MOGERINIJEVA UDARILA NAJJAČI ŠAMAR SRBIJI DO SADA! Perfidno su stali na stranu Albanaca, ovo niko nije očekivao
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Foto: Twitter / Maja Kocijancic

BRUKA!

MOGERINIJEVA UDARILA NAJJAČI ŠAMAR SRBIJI DO SADA! Perfidno su stali na stranu Albanaca, ovo niko nije očekivao

Ovo je zaista skandal...

Objavljeno:

Odlazeća šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini spremila je perfidnu zamku za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom: na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata za članstvo, krajem avgusta, u Helsinkiju, pozvala je i predstavnike Prištine.

Prema našim informacijama, Mogerinijeva po svaku cenu pokušava da promeni dosadašnju praksu i na ovaj sastanak "ugura" i Kosovo, koje je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU.

Na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Borelu nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare. Taj lukavi manevar Italijanke posebno dobija na težini ako se zna da njen naslednik dolazi iz države koje ne priznaje Kosovo i koji je deklarisani protivnik separatista u Kataloniji.

Ove sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive.

Naši dobro obavešteni izvori tvrde da je ona u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije tzv. Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ovi sastanci se održavaju u tzv. gimnih formatu, odnosno ispred učesnika je navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

- Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i "zemlje partneri". To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju - zaključio je Dačić.

Inače, sastanak šefova diplomatija EU i zemalja kandidata zakazan je za 29. i 30. avgust u finskoj prestonici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.