ŠEŠELJ JE SA SVOJIM ČETNICIMA POMOGAO DRAŠKOVIĆU DA OSNUJE SPO! Ovo je DECENIJAMA SKRIVANA tajna odnosa Vuka i Voje
Vuk Drašković i Vojislav Šešelj, Foto: Vladimir Šporčić/Beta/Milan Obradović

DA LI STE ZNALI?

ŠEŠELJ JE SA SVOJIM ČETNICIMA POMOGAO DRAŠKOVIĆU DA OSNUJE SPO! Ovo je DECENIJAMA SKRIVANA tajna odnosa Vuka i Voje

Ovo sigurno niste znali...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Vojislav Šešelj i Vuk Drašković su kumovi, koji su se i politički i na svaki drugi način razišli, to znaju i vrapci na grani, ali malo poznata činjenica je da je aktuelni lider Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda učestvovao u formiranju Vukovog Srpskog pokreta obnove!

Lider Srpske radikalne stranke definitivno je najkontroverznija ličnost naše političke scene, od njega svi sve mogu da očekuju, ali ipak malo je poznato da je četnički vojvoda aktivno učestvovao u formiranju SPO, kojeg predvodi Vuk Drašković.

Šešelj i Drašković danas gotovo da i ne govore, koriste svaku priliku da jedan drugom odapnu otrovne strelice, ni k od kumstva ove dve porodice više nije ostalo. To svi znaju i prepričavaju legendarni tv duel iz 1997. godine u kom su snage odmerili Šešelj i Drašković, a u kom su se sočno počastili.

Ipak obratimo pažnju na činjenice, a one glase Šešelj je zajedno s Vukom osnovao SPO.

Ali krenimo redom, hronološki...

Novembra 1981. godine nad Šešeljem je od strane tadašnjeg Centra SDB-a Sarajevo zavedena prethodna operativna obrada, a septembra 1983. godine operativna obrada, zbog delovanja sa liberalističkih pozicija i pozicija srpskog nacionalizma. Tada tesno sarađuje sa književnikom Vukom Draškovićem i Predragom Matejevićem iz Zagreba, od kojih dobija podršku za svoje delovanje. Često dolazi u Beograd, gde ostvaruje kontakte i razmenjuje mišljenja sa tadašnjom kategorijom anarholiberala i srpskih nacionalista.

Šešelj je veličao knjige Vuka Draškovića "Sudija" i "Nož" i preporučivao ih svojim prijateljima i poznanicima kao vrhunska književna dela. U ovom periodu, karakteristična je priroda kontakata koje je Šešelj ostvario sa bračnim parom Drašković, posebno Danicom Drašković koja ga je “prihvatila” i finansijski pomagala, što se kasnije pretvorilo u bliske odnose, te su Draškovići kumovali Šešeljevom sinu.

foto: Ana Paunković

Tokom aprila 1989. godine Šešelj je boravio u SAD i Kanadi. Održao je preko 30 predavanja, najčešće u pravoslavnim crkvama ili zakupljenim salama, na temu jugoslovenska društveno-politička stvarnost. Iako su predavanja bila obojena već ranije poznatim neprijateljskim stavovima Šešelja, reakcije prisutnih su bile krajnje dijametralne, od potpunog odobravanja do apsolutnog neslaganja. Raspolažemo podatkom da je, ovom prilikom, Šešeljeva zarada iznosila oko 200.000 $. Istovremeno, zbog svog velikosrpskog, ultranacionalističkog opredeljenja, Šešelja je tokom boravka u SAD Momčilo Đujić odlikovao i proglasio počasnim četničkim vojvodom. Suština pomenutih nastupa odnosila se na rušenje kulta Josipa Broza Tita i oživljavanje i veličanje lika i uloge Draže Mihajlovića.

foto: Stefan Kojić

Nakon povratka, Vojislav Šešelj je formirao “Srpski slobodarski pokret” (SSP). Na sastanku Centralne otadžbinske uprave SSP sa predstavnicima Centralnog odbora stranke Srpska narodna obnova (SNO), koji je osnovao i Mirko Jović, a na čijem se čelu se tada nalazio Vuk Drašković, potpisana je Deklaracija o ujedinjenju ovih pokreta i doneta odluka o formiranju stranke Srpski pokret obnove (SPO).

Tu dolazimo do ključne stavke... Šešeljev pokret dao je potpis za osnivanje SPO, ali sam Šešelj nikada tome nije prisustvovao, jer je već tada došlo do trzavica između Šešelja i Draškovića.

Zbog toga je u ime Šešeljevog SSP svoj potpis stavio Vojin Vuletić, službenik. On je i lično prisustvovao osnivačkoj skupštini SPO na kojoj je za predsednika novoformirane stranke izabran je Vuk Drašković.

Neposredno nakon osnivanja stranke, zbog nepremostivih suštinskih razlika došlo je zvanično do njihovog (ŠešeljVSDrašković) raskola.

Nakon kulminacije sukoba, Vojislav Šešelj je, od pristalica otcepljenog krila SNO, 18. juna 1990. godine u Beogradu, formirao Srpski četnički pokret (SČP). Zbog ekstremnog delovanja pripadnika ovog pokreta sa nacional-šovinističkih pozicija, koji su, pored ostalog, zagovarali militarizam i terorizam, SČP nije mogao biti registrovan, tako da je praktično od formiranja delovao ilegalno, a kasnije u okviru Srpske radikalne stranke. Na promocijama SČP-a, Šešelj se zalagao za stvaranje tzv. “Velike Srbije”, negirajući pri tom postojeći ustavni poredak, teritorijalnu celovitost i integritet SFRJ. Istom prilikom, izricao je oštre kritike na račun predsednika Miloševića, nazivajući ga liderom srpskih komunista i rečima koji je “poslednji staljinistički bastion u Evropi”.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.