DUGO SAM PRIČAO SA ERDOGANOM, NISAM TRLJAO RUKE ZBOG POBEDE NA KOSOVU! Počeo je Srpsko-turski poslovni forum
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stiže danas u zvaničnu posetu Srbiji, Foto: Aleksandar Stojanovic

svečanost

DUGO SAM PRIČAO SA ERDOGANOM, NISAM TRLJAO RUKE ZBOG POBEDE NA KOSOVU! Počeo je Srpsko-turski poslovni forum

Aleksandar Vučić je dočekao turskog predsednika nakon čega je priređena svečanost!

Objavljeno: 20:23h

Turski predsednik Redžep Erdogan stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji, a taksisti ne odustaju od protesta i najavljuju novu blokadu, pa bi Beograd mogao da se nađe u pravom saobraćajnom ludilu.

16.47 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na poslovnom forumu Srbije i Turske da je veoma srećan što je imao privilegiju da upozna predsednika Erdogana i mnogo toga nauči od njega, kao i da unapredi odnose između Srbije i Turske.

"Predsednik Erdogan je 2017. u naš region doneo velike promene. Verujem da kada budemo obilazili radove za godinu i po dana da će već biti pri kraju, da ćete moći da pogledate šta je to što ste vi doprineli razvoju ove zemlje. Mi imamo mesta u Srbiji koja su potpuno zaboravljena. Lebane bi potpuno umrlo da tamo nije truskog investitora proizvođača vunice, isto nam je i sa mnogim drugim mestima u koje malo ko ili govoto niko nije hteo da investira", kazao je Vučić.

"Pozivam turske investitore da dođu u što većem broju u Srbiju i da ih zamolim u jednom sektoru posebno da ulažu, u kojem nam je potrebno, a to je u okviru banjskog turizma. Imamo fantastične banjske vode, zato dođite u našu zemlju, spremni smo da privatizujemo te banje. Rekao je Erdogan kako mnogo Turaka prolazi kroz Srbiju na svom putu, kroz Srbiju uskoro neće biti ni metar bez auto-puta", rekao je Vučić.

16.31 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je na poslovnom forumu da se nada da će njegova poseta biti produktivna.

"Imamo čvrste veze sa Srbijom, imamo dosta zajedničkih reči. Ovi zajednički imenitelji mogu da se pronađu u ne toliko zemalja u svetu. Srbija je za nas ključna zemlja za mir na Balkanu", rekao je Erdogan.

16.10 - Počeo Srpsko-turski poslovni forum u Palati Srbija.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je otvoreno i počelo da radi više od 10 turskih fabrika u Srbiji od prethodne posete Erdogana od pre dve godine.

1 / 5 Foto: Aleksandar Stojanović

15.54 - Vučić je negirao da je "trljao ruke" zbog rezultata izbora na Kosovu i Metohiji.

foto: Aleksandar Stojanović

"Ja ruke obično držim ovako, retko ste me videli da trljam ruke. Trljao bih ruke samo kad bismo postigli neko kompromisno rešenje s Albancima, a zaista smo daleko od toga. O tome sam dugo razgovarao sa Erdoganom. Što se tiče Srba dobili su potreban legitimitet za razgovore. Želimo da postignemo neke dogovore u budućnosti, da li će biti lako ili ne, ja mislim da neće. Pošto ne poznajem nikoga ko je i Amerikancima i "zapadnjacima" izgovarao rečenice koje sam ja izgovarao", kazao je Vučić.

foto: Aleksandar Stojanović

On je dodao da predsednik Erdogan uvek pažljivo bira reči kada govori o Balkanu.

1 / 8 Foto: Aleksandar Stojanović

15.48 - Vučić je kazao da će za godinu dana Srbija imati 300.000 noćenja turskih turista u Srbiji.

"Za Srbiju je značajno što možemo da razgovaramo sa Turskom i BiH, a ima predloga da sa Rusijom napravimo kvadrilateralu. Svaka tako pružena ruka Erdogana je od izuzetnog značaja i poslednji put smo bili u Novom Pazaru gde su ga svi dočekali ovacijama", rekao je Vučić.

15.39 - Predsednik Turske Erdogan kazao je da želi da vidi nastavak turskih investicija u Srbiji.

foto: Zorana Jevtić

"Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od 2 milijarde dolara kratkoročno", rekao je Erdogan.

15.33 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nazvao je Vučića uvaženim prijateljem.

foto: Zorana Jevtić

"Kralj Aleksandar pre 90 godina imao je prelepu želju i upravo sada predsednik Aleksandar uviđa tu lepu želju. Imali smo zaista plodne razgovore i zalaganja vaše ekselencije imala su uticaja", rekao je Erdogan.

foto: Predsedništvo Srbije

15.27 - Vučić je rekao da u sferi kulture, ali i ekonomije i odbrane postoji dobra saradnja Srbije i Turske.

foto: Zorana Jevtić

"Razgovarali smo i hoćemo posebno u Raškoj oblasti ili Sandžaku da podignemo infrastrukturu. Najvažnija je deonica Novi Pazar-Tutin koja košta 24 miliona evra, u najkraćem roku ćemo ovaj put da završimo. Radimo zajedno na izgradnji jeftinih stanova u Nišu i Vranju za pripadnike naše bezbednosti. Danas sam po prvi put posle razgovora naših eksperata razgovarao o saradnji u odbrambenoj sferi. Naši stručnjaci su pokazali interes za kupovinom određenih oružja i oruđa od Turske", rekao je Vučić.

On je kazao da je posebno zahvalan što je predsednik Erdogan doveo veliki broj biznismena u Srbiju.

foto: Printscreen

"Ja sam rekao da se ovde osećate kao kod svoje kuće, jer to najiskrenije mislim. Kad mi imamo dobre odnose, onda imamo mir. Kralj Aleksandar rekao je mi smo sa Turcima svoje sukobe završili, od sada sa njima hoćemo samo mir i najbolje odnose. Siguran sam da ćemo zajedno kroz mir uraditi sve samo na dobrobit našeg i turskog naroda", rekao je Vučić.

15.19 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan zbog ponovne posete Erdogana Srbiji i da se nada da će češće dolaziti u našu zemlju.

foto: Printscreen

"Ne samo zato što obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa, već što su rezultati saradnje takvi da svaka poseta utiče na povećanje razmene trgovinske, kulturne. Imao sam priliku da sat i po razgovaram sa Erdoganom i mnogo toga saznam i naučim. Napravili smo zančajan napredak u ekonomskoj saradnji", rekao je Vučić.

foto: Aleksandar Stojanović

On je kazao da je veoma zahvalan truskim investtiorima, kao i da je otvoreno šest novih fabrika, a da je sedma na putu.

"Imamo izuzetno dobre političke odnose, zahvaljujući zalaganju Erdogana, uspostavljeno je veliko poverenje srbije i Turske i zato gradimo najboljeodnose u saveremenoj istoriji srbije i turske. To radimo u interesu jenog i drugog naroda i zemlje. Naši bilaterlani odnosi su odlični, ali pre svega važni su nam mir i bezbednost na Balkanu. Uveren sam da ćemo u budućnosti nastaviti istim putem. Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana", rekao je Vučić.

15.04 - Počela konferencija za novinare predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Pre samih izjava predsednika održana je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i objavljivanja zajedničkog izdanja prigodnih poštanskih maraka povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

14.00 - Započela je Druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

foto: Aleksandar Stojanović

Taj važan sastanak održava se u Palati Srbija.

13.46 - Ministar telekomunikacija, trgovine i turizma Srbije Rasim Ljajić rekao je da imamo bezvizni režim sa Turskom i odličnu saradnju sa tom zemljom.

"Postoje svi preduslovi za trgovinsku saradnju. Mnogo više izvozimo u Turskui nego bilo koja druga bivša zemlja Jugoslavije", rekao je on i dodao da je čak osam puta povećana trgovinska razmena Srbije i Turske.

foto: PRINTSCREEN/RTS

13.22 - U Palati Srbija održavaju se pojedinačni sastanci ministara u vladama Srbije i Turske, pa se tako ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao sa turskim ministrom Mevlutom Čavušogluom.

foto: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

13.16 - Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je veoma važno napraviti auto-put između Srbije i BiH, a da su ideju pokrenuli Vučić i Erdogan.

"Sutra počinju glavni radovi na auto-putu Beograd-Sarajevo, osim toga bitno je i to što će biti samo jedan granični prelaz", rekla je Mihajlović.

foto: PRINTSCREEN/RTS

13.00 - Započeo je razgovor u četiri oka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Palati Srbija.

1 / 6 Foto: Aleksandar Stojanović

12.47 - Predsednici su pre zvaničnog sastanka u četiri oka, pred novinarima dali kratke izjave.

foto: PRINTSCREEN/RTS

"Želim da izrazim zahvalnost za veoma dobre bilateralne odnose koje imamo, Srbija i Turska. Najbolje odnose u savremenoj istoriji, zato veliko hvala Vama, jer ste Vi zaslužni za to. To su odnosi politički, ali sve više i ekonomski. 830 miliona evra je bila trgovinska razmena ranije, a 2018. trgovinska razmena bila je veća od milijardu", rekao je Vučić.

foto: PRINTSCREEN/RTS

"Još jednom dobrodošli, osećajte se kao kod svoje kuće", rekao je on.

"Želim da zahvalim za gostoprimstvo koje ste pokazali još od samog dolaska. Slavimo godišnjicu diplomatskih odnosa, a to je za nas veoma važno", rekao je Erdogan.

foto: PRINTSCREEN/RTS

Erdogan je zahvalio na svečanom dočeku.

12.35 - Predsednici su stigli na izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije" koja je postavljena u Palati Srbija.

foto: Predsedništvo Srbije

12.29 - Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan poklonili su se zastavama svojih zemalja, a Vučić je turskom predsedniku predstavio srpske ministre Dačića, Stefanovića, Mihajlovićevu...

foto: Aleksandar Stojanović

12.27 - Intonirane su himne Srbije i Turske, počasni stroj garde dočekao je predsednika Erdogana.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

12.21 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram nalogu fotografije dočeka uz poruku "Srdačna dobrodošlica".

foto: Aleksandar Stojanović

12.00 – Predsednik Srbije dočekao je turskog predsednika na Aerodromu "Nikola Tesla". Predsednik Turske dočekan je uz srpske običaje, pa su ga po izlasku iz aviona sačekali momak i devojka u srpskoj narodnoj nošnji.

foto: Aleksandar Stojanović

11.50 – Avion u kojem se nalazi predsednik Turske sleteo je na beogradski aerodrom.

Ipak, "dve strane" kao da su se dogovorile, pa će visoki zvaničnici biti u Palati "Srbija" dok taksi vozači budu na ulicama.

foto: Aleksandar Stojanović

Naime, nekoliko minuta pre podneva, avion sa turskim predsednikom je sleteo u Beograd. Sa druge strane, tačno u podne taksisti su počeli da se okupljaju na četiri lokacije u prestonici, dok je policija nešto kasnije zatvorila autoput od aerodroma ka Novom Beogradu, kao i potez oko "Palate Srbija".

Domaćin predsednika Turske biće srpski predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim imati veliki broj aktivnosti tokom dvodnevne posete (7. i 8. oktobar).

Jedna od najvažnijih biće postavljanje kamena temeljca, čime će biti obeležen početak radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

foto: Aleksandar Stojanović

Osim toga, u planu je i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, otvaranje fabrika, ali i trilateralni sastanak sa trojicom članova predsedništva BiH.

Kako je najavljeno, Erdogan će u Srbiju stići sa delegacijom od oko dvesta privrednika, pa su očekivanja da će biti i koknretnijih ideja i dogovora o mogućnostima zajedničke saradnje u ekonomskom domenu.

Svečani doček, pa sastanci!

Svečani doček turskom predsedniku biće priređen sutra u 12.30 sati ispred Palate Srbija. Nakon toga, dvojica predsednika će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a u 13 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana, prenosi Blic.

Za 14 časova predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika. Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.

Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16 sati uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika.

Trilaterala i kamen temeljac za auto-put

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Jedan od najavažnijih momenata Erdoganove posete biće svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne u 16 sati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.