ALBANCI NA KOSOVU SU GRAĐANI SRBIJE, NEKA SE NE PLAŠE DA TO PRIZNAJU! Dačić izneo informacije o PASOŠIMA
Ivica Dačić, Foto: Filip Plavčić

JASAN

ALBANCI NA KOSOVU SU GRAĐANI SRBIJE, NEKA SE NE PLAŠE DA TO PRIZNAJU! Dačić izneo informacije o PASOŠIMA

Dačić je dodao da ti Albanci jedini od svih građana na Kosovu imaju mogućnost da kao vlasnici pasoša Srbije putuju bez viza u 71 zemlju....

Objavljeno:

- Albanci koji uzimaju pasoše Srbije u našim ambasadama i konzulatima širom sveta pokazatelj su da su oni građani Srbije - izjavio je danas u parlamentu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je dodao da ti Albanci jedini od svih građana na Kosovu imaju mogućnost da kao vlasnici pasoša Srbije putuju bez viza u 71 zemlju.

- To što oni imaju hrabrosti da pasoše vade samo u inostranstvu, a ne na Kosovu, to je drugo pitanje - rekao je Dačić i podsetio da tzv. Kosovo od EU i dalje čeka na viznu liberalizaciju.

Ministar je dodao da zbog vizne liberalizacije koja važi za celo KiM pravo na putovanje bez viza nemaju ni srpski građani kojima je pasoše izdala Koordinaciona uprava za KiM.

Dačić je to rekao u Parlamentu na sednici na kojoj se raspravljalo o ukidanju viza nosiocima pasoša Paragvaja, Surinama, Mijanmara i Dominikanske Republike, a koja se između ostalog pretvorila u raspravu o KiM.

Skupština Srbije usvojila je danas sporazuma o ukidanju viza za diplomatske, zvanične i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici. Takođe je usvojen i sporazum o ukidanju svih viza Surinamu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom rasprave u parlamentu, odbacio je kritike koje se mogu čuti da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje tzv. Kosova i zapitao kakvo je to priznanje, ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

On je naveo da državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, navodeći da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu. Dačić je pojasnio i da se taj broj odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

Kako je rekao, bezvizni režim postoji sa svim zemaljama EU, osim Velike Britanije i Irske, kao i s Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.