PRIZNAJTE KOSOVO, PA EKONOMSKA STABILNOST! Ovo je AMERIČKA PONUDA koju je Grenel TRESNUO na sto Vučiću
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić, Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

TAKE IT OR LEAVE IT

PRIZNAJTE KOSOVO, PA EKONOMSKA STABILNOST! Ovo je AMERIČKA PONUDA koju je Grenel TRESNUO na sto Vučiću

Šta nam nude...

Objavljeno:

Ričard Grenel došao je u Srbiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u oči rekao da traži od Srbije da prizna tzv. Republiku Kosovo, ali i da Vašington želi ekonomijom da reši kosovski čvor.

- Šta očekujete da kažem? Amerika je priznala nezavisnost Kosova, naravno da su rekli da očekuju da i Srbija to uradi - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja vetroparka u Mramorku kod Kovina.

Američki pristup kosovskom problemu, koji se bazira na ekonomiji, može da otupi oštrice radikalnih političara kosovskih Albanaca.

Grenel je u srpsku prestonicu stigao iz Prištine, a prva poruka u Beogradu upućena je preko naloga Ambasade SAD na Tviteru.

U njoj se navodi da „građani Srbije i Kosova žele mir, ekonomski razvoj, radna mesta i bolji život za svoju decu“.

Da Grenel želi u prvi plan da stavi ekonomski pristup u rešavanju kosovskog problema, potvrdio je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je imao sastanak sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika pre predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a saopštenje iz predsedništva Srbije takođe je odisalo ekonomskim porukama:

„Snažno uverenje Trampove administracije jeste da ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i povećanje prilika u oblasti trgovine predstavljaju ključni deo za obezbeđivanje trajnog mira. Cilj je da naše partnere u Srbiji i na Kosovu i Metohiji dovedemo do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu. Obe strane će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost“.

Ekonomski prilaz kosovskom problemu učinjen je sa ciljem da se ekonomskim razvojem olabavi politička zategnutost i da se od ekonomske saradnje oseti obostrana korist, kako bi javnost počela da veruje da bi kompromis bio realan i prihvatljiv, smatra Slobodan Jovanović.

„Time bi se otupile oštrice radikalnih stavova albanskih kosovskih političkih ličnosti, pogotovo onih iz vremena rata. S druge strane, ništa se ne govori o tome kako bi političko rešenje moglo izgledati. Kompromis nije ni u najavi, samo se pretpostavlja da bi labavljenje kroz otvaranje i naglo širenje ekonomske saradnje stvorilo pogodnu klimu koja bi lakše rešavala osetljive političke zadatke. To je očekivanje koje može, ali ne mora da bude krunisano uspehom političke prirode. Više govori o tome da Tramp kroz usta svog specijalnog izaslanika želi da sve rane na Balkanu previje ekonomskim lekovima i zavojima“, naglašava on.

foto: EPA

Odluka međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji iz 1991, da se sve bivše jugoslovenske republike prime u UN u svojim avnojevskim granicama, ratifikovala je svetska organizacija i Srbija je u tim granicama primljena u UN, između ostalog i glasom Vašingtona. Kako to, odjednom, da se samo kada je Srbija u pitanju granice mogu menjati i to bez njenog pristanka, pita se Jovanović.

Sve u svemu, prema Jovanovićevoj oceni, Grenelova ponuda je dobar korak, koji bi trebalo da olabavi odnose, stiša emocije i pripremi teren za ozbiljan razgovor o konačnom rešenju, koje mora da bude na liniji poštovanja međunarodnog prava, odnosno pune primene Rezolucije 1244 i punog poštovanja odluka međunarodne konferencije o Jugoslaviji i njene odluke o republičkim granicama kao međunarodnim granicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.