ZAVRŠEN TREĆI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE NA FPN! Deo SzS napustio RAZGOVORE, Obradović i Živković najavili BOJKOT
Sastanak vlasti i opozicije na FPN, Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

NOVI SKUP!

ZAVRŠEN TREĆI SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE NA FPN! Deo SzS napustio RAZGOVORE, Obradović i Živković najavili BOJKOT

Važni razgovori nastavljaju se na FPN...

Objavljeno: 14:30h

U Beogradu na Fakultetu političkih nauka (FPN) danas se održao treći po redu okrugli sto o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji.

Na FPN-u je završen deo sastanka predstavnika političkih partija, medijskih udruženja i nevladinih organizacija, koji je održan iza zatvorenih vrata, o stanju u medijima u Srbiji.

Predsednik Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić napustili današnji sastanak vlasti i opozicije na FPN i poručili da će predložiti svojim strankama da bojkotuju naredne izbore.

Na sastanku je ostao predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović.

Učesnici se obraćaju medijima...

Vladimir Orlić SNS, na pitanje o tome da li će predstavnici vlasti i opozicije usvojiti preporuke koje su im date uoči sastanka.

- Sve ono što je realno da se izvede do izbora je pitanje volje ili stava. Što se tiče stvari na kojima možemo da radimom sada, mi smo vrlo jasno saopštini naš stav i da se sa preporukama slažemo. Verujem da će i organizatori da saopšte da smo se oko toga svi razumeli. Mi smo gledali da se bavimo stvarima koje su predložile nevladine organizacije.

- Svi su imali prostora da pokažu šta o tome misle. Nadzorni odbor nema prevelike moći i zato često služi kao dežurni krivac. Ne radi se o tome da SNS neće dozvoliti da neko još kontrolište, da se oformi Nadzorni odbor. Kada je Maja Gojković rekla da se stranke izjasne o formiranju Nadzornog odbora stranke nisu bile zainteresovane - rekao je Orlić.

- Nije u redu da se stvari koje nisu po zakonu očekuju od nas, i oni koji kažu da hoće sve po zakonu nisu se ovim stvarima bavili. Ja pitam kako zamišljate da Skupština može da smeni nekoga u RTS-u.

foto: Prentscren

- Sve što je do nas i nađe volje, sve se slažemo, ali neki od njih traže suprotno od toga što su predložile nevladine organizacije. Oni predlažu da se mi kao stranke dogovorimo koji će novi ljudi da dođu kada se ovi, po njihovim zahtevima, smene. To je nemoguće jer tako nije po zakonu.

- Ako pogledate sve što smo rekli i sada i prošli put, shvatićete da smo apsolutno spremni na konstruktivnu raspravu. Naš je jasan stav bio od početka da budemo konstruktivni i takav će nastaviti da bude.

Funkcioner SNS Goran Vesić zahvalio je civilnom sektoru i FPN na organizaciji ovog skupa.

- Mi smo uvek spremni da razgovaramo i zahvalni smo onima koji su ovo organizovali. Smatramo da su ovakvi skupovi potrebni i napredni. Današnji razgovor nije bio o medijima. Mi nismo danas pričali o medijima, već o zastupljenosti političkih stranaka u javnim servisa tokom kampanje. Nažalost mnogi to nisu tako razumeli. Imali smo situaciju da Zoran Živković kaže da svi novinari u Srbiji ne rade dobro svoj posao. Mi takvu vrstu razgovora ne želimo i nećemo da pričamo kako će mediji da rade i izveštavaju. To želim prvo da razjasnim. SNS poštuje pravo svakog medija da izveštava kako želi - rekao je Vesić i dodao da će naprednjaci nastaviti da dolaze na razgovore u FPN.

foto: Prentscren

On je rekao da je set medijskih zakona donet 2014. godine i da je time ukinut zakon iz 2009. godine i da je postojala opšta saglasnost da su zakoni korektni.

- Mi smo na današnjem skupu pokušali da čujemo šta opozicija želi, ali to nismo uspeli. Ono što su oni pričali nema nikakve veze sa preporukama koje smo svi uoči sastanka dobili. Ono što smo primetili je da je predstavnicima dela opozicije jedino važno pitanje REM-a. Od svega je Đilasu bilo važno da se raspravlja o REM-u i RTS-u - kazao je Vesić.

- Mi ćemo nastaviti da učestvujemo na satancima, ako nas organizatori budu pozivali. Nastavićemo da učestvujemo u konstruktivnoj raspravi, i očekujemo da će deo opozicije videti ovo da kao mogućnost za raspravu. Razgovaraćemo ili na ovaj način na FPN ili u Skupštini, ali sve odluke moraju isključivo da budu donete u institucijama - rekao je Vesić.

On je istakao da je dobro što je SzS konačno shvatio da se svi problemi rešavaju u parlamentu. Oni su tako predložili da Skupština raspravlja o REMU.

- Očigledno su shvatili da se sve rešava u parlamentu. Ono što ne znaju je zakon, jer po njemu se o REM i RTS ne može raspravljati u parlamentu. To je njihova želja da se komesarski smenjuje po RTS, pa taj zahtev nisu danas ni pomenuli - rekao je Vesić.

Milan Antonijević rekao je da su se danas na sastanku čula konkretna rešenja. On je rekao da misli da je to osnov koji će dovesti do toga da se određena pitanja reše.

- Mi kao organizatori pokušaćemo da radimo na ovakvom tipu sastanka i da u međuvremenu možemo dobiti od političke volje vezano za pitanja o kojima se danas govorilo. Iscropjujuće je na ovakav način razgovarati ali mislimo da je dijalog jedini način da se iz ovakve situacije izađe - rekao je Antonijević.

- On je rekao da je dovoljno stvari stavljeno na sto, ali da će se konstruktivnost videti kada se odgovori na pitanja iznesu. Nadamo se da ćemo do sledećeg sastanka imati pokazanu političku volju za promene. FPN je prava institucija u kojoj se ovakav dijalog treba voditi.

Presedavajući SzS Nebojša Zelenović rekao je da je taj savez danas izneo zahtev za smenu članova REM.

- Očekujem do 15 septembra to rešenje, ako ga ne bude bilo, mi prelazimo u bojkot. Rok je vrlo kratak i vrlo konkretan - rekao je Zelenović i dodao da bojkot znači da će se cela zemlja u jednom trenutku zaustaviti.

foto: Prentscren

Rade Veljanovski iz GDF-a i profesor FPN, kaže da je današnji sastanak za njega obeshrabrujući.

- Rasprava je u jednom periodu ličila na raspravu o medijskoj strategiji. To nije realno, jer se treba držati onoga što se može uraditi do sledećih izbora. Danas razgovor ne naglašava dobar epilog kada je u pitanju funkcionerska kampanja - rekao je Veljanovski.

On je rekao da misli da oko funkcionerske kampanje se vlast i opozicija neće dogovoriti.

foto: Prentscren

Uroš Piper iz DSS je rekao da je iznet veoma konkretan predlog, a to je da se na svim televizijama uvedu debatne emisije. Mislim da smo u ovom trenutku na istim pozicijama kao ranije.

Aleksandar Marton LSV je rekao da se njegova partija i ovaj put odazvala pozivu za razgovor, ali je rekao da je njihov stav da se ovakvi razgovori što pre premeste u institucije sistema odnosno u Narodnu skupštinu RS. On je kazao da LSV traži od svih aktera da najzad omoguće fer izborni uslovi.

- Očekujemo da država Srbija bude država svih njenih građanki i građana - zaključio je Marton.

Đorđo Žujović ispred LDP rekao je posle sastanka da ta stranka još uvek nije donela odluku o učešću na izborima.

- Mogu vam reći da sam još veći pesimista nego prošli put. Odluku da li ćemo učestvovati na sledećem sastanku ćemo tek doneti - rekao je on.

foto: Prentscren

Zoran Živković rekao je da svako očekivanje da će ovakav sastanak rešiti nešto veliko nije realno. On je kazao da je cilj da se nastavi borba za izborne uslove i da postoji način kako se to radi.

- Ono što sam ja rekao danas je da je stanje u medijima najvažnije, a to stanje je najgore u istoriji. On je rekao da mediji moraju da imaju stručno mišljenje analitičara koji svojim obrazovanjem i iskustvom garantuju da će objektivno izvestiti o političkoj situaciji.

Na pitanje kako će to bojkot doprineti da se promeni situacija u politici Miroslav Aleksić je rekao da je to vid borbe i da to znači ozbiljne promene u društvu, ali i da će to dovesti do građanske neposlušnosti.

foto: Prentscren

- To će dovesti do toga da vidimo ko je opozicija, a kome je stalo do fotelje - zaključio je Aleksić.

Boško Obradović, napustio je sastanak pre kraja i u skladu s tim rekao je da će predložiti da se nastupajući izbori bojkotu, budući da, kako je rekao, je vlast pokazala nespremnost za dogovor i da medijske slobode nema. On je naglasio da se na to ne pristaje i da sada nema slobode medija, i da nema ispunjenja zajedniičkog zahteva vlasti i opozicije.

- Ono što želim da naglasim je da je aktuelna vlast danas imala šansu da ispuni ono što je njihov lider obećao, a to je da će ispuniti sve zahteve opozicije, kada je rekao da će potpisati sve 42 preporuke opozicije i stručnog tima "Jedan od pet miliona" - rekao je Obradović.

- Za nas su mediji uslov za fer i poštene izbore u Srbiji, i jedini odgovor na ovo je bojkot. Svakako želim da se zahvalim organizatorima ovog dijaloga za napore za ostvarivanje političkog dijaloga između predstavnika vlasti i opozicije - kazao je on.

- Danas će savez predstavništva zauzeti stav o predstojećim sastancima, međutim danas se ovaj dijalog vodi kao odugovlačenje do izbora. I ovo nije ono što smo tražili kada smo tražili sastanke sa predstavnicima vlasti - rekao je Obradović.

- Nažalost, vlast izbegava da bilo kakvi pregovori imaju zaključak i da ispune ono što smo juče tražili, a to je smena u REM-u i RTS-u kako bi se na taj način oslobodili mediji 6 meseci pred izbore.

- Naša ideja jeste da imamo nepristrasno i objektivno javno informisanje na kojem će moći da se čuje različito mišljenje. Živimo i vremenu u kome je zabranjeno drugačije mišljenje, i moramo da izađemo iz toga. A, mi smo današnjim dolaskom sve učinili da budemo konstruktivni i da učestvujemo u dijalogu, danas sam došao ovde da pokažem da nam je stalo i da se politička kriza može rešiti samo dijalogom - kazao je Obradović.

Miroslav Aleksić, zamenik predsednika Narodne stranke rekao je da je više očekivao od sastanka i da nije bilo dogovora sa predstavnicima vlasti.

- Građani Srbije više nemaju vremena da slušaju bajke iluzionista i jedini odgovor je bojkot takvog stanja u Srbiji. Očigledno je da se ništa neće promeniti.

Na pitanje šta se desilo na sastanku, on je rekao da su predstavnici vlasti potpuno banalizovali sve ono što su goovrili drugi učesnici i CRTE i Transparentnosti i predstavnici opozicije.

- Ako pogledate statistiku ko je sve učestvovao na sastanku, to govori o tome koliko su spremni na razgovor, u ovakvom ambijentu nema prostora za bilo kakav razgovor.

Na pitanje da li je u redu da se sastanak održava iza zatvorenih vrata on je rekao da to nije u redu, i da oni (predstavnici opozicije) nisu govorili ništa što već nisu govorili u javnosti.

Među prvima su došli Dejan Šulkić iz DSS-a, Života Starčević iz Jedinstvene Srbije, kao i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista. Na sastanak je došao i Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost.

Prisutni su i Aleksandar Marton iz LSV-a, kao i Zoran Lutovac, predsednik DS i Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju i Aleksandar Ivanović iz SDS.

1 / 6 Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

U ime SPS-a sastanku će prisustvovati Žarko Obradović.

Razgovorima će prisustvovati i lider Dveri Boško Obradović, kao i Zoran Živković i Aris Movsesijan iz Nove stranke, dok će LDP predstavljati Đorđo Žujović i Nenad Milić.

Sastanku će u ime SNS prisustvovati Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

U sali se nalaze Tomislav Žigmanov iz DSHV, kao i Rade Veljanovski iz GDF-a.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić ponovo se nalazi ispred ulaza na FPN, gde dočekuje učesnike sastanka.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti "Pristup medijima i njihova kontrola", a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

foto: Dragan Kadić

Najavljeno je i da će prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biti sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a da će drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima "Chatham House".

U najavi okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.