DANAS VEDRE I OBLAČE, A GDE SU BILI 5. OKTOBRA? Gutali suzavac, tukli se sa DOS, spremali ispit, navijali za Slobu
5. oktobar, Foto: Printscreen/Youtube/Press Pretres

POLITIČARI ZA ESPRESO OTKRIVAJU!

DANAS VEDRE I OBLAČE, A GDE SU BILI 5. OKTOBRA? Gutali suzavac, tukli se sa DOS, spremali ispit, navijali za Slobu

Sve su objasnili...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Prošlo je skoro dve decenije od velikih promena 5. oktobra. Od dana kada je Slobodan Milošević zbačen s vlasti. Baš zbog toga pitali smo one koji su danas vladajuća koalicija u Srbiji gde su bili i šta su radili toga dana.

Videćete, odgovori su više nego zanimljivi, ali i oprečni, kako između koalicionih partnera, tako i između stranačkih drugara.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine i saobraćaja, funkcionerka SNS Zorana Mihajlović kaže za Espreso da je toga dana bila ispred parlamenta i "gutala suzavac".

- Bila sam ispred Skupstine i gutala suzavac. Ali sam se borila. Jedna sam od onih koja i dan danas veruje da je peti oktobar bio potreba i da je Milošević svojom politikom nameo zlo narodu, ali isto tako mislim da oni koji su uzeli vlast 2000 su protraćili nadu naroda koji je dobeo do promene - rekla nam je Mihajlovićeva.

foto: Filip Plavčić

Ministar poljoprivrede i funkcioner SNS Branislav Nedimović kaže za naš portal da se tada spremao za ispit.

- Toga dana sam kao student spremao Porodično pravo u mojoj Sremskoj Mitovici. To mi je bio poslednji ispit na fakultetu - kaže nam Nedimović.

foto: Marina Lopičić

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov kaže za Espreso da je toga dana bio kod svoje kuće.

foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

- Bio sam u svom porodičnom domu. Gledao sam televizijski program. Baš je tako bilo - kaže nam Jovanov.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević kaže da je tog 5. oktobra 2000. godine bio na poslu.

foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

- Nisam, niti bih učestvovao u tome. Toga dana sam bio na poslu i radio sam - otkriva nam Vučević.

Funkcioner SNS i narodni poslanik Vladimir Đukanović kaže da je bio u sedištu Srpske radikalne stranke kada je sve počelo.

foto: Ana Paunković

- Bio sam u sedištu SRS kada je počelo. Potom sam otišao do grada da se lično uverim u nadolazeću propast. Kasnije sam kod kuće se nadao da će država ipak nekako reagovati, ali mi je jasno bilo da je Miloševiću kraj. Već 6. oktobra sam stavio bedž SRS i svuda ponosno prkosio revolucionarima. Inače, 4. oktobra u totalnom rasulu sam polagao ispit iz stvarnog prava kod pokojnog profesora Stojanovića - kaže nam Đukanović.

Potpredsednik socijalista i narodni poslanik Novica Tončev kaže za naš portal da je tada bio predsednik Opštine Surdulica i opisao nam je šta je toga dana radio:

foto: Filip Plavčić

- Sećam se tog dana, kao da je juče bilo. Bio sam u potpredsednik Opštine Surdulica, bili smo u zgradi opštine i tako smo je branili od planiranog upada tzv. kriznog štaba DOS-a. Nikakav strah nisam imao, jer sam verovao da je to moja obaveza za koju sam tada dobio podršku građana. I sa ove vremenske distance ponosan sam na taj deo života, jer ispostavilo da je DOS bio velika prevara - kaže nam Tončev i dodaje:

- Ono što je zanimljivo je to da je SPS i tada, a i sada na vlasti u Surdulici i to pun mandat.

Šef kabineta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Vanja Vukić kaže za naš portal da se tog dana spremao za drugi krug izbora.

foto: Fejsbuk

- Bio sam kandidat za odbornika Skupstine Gradske opstine Zvezdara. Izgubio sam na tim izborima od predstavnika DOS-a (tada je bio većinski izborni sistem). Spremao sam se za drugi krug predsedničkih izbora, koji da je održan ubeđen sam da bi tada Slobodan Milošević pobedio. Ali pošto su glasovi sa KiM poništeni do tog drugog kruga nikada nije došlo. Glasački listići koji su mogli da dokažu da Milošević nije izgubio u prvom krugu predsedničkih izbora su zapaljeni u tada Saveznoj skupstini gde je bilo sediste SIK-a. A narod je tako zauvek ostao uskraćen istine - kaže nam on.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.