vesić je dodao i da je još veći problem što i tamo gde kanalizacije ima, ona sva ide u Dunav ili Savu, čime ”zagađujemo svoje reke i sami sebe”.

foto: GO Obrenovac

Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi i fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu. U Beogradu ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema, a jedan je ovde. Cilj je da se fekalne vode prerađuju u fabrikama i potom ispuštaju u reke, kako i jeste po pravilima Evropske unije – naveo je Vesić.

On je podsetio da će fabrika u Velikom selu ”pokriti” milion i po ljudi, što je ogroman procenat, zbog čega je ona i skupa – samo u prvoj fazi ulaže se 285 miliona evra, a u drugoj između 400 i 500 miliona evra. Ipak, time će se, kako je rekao, rešiti kompletna kanalizacija na užoj teritoriji grada, i to 110 direktnih ispusta u Savu i oko 120 direktnih ispusta u Dunav.

– Pored toga radi se i na nezavisnim kanalizacionim sistemima, od kojih je jedan u Obrenovcu. Završava se projektovanje za fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a na početku je i projektovanje za fabriku u Ostružnici. Prema tome, naša politika jeste da u narednih deset godina, prvo, nijedna kuća na teritoriji Beograda ne bude bez kanalizacije, jer je to civilizacijska stvar, a drugo da se sva kanalizacija više ne ispušta direktno u reke. Kada to završimo, to će biti istorijska stvar za grad – dodao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podvukao i da je u odnosu na prethodnike današnje gradske vlasti uloženo četiri puta više novca u prigradske opštine, s ciljem da se obezbedi da infrastruktura u svim deloviam Beograda bude ista.

foto: GO Obrenovac

– Naša politika jeste da svi građani Beograda moraju da budu izjednačeni, bez obzira na to u kom delu grada žive, i ako zajedno radimo, možemo da rešavamo probleme – rekao je Vesić, naglašavajući dobru saradnju sa predstavnicima opština.

Svako ko gradi, plaća doprinose za građevinsko zemljište, što se koristi za izgradnju kanalizacije. Naredne godine, dodao je Vesić, budžet grada će iznositi oko 1,205 milijardi evra, te da će i Opština Obrenovac imati najveći budžet do sada. Tako velika sredstva u budžetu upravo omogućavaju ovakve i slične projekte, zaključio je Vesić.

Direktor JKP Vodovod i kanalizacija Branko Matić je potvrdio da će u narednih 210 radnih dana biti izgrađeno više od 11 kilometara nove kanalizacione mreže, kao i da je vrednost radova 125 miliona dinara bez PDV-a.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta gradske opštine Obrenovac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.