HUMANI PODVIG SRPSKIH VOJNIKA O KOME PRIČA SVET! Ovakvo junaštvo još nije VIĐENO (FOTO)
Aleksandar Vulin i vojnici Vojske Srbije, Foto: mod.gov.rs

MINISTAR PRIMIO HEROJE

HUMANI PODVIG SRPSKIH VOJNIKA O KOME PRIČA SVET! Ovakvo junaštvo još nije VIĐENO (FOTO)

Svaka čast na hrabrosti...

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, primili su danas pripadnike 22. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske, koji su nedavno ukazivanjem prve pomoći spasili život ženi koju je udarilo putničko vozilo u selu Gugalj, na putu između Požege i Čačka.

U spasavanju su učestvovali major Ivan Todosijević, potporučnik Janko Ninković i stariji vodnik prve klase Dušan Obradović.

Trojica pripadnika Vojske Srbije bili su očevici saobraćajne nezgode do koje je došlo kada je vozač putničkog automobila, u trenutku dok je pokušavao da pretekne kolonu vozila ispred sebe, kako bi izbegao kamion iz suprotnog smera, naglo skrenuo u svoju traku, iz koje je usled velike brzine izašao s kolovoza i udario pešaka na proširenju puta. - Pešak je bio odbačen nekih petnaestak metara od automobila. Vozilom smo prišli do mesta nesreće, gde smo videli stariju ženu kako leži u kanalu, pored same ograde. Zaustavio sam auto, izašli smo i shvatili da je teško povređena – objašnjava major Todosijević i dodaje da je žena bila u besvesnom stanju, povređene glave i da je krvarila iz nosa. Prema njegovim rečima, sve do dolaska Hitne pomoći, on i kolege nisu se odvajali od povređene žene i preduzeli su sve kako bi joj spasili život.

foto: mod.gov.rs

- Proverio sam puls, video da ima otkucaje srca i ustanovio da diše. Postavio sam joj podlogu ispod glave, kako ne bi došlo do gušenja, okrenuo je na bok i otvorio joj usta, da bi mogla da diše. Neko od ljudi koji su se, takođe, zaustavili, za to vreme pozvao je službu Hitne pomoći, koja je u roku od desetak minuta došla iz Lučana i povređenu gospođu prevezla u bolnicu u Čačku – rekao je major Todosijević.

Trojica pripadnika 22. pešadijskog bataljona pomogla su ekipi hitne pomoći da pacijenta stavi na nosila i ubaci u sanitetsko vozilo, koje je pod rotacijom otišlo za Čačak. Upoznali su lekare o stanju povređene žene i objasnili da postoji velika mogućnost unutrašnjih povreda. - Bavimo se takvim poslom gde moramo da znamo šta se radi u slučaju samoopovređivanja i u slučaju neophodnosti ukazivanja pomoći nekom drugom, dok neko od stručnih organa ne dođe – objašanjava major Todosijević i dodaje da to što je sa kolegama pomogao unesrećenoj ženi samo oslikava spremnost pripadnika Vojske Srbije da u trenutku kada se radi o životu i smrti donesu ispravnu odluku i pristupe spasavanju nečijeg života. Potporučnik Janko Ninković smatra da bi svaki pripadnik Vojske Srbije postupio na sličan način i poručuje da građani Srbije treba da znaju da na svoju vojsku mogu da računaju ne samo u radno vreme, već da ih pripadnici vojske čuvaju uvek, bez obzira da li nose uniformu ili ne. On ističe da je poput drugih kolega zadovljan standardom u vojsci i kaže da svoj život vidi u Srbiji gde će kroz svoj poziv biti na službi svim građanima. Stariji vodnik prve klase Dušan Obradović isitiče da je ponosan što je sa svojim kolegama uspeo da reprezentuje vojsku u najboljem svetlu i kaže da narod može da veruje vojniku, jer je vojnik uvek spreman da pomogne svom narodu. Komandant 22. pešadijskog bataljona major Ivan Ćatić kaže da je ponosan što u sastavu svog bataljona ima pripadnike sposobne da brzo i pravilno odreaguju u realnim situacijama i nesebično i požrtvovano ukažu pomoć. Za svu trojicu kaže da su primerne starešine u jedinici, koji svoje svakodnevne zadatke i obaveze izvršavaju kvalitetno i da je spsavanje u kojem su učestvovali svojevrsna potvrda njihovih sposobnosti.

foto: mod.gov.rs

Ministar Vulin je izrazio zadovoljstvo što Vojska Srbije u svom sastavu ima dobre, hrabre i odlučne ljude koji će uvek pomoći svakome kome je pomoć potrebna.

- Kad god vidite uniformu i vojnika, bez obzira da li je na dužnosti ili nije, on je tu da vam pomogne i možete biti sigurni da je tu i pomoć i zakon i red. Srbija je ponosna na svoju vojsku, baš kao što je vojska ponosna na ove hrabre ljude, koji nisu razmišljali kome i zašto pomažu, već su samo videli ljudsko biće u nevolji, kome je pomoć potrebna. Svi mi, ostali, treba dobro da se zamislimo i zapitamo da li bismo postupili na isti način i zašto svaki put kada se desi ovako nešto desetine vozača prođu, niko ne pomogne dok se ne nađe neko dovoljno hrabar i priseban kao što su to naši pripadnici. Vojska Srbije je tu da pomogne svom narodu, poručuje ministar Vulin i dodaje da svako od nas treba da bude spreman i obučen da usvoji one veštine koje smo nekada imali i kojima smo pomagali drugima, a koje su danas nepravedno i potpuno bezrazložno zaboravljene i zapuštene. - Vojska Srbije je tu da pomogne. Vojske Srbije je uvek tu na ponos svim građanima Srbije i Srbija može da bude mirna i sigurna dokle god ima ovakve ljude i ovakvu vojsku – poručuje ministar Vulin, koji je za hrabar i humani podvig trojicu pripadnika 22. pešadijskog bataljona nagradio sedmodnevnim boravkom s jednim članom porodice u hotelu „Omorika“ na Tari.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.