VUČIĆ I DODIK ODAĆE ZAJEDNO POČAST VELIKOM JUNAKU: Dolaze u GRAD koji je VEOMA bitan za SRBE
Složni: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Printscreen

krajino moja

VUČIĆ I DODIK ODAĆE ZAJEDNO POČAST VELIKOM JUNAKU: Dolaze u GRAD koji je VEOMA bitan za SRBE

Dodik i Vučić prisustvovaće večeras u Drvaru centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine pod nazivom "Krajino moja"

Objavljeno:

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas i rodnu kuću Gavrila Principa u Grahovu.

Dodik i Vučić prisustvovaće večeras u Drvaru centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine pod nazivom "Krajino moja". Početak akademije predviđen je u 19.00 časova, rečeno je u kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH.

Svečanoj akademiji prisustvovaće i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik Srbije u 17.30 časova posetiće Dečiji vrtić "Majka hrabrost", a u 18.05 u Radničkom domu predviđen je sastanak sa načelnicima opština Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Centralna akademija pod nazivom "Krajino moja", koja se održava na platou ispred Radničkog doma, organizovana je u okviru manifestacije "Dani sećanja" u pomen svim srpskim žrtvama palim u ratovima tokom 20. veka.

U okviru "Dana sećanja", koji se održavaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, u Drvaru je sinoć otvorena izložba pod nazivom "Opomena", koja govori o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica - organizatora izložbe, rekao je da se devedesetih godina prošlog veka u zapadnoj Krajini dogodilo klasično etničko čišćenje u kojem je proterano 120.000 Srba.

Kojić kaže da je cilj manifestacije "Dani sećanja", koju treću godinu zaredom organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, instititucionalna izgradnja kulture sećanja i pamćenja. U okviru "Dana sećanja" jutros je Njegovo prosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije služio parastos u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Vučić je nedavno, nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom, najavio da će zajedno s njim posetiti Drvar. Predsednik Srbije je u julu proglašen i za počasnog građanina Drvara, a tada je na svečanoj sednici Opštine, obelodanjeno i da će Srbija pomoći taj grad sa milion evra.

Inače, položaj Srba u opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar je težak i u mnogim segmentima diskriminišući, konstatovano je na sastanku Dodika i predsednika opština u avgustu, kada je vlada Srpske obećala pomoć u visini od 500.000 konvertibilnih maraka.

Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora, ocenjeno je na tom sastanku, uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji, tamo gde to nije slučaj.

Na prostoru Federacije po popisu iz 1991. godine bilo je 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva.

BONUS VIDEO:

Pitali smo građane šta misle o Paradi ponosa koja se u nedelju održava u Beogradu

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.