HAG ZAROBIO TAJNE DOKUMENTE I NEĆE DA IH VRATI! Zaplenili poverljive akte Beograda o ratovima
Arhivna dokumenta, Foto: Profimedia

MOŽE IM SE

HAG ZAROBIO TAJNE DOKUMENTE I NEĆE DA IH VRATI! Zaplenili poverljive akte Beograda o ratovima

Deset godina Međunarodni tribunal odbija da našoj državi vrati dokumentaciju iz završenih postupaka

Objavljeno:

Već deset godina Srbija od suda u Hagu potražuje svoju dokumentaciju vezanu za ratove devedesetih na području bivše Jugoslavije, ali bezuspešno. Isti odnos je i prema Republici Srpskoj, jer i njihove brojne zahteve za vraćanje ratne arhive sve vreme ignorišu.

Međutim, kao što su Srbima u Hagu sudili po drugim aršinima u odnosu na Muslimane, Hrvate i Albance, tako se sada odnose i prema dokumentaciji, pa su Sarajevu dostavili sve tražene materijale. Njihov arhiv sad raspolaže sa skoro 400.000 dokumenata i 100.000 dokaznih artefakata.

S druge strane, zahteva se da se u Beogradu otvori informativni centar u kojem će se promovisati rad Haškog tribunala. Za tu svrhu spremni su da iz svojih depoa pošalju deo dokumentacije, očigledno dobro selektovane, koja neće ukazivati na to kako su jednostrano delili pravdu. Zahtev je i da se u tom informativnom centru održavaju predavanja, izložbe, puštaju filmovi o ratnim zločinima. Međutim, nije postignut dogovor ko bi formirao i finansirao taj centar, gde bi on bio ili ko bi u njemu radio.

Na kraju se svelo na to da je najpre Haški tribunal, a sada i Mehanizam u Hagu praktično konfiskovao srpsku dokumentaciju.

Iz Ministarstva pravde kažu za "Novosti" da je Vlada Srbije 2009. godine prvi put pokrenula inicijativu da joj se vrati dokumentacija, koja je poslata po zahtevima tužilaštva Haškog tribunala, a koja nije korišćena kao dokaz u sudskim postupcima.

- To pitanje je bilo na dnevnom redu svake posete glavnog tužioca Serža Bramerca Beogradu, ali i drugih predstavnika suda u Hagu. Uslovi za vraćanje su se stekli, jer su krivični postupci pravosnažno okončani. Takođe, Srbija neće uništiti vraćenu dokumentaciju, već će poštovati najviše standarde njenog čuvanja i korišćenja - kažu u Ministarstvu, dodajući da su svi na tim sastancima najavljivali da će dokumentacija biti vraćana sukcesivno po okončanju postupaka, ali se to do sada nije desilo.

Ministarka Nela Kuburović više puta je navodila da je Srbija organima u Hagu dostavila na stotine hiljada stranica dokumentacije. Tužilaštvu je omogućen slobodan pristup svim dokazima, dokumentima, arhivima i svedocima, koji su oslobađani čuvanja državne, službene ili vojne tajne.

Srbija je odgovorila na svaki od 2.082 zahteva tužilaštva i sad očekuje da joj se vrati ta dokumentacija. Inače, prema nekim procenama, u haškim depoima nalazi se oko 10 miliona stranica dokumenata o ratnim sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Procenjuje se da ima i oko 13.000 artefakata, odnosno metaka, oružja, odeće, obuće i raznih drugih predmeta.

Brojna dokumentacija, pošto nije korišćena u sudskim postupcima, nije sastavni deo spisa predmeta, što znači da nije javna. Veliki deo tih dokumenata nosi oznaku poverljivosti ili vojne tajne i ne bi smeli da se daju drugima, već moraju da se vrate Srbiji.

Advokat Toma Fila je ranije ukazivao da je Srbija slala bukvalno svu dokumentaciju koju je Hag tražio i to nekontrolisano i bez obraćanja pažnje na nacionalne interese, za razliku od Hrvata, koji su slali samo ono što im ne šteti.

foto: Zorana Jevtić

Mnogi stručnjaci smatraju da Hag ni Srbiji, ni Srpskoj nikada neće vratiti dokumentaciju, jer nema interes, pošto bi mnoge njihove presude postale upitne, a recimo medicinska dokumentacija bi pokazala da pritvorenici u Sheveningenu nisu bili adekvatno lečeni.

- Nikada neće vratiti dokumentaciju, jer je njihova volja jača od bilo kog zakona, međunarodnog pravila ili korektnosti u ponašanju - kaže nam advokat Branislav Tapušković. - Ne možete ništa da učinite, apsolutno ste nemoćni. Oni su ignorisali svaki zahtev Srbije za bilo šta, a s druge strane su nas na sve prisilili. Bave se samo ucenama političkog karaktera.

SFOR OTIMAO PO SRPSKOJ

DOKUMENTACIJA iz Republike Srpske u haško tužilaštvo je dospevala i tako što su posle rata u BiH, naoružani pripadnici Sfora upadali u opštine, bolnice, policijske stanice, medijske kuće i uzimali sve. Trpali su materijale u kutije, njih u kamione i odvozili. Ne postoji nikakva evidencija šta su sve i odakle odneli. Jednostavno su oteli dokumentaciju. Ono što je Vlada Srpske tužilaštvu slala po zahtevima, prethodno je fotokopirano i evidentirano.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/VečernjeNovostiOnline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.