VUK JEREMIĆ SE POHVALIO PRIJATELJSTVOM S ČOVEKOM KOJI JE SVOJU ŽENU TERAO DA SE UBIJE! Novi skandal lidera NS
Vuk Jeremić i Shashi Taroorom, Foto: Printscreen/youtube/newyorkpost/jeremic_vuk

vesela družina

VUK JEREMIĆ SE POHVALIO PRIJATELJSTVOM S ČOVEKOM KOJI JE SVOJU ŽENU TERAO DA SE UBIJE! Novi skandal lidera NS

Tharoor je radio visoko pozicioniran u UN, napisao je više više desetina knjiga, uključujući nekoliko široko hvaljenih romana

Objavljeno:

Vuk Jeremić predsednik Narodne stranke, objavio je na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografiju sa indijskim poslanikom i bivšim diplomatom UN-a Shashi Taroorom, navodeći kako je on "živa legenda indijske diplomatije".

- Danas sam u Beogradu ručao sa starim prijateljem, živom legendom indijske diplomatije. On je 2006. bio drugi na izboru za Generalnog sekretara UN, za dlaku iza Ban Ki-muna. To isto se meni dogodilo 2016, u okršaju sa Antoniom Guterešom. Ko zna zašto je to dobro - napisao je Jeremić.

Nema sumnje u to da su mnogi mediji ovog sada indijskog poslanika proglasili jednim od "najšarmatnijih političara svih vremena", kao i to da se sve vreme svog političkog angažmana kretao u najvišim i najpriznatijim krugovima. No, celu tu sliku narušava jedna tužna, teška i nadasve potresna priča iz njegovog života.

Naime, "stari prijatelj" Vuka Jeremića optužen je za podsticanje žene na samoubistvo 2014. godine. Neobjašnjiva smrt Sunande Pushkar isprva je tretirana kao samoubistvo, no policija je kasnije rekla kako je ona ubijena, ali ubicu nisu imenovali. Kasnije je policija optužila Tharoora za okrutnost prema supruzi, ali i podsticanje na samoubistvo.

Shashi Tharoor, jedan je od najuticajnijih političara u Indiji, a optužen je 2018. godine za navođenje supruge na samoubistvo. I to, tek četiri godine nakon što je ona pronađena mrtva pod misterioznim okolnostima.

Tharoor je radio visoko pozicioniran u UN, napisao je više više desetina knjiga, uključujući nekoliko široko hvaljenih romana, i služio je u kabinetu prethodne indijske vlade. Na njega su mnogi gledali kao na potencijalnog premijera.

Međutim, od kada je njegova supruga Sunanda Pushkar pronađena mrtva u hotelskoj sobi 2014. godine, suočio se sa nizom navoda, glasina i sumnji. Sve to trajalo je duge četiri godine, dok na kraju policija Nju Delhija nije potvrdila da ima "medicinsko-pravne i forenzičke dokaze" koji vezuju gospodina Tharoora sa suprugom smrću i optužujući ga za surovost prema ženi i podržavanje samoubistva.

foto: AP

Nakon smrti njegove treće žene gospođe Pushkar, počele su da isplivavaju pikanterije iz njihovog "burnog braka". Sve najčitanije indijske novine pisale su o njihovom braku.

Nedugo pre nego što je umrla, javno ga je optužila za aferu sa pakistanskom novinarkom, koja je, kako je dodala mogla da bude špijun. Tharoor je to demantovao.

Dana 15. januara 2014., niz intimnih poruka, koje je pakistanska novinarka Mehr Tarar navodno poslao Tharooru, objavljen je na njegovom Tvitter nalogu. Poruke su ukazivale na Tararinu ljubav prema Tharooru. Tarar je kasnije pokušavala da ublaži incident govoreći kako je njen račun hakovan. Međutim, Sunanda je kasnije izjavila da nalog nije hakovan i da je postavila poruke da bi razotkrila ono u šta veruje, a to je da Tararin progoni njenog muža. Ona je Mehr optužila i da je agent ISI-je. Ipak, kasnije nije želela o tome da govori javno, naročito ne jer je u toku bila izborna godina. Sledećeg dana, na Facebook stranici Shashi Tharoor objavljena je beleška pod nazivom „Zajednička izjava Sunande i Shashi Tharoor“. U izjavi je pisalo kako su u srećnom braku. Pisalo je i da je Sunanda hospitalizovana jer je bolesna i da joj je potreban odmor. Lečila se od Lupus eritematoza, smrtonosnog imunog poremećaja koji oštećuje zdrava tkiva.

Samo dan kasnije, dok se vraćao sa skupa lidera Kngresne stranke, Tharoor je rekao da je pronašao ženu mrtvu u hotelskom apartmanu, potpuno obučenu. Lekar koji je obavio obdukciju rekao je kako na njenom telu postoje tragovi povreda. Tharoora su i mnoge kolege javno optuživale za ubistvo žene.

Ovo je samo jedna od kontroverzi koja se vezuje za njegovo ime. Njegovi stavovi, kontroverne političke izjave dovodili su do toga da se njegova matična stranka "ograđuje" od njega. Često mu je i prebacivano to što je iskorištivao položaj da bi sebi obezbedio luksuz.

U julu 2018. godine, održavajući govor u svojoj izbornoj jedinici, Thiruvananthapuram, citirao je Nehrua i rekao da bi pobeda BJP-a na opštim izborima značila stvaranje "hinduističkog Pakistana". Nakon toga, advokat u Kalkuti izneo je slučaj tvrdeći da je Tharoor-ov komentar stvorio disharmoniju i da je "namerno i zlobno delo koje namerava da iznervira verska osećanja." 13. avhusta 2019. godine izdat je nalog za hapšenje, nakon što se Tharoora i njegov advokat nisu pojvaili pred sudom. Presuda je donesena 22. avgusta.

No, ovo nije prvi čovek u Jeremićevom okruženju za čije ime se vezuju skandali, a koje on predstavlja kao vrsne političare, uzorne i koje gromoglasno najavljuje.

Tako je Jeremić, najavio panel diskusiju pod nazivom "Nova velika igra: susret orla i zmaja" u kojoj će učestvovati zajedno sa Shaukat Azizom, čovekom pod teškim optužbama za korupciju. Kao je pisao ugledni "Economic times", Aziz je jedan od učesnika velikog offshore skandala "Paradise papers".

foto: Promo

On je u dokumentima koje je objavio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), jedan od glavnih "igrača" u korupcijskom skandalu koji je potresao Pakistan. Aziz, koji je bio premijer Pakistana od 2004. do 2007. godine osnovao je "Antarctic Trust" u američkoj državi Delaver pre nego što je postao ministar finansija Pakistana 1999. godine. U to vreme je on radio za finansijskog giganta Citibank.

foto: Beta/Emil Vas, Printscreen Youtube

On ovo nije prijavio ni za vreme svog mandata kao ministar finansija, ni za vreme mandata premijera.

Takođe, Aziza je opozicija optuživala za lažno prijavljivanje imovine, korupciju i zloupotrebu fondova. Pakistanski sud je izdao tri naloga za hapšenje protiv Aziza u vezi sa ubistvom političara Akbara Bugtija.

U septembru 2015. godine "Antarctic Trust" je zatvoren, a Azizovi advokati su rekli da on nije bio u obavezi da prijavi ovaj fond državi.

Aziz je takođe bio optužen za zloupotrebu u slučaju imenovanja Bašarata Hasana Bašira za konsultanta u državnoj energetskoj firmi. Nacionalni biro je pokrenuo postupak protiv bivšeg premijera Aziza zbog nezakonitog imenovanja Bašira na ovu poziciju, prilikom čega je država teško oštećena. Aziz se u ovom slučaju branio da nije odgovarao na optužbe jer mu je život ugrožen.

On je tvrdio da nema veze između Bašira i njega i da su upravni odbor i ministarstvo podržali imenovanje. U oktobru 2018. godine sud je izdao nov nalog za hapšenje Shaukat Aziza zbog zloupotrebe vlasti i održavanjem protivzakonitih sastanaka što je za rezultat imalo velike gubitke pakistanske države. Sudija je najoštrije protestvovao zbog toga što se Azis nije javio sudu.

U petak 22.marta ove godine opet je izdat nalog za hapsenje Šaukata Azisa, ali i njegovog saučesnika Arifa Alaudina.

Sudija Arshad Malik izdao je naloge za hapšenje optuženog zbog njegovog kontinuiranog odsustva iz postupka u slučaju korupcije.

Shaukat Aziz trenutno živi u Dubaiju, gde radi kao član savetodavnih odbora kao što su Millennium & Copthorne Hotels plc i The Blackstone Group.

Vuk Jeremić našao se u sred korupcionističkog skandala sa Patrikom Hoom.

foto: SILK ROAD FORUM

Jeremićev rad je, naime, pod lupom od kada je u SAD u korupcionaškom skandalu vrednom skoro tri miliona dolara uhapšen njegov prijatelj i bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga Patrik Ho, kojem preti 30 godina robije, navodi naš sagovornik.

Ho je pritvoren od novembra 2017, kada je bio generalni sekretar u Čajna enerdži fand komitiju (China Energy Fund Committee - CEFC), koji je pak finansirao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem čelu je Jeremić, kao i njegovu firmu „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“. Ukoliko bi se utvrdila odgovornost Jeremića, bivšeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Ho i nekadašnji ministar spoljnih poslova Senegala Šeik Tidijan Gadio uhapšeni su u Njujorku zbog sumnji na pranje novca i da su davali mito zvaničnicima afričke vlade. U krivičnoj prijavi stoji da su optuženi, između ostalog, za podmićivanje predsednika Čada Idrisa Debija i ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutese, koje je inače zamenio Jeremića na mestu predsedavajućeg GS UN.

Ho i Gadio su novac afričkim zvaničnicima navodno davali u zamenu za usluge u energetskom sektoru. Američki državni tužilac je rekao da je time naneta šteta američkoj ekonomiji i da je potkopano poverenje u slobodno tržište.

Gadio se u međuvremenu nagodio sa tužilaštvom da će svedočiti protiv Hoa u zamenu za slobodu. Suđenje Hou zakazano je za 26. novembar.

Inače, Ho je Jeremiću uplaćivao novac istovremeno kad je i podmićivao svetske političare, zbog čega sada izlazi pred lice pravde.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.