DVERI UDARILE NA DEMOKRATSKU STRANKU: Smeta im stav o bojkotu izbora, MOŽE LI OVO DA SAHRANI OPOZICIJU?
Ilustracija, Foto: Beta / Dragan Gojić, Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Stefan Kojić, Printscreen/Youtube

ne smiruju se

DVERI UDARILE NA DEMOKRATSKU STRANKU: Smeta im stav o bojkotu izbora, MOŽE LI OVO DA SAHRANI OPOZICIJU?

Optužio ih je da imaju veliku zastupljenost u "režimskim i drugim medijima"

Objavljeno:

Jugoslav Kiprijanović, funkcioner Dveri, napao je poslanika Demokratske stranke Balšu Božovića, ali i još nekoliko demokrata, među kojima su Aleksandra Jerkov, Gordana Čomić i Goran Ješić.

Optužio ih je da imaju veliku zastupljenost u "režimskim i drugim medijima", za razliku od njihovog lidera Zorana Lutovca.

Kiprijanović je na Tviteru zatražio da im "otkriju tajnu" kako uspevaju da imaju tako mnogo intervjua, navodeći da se i ne seća kada je Lutovac imao svoj intervju.

Komentari koji su usledili bili su surovi i oštri:

No, Kiprijanović nije ustuknuo:

Oglasio se i Balša Božović na pomenutu prozivku:

Tviterašica je poslala i ne tako davno objavljen intervju Zorana Lutovca:

Neki komentari su bili prekorni:

Podsetimo, ovo nije prvi sukob do koga je došlo između Pokreta Dveri i Demokratske stranke.

Balša Božović već je jednom u izjavi za medije pomenuo kako određeni postupci Dveri dovode u pitanje njihovu međusobnu saradnju.

Tačnije, od onog trenutka kada je Srpski pokret Dveri objavio da je u Čačku planirana Parada ponosa, te kako su oni protivnici toga, počele su nesuglasice.Kao reakciju na to Srpski pokret Dveri zajedno sa Novom Srbijom organizovao je "Porodičnu šetnju". Iako reakcija nije bila potrebna, jer ni Parade ponosa u Čačku nije bilo.

Ovakvo postupanje Boška Obradovića, odnosno Srpskog pokreta Dveri, ali i Nove Srbije, nije naišlo na odobravanje Demokratske stranke. Balša Božović rekao je čak i da takvi stavovi gore pomenutih partija dovode u pitanje saradnju između DS i Dveri unutar SzS. Te stavove i on i Šutanovac izneli su i na društvenoj mreži Tviter. Podršku Božoviću pružila je i njegova stranačka koleginica Aleksandra Jerkov.

Božović je takođe rekao kako je prilikom formiranja Saveza za Srbiju postojao dogovor da se članice bore za fundamentalna ljudska prava, te kako bi izostanak reakcije DS na gore pomenuti događaj za DS značio gubitak identiteta.

- Nadam se da se ovakve stvari više neće ponavljati i nadam se da će shvatiti da su pogrešili. Da je izostala reakcija Demokratske stranke, to bi bilo pitanje izostanka identiteta DS. Ne možete insistirati na jednoj grupi ljudskih prava, a poništavati neka druga. Mi smo govorili u ime DS koja se 30 godina bori da Srbiju iščupa iz radikalskog blata. Bilo je važno da pokažemo da stojimo na tom putu, da je to ugaoni kamen evropskih vrednosti - rekao je Božović ovim povodom.

Reagujući zbog izjave predsednika Dveri Boška Obradovića da se nada da će „Porodična šetnja“ u Čačku postati tradicija pod sloganom „ne damo gej paradu u Čačku“, Božović je tu stranku ocenio kao antievropsku desnicu, iako se oni sami deklarišu kao evroskeptici.

Poslanik DS kaže da bi voleo da su Dveri evroskeptici, jer bi to značilo da poštuju sva ljudska prava.

- Porodična šetnja ili šetnja LGBT zajednice ne smeju da isključuju jedna drugu. Mislim da nije u redu da u 21. veku na jedan ovakav način komuniciramo u javnosti. Smatram da je došlo do kršenja funkcionisanja dogovora od strane Dveri. DS se 30 godina bori za evropske vrednosti, mislim da i Dveri i drugi u tom savezu mogu da imaju puno poverenje u DS u toj borbi. Ne možemo da pričamo o različitim mišljenjima kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava - istakao je Božović.

Dragan Đilas stao je u odbranu Bošku Obradoviću.

Da li će i u budućnosti da se nastave nesuglasice između dve opoziciono orijentisane partije ostaje da vidimo. Put kojim su se uputili definitivno vodi u sukob i razjedinjenje, a da li im je to u interesu?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.