ERDOGAN JE DOVEO ŽENU U BEOGRAD! Dete u nošnji je bilo tu, a svi su gledali u EMINU, MNOGI NE MOGU DA PODNESU OVO
Erdogan je danas u poseti Srbiji, Foto: Predsedništvo Srbije

poseta

ERDOGAN JE DOVEO ŽENU U BEOGRAD! Dete u nošnji je bilo tu, a svi su gledali u EMINU, MNOGI NE MOGU DA PODNESU OVO

Emina Erdogan ima 64 godine, a rođena je u Istanbulu

Objavljeno: 13:31h

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, a sa sobom je poveo i suprugu Eminu.

Na aerodromu gde je Aleksandar Vučić dočekao goste iz Turske, svima je pažnju privukao jedan simboličan prikaz. Emina Erdogan obučena prema tamošnjim običajima i devojčica u tradicionalnoj nošnji, jedna do druge.

foto: Predsedništvo Srbije

Podsetimo, Emina Erdogan ranije je dospela u centar lokalnog skandala. Bila je to šesta godina vladavine turskog predsednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog nasleđa, nije dobro podnela stajling Emine Erdogan. Tačnije, reč je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Emina Erdogan ima 64 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emina je rođena u Uskudaru, delu Istanbula. Arapskog je porekla, najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Umetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je pre mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči devojkama njenih godina.

foto: Predsedništvo Srbije

Emina je u jednom od retkih intervjua priznala da je to jako teško podnela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svetu.

Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a venčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvek nosi hidžab.

Za Erdogana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom devojkom, što Emina nije htela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.