OTKRIVENO KOLIKI ĆE BITI PRIVREDNI RAST SRBIJE U ČETVRTOM KVARTALU: Vučić rekao CIFRU
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Foto: Filip Plavčić

PREDSEDNIK

OTKRIVENO KOLIKI ĆE BITI PRIVREDNI RAST SRBIJE U ČETVRTOM KVARTALU: Vučić rekao CIFRU

Podsetio je da Srbija ima suficit i da smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, kao i da će uskoro stopa nezaposlenosti biti ispod 10 odsto

Objavljeno: 08:38h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne plaši bilo kakvih pitanja zato što Srbija napreduje i zato što se to vidi "golim okom", a ove godine će sa 3,6 milijardi evra investicija biti prva u regionu.

Vučić je na tv Hepi rekao da je u trećem kvartalu privredni rast Srbije bio 4,7 odsto, dok će u četvrtom biti 5,2 ili 5,4 odsto, po čemu će u tom kvartalu Srbija biti broj jedan po rastu BDP-a u Evropi.

Podsetio je da Srbija ima suficit i da smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, kao i da će uskoro stopa nezaposlenosti biti ispod 10 odsto.

Dodaje da zna kako žive ljudi u sromašnijim sredinama u Srbiji i da je zato srećan kada se otvaraju fabirke u malim mestima, kao što je u Lebanu fabrka vunice.

Vučić je najavio da očekuje uskoro posle mnogo godina da se otvori prva fabrika u Zaječaru.

"Mislim da svaki čovek golim okom vidi koliko se gradi", dodao je Vučić i istakao da građevina beleži rast od 40 odsto.

Kako je rekao, to je sve zahvaljujući teškim reformama koje su sprovedene u zemlji.

Izneo je podatke koji pokazuju da se u Srbiji u narednih pet godina planira najveći rast, ne samo u okviru regiona, već i u EU.

Iza Srbije biće Albanija, Makedonija, BiH, CG, kao i Rumunija i Bugarska, dok za Hrvatsku i Sloveniju MMF procenjuje najniži rast.

Odbacujući kritike bivseg guvernera Dejana Šoškića i ekonomiste Milojka Arsića, naveo je da je u vreme vlade Mirka Cvetkovića vođena užasna fiskalna politika.

Ističe da su Jorgovanka Tabaković, Siniša mali, Vujović i Krstić postigli ogroman uspeh, ali i da su imali političke instrukcije da rade disciplinovano i odgovorno.

Podseća na teške reforme, zakone o radu i stečaju i druge teške zakone koji su doneti.

Ukazuje da je Siniša Mali uspeo da loše kredite sa kamatom od 7,5 odsto zameni za srednjoročne kredite sa kamatom 1,2, na londonskoj berzi sa 1,59.

"Ne možete da prevarite finasijskog investitora", navodi Vučić, dodajući i da je najveća potražnja za našim obveznicama u regionu.

Ukazuje na sigurnost, jer svaki penzioner zna kada i koliko penziju dobiti, kao i zaposleni plate, kao i da će samo medicinske sestere dobiti povećanje od 37 odsto u odnosu na pre smanjenja.

"Kad sistem uredite, možete da napravite vise", poručio je Vučić dodajući da o tome govore i Svetska banka, MMF i druge međuanrodne finansijske institucije.

Rekao je da voli provokativna pitanja, kao i da pristaje da na sve odgovara, jer odgovorno i profesionalno radi svoj posao.

Navodi da to radi pre svega zbog građana Srbije, zbog starice u Babušsnici, domaćina u Bečeju...zbog mladih, da ne odlaze.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.