OPOZICIJA JE POSTAVILA STRAŠAN ULTIMATUM VUČIĆU! Ovo su IZBORNA PRAVILA koja su KOST U GRLU i za SNS i za SzS
Aleksandar Vučić i lideri opozicije, Foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

OTKRIVAMO!

OPOZICIJA JE POSTAVILA STRAŠAN ULTIMATUM VUČIĆU! Ovo su IZBORNA PRAVILA koja su KOST U GRLU i za SNS i za SzS

Evo kada su poslednji put menjana izborna pravila...

Objavljeno:

Vlast i opozicija intezivirali su razgovore o predstojećim redovnim izborima, a najnoviju rundu, kako je najavljeno imaće sutra na Fakultetu političkih nauka gde će se iza zatvorenih vrata razgovarati o svim problemima.

Podsetimo jedna runda razgovora vlasti, opozicije i civilnog sektora već je održana na FPN, kada je domaćin ovoga skupa bio dekan Dragan Simić, a i tada smo mogli da čujemo ogromne primedbe na izborne uslove.

Izborni zakon po kom se sprovode izbori u Srbiji donešen je još 2000. godine, a konstantno je menjan (2003. čak tri puta, 2004. godine, 2005. čak dva puta, 2009. godine, a poslednji put 2011. godine takođe dva puta) raznim izmenama i dopunama zakona.

Prema objavama u Službenom glasniku evo kako je menjan izborni zakon:

"Sl. glasnik RS", br. 35/2000, 57/2003 - odluka USRS, 72/2003 - dr. zakon, 75/2003 - ispr. dr. zakona, 18/2004, 101/2005 - dr. zakon, 85/2005 - dr. zakon, 28/2011 - odluka US, 36/2011 i 104/2009 - dr. zakon".

Opozicija u kojoj je dobar deo stranaka učestvovao u poslednjim izmenama izbornog zakona i s njima pobeđivao na izborima sada poziva na njegovu promenu.

foto: Filip Plavčić

Još se, ipak ne zna hoće li stranke okupljene u SzS bojkotovati izbore, a na poslednjem sastanku opozicije bojkot izbora nije tema.

Član Saveza za Srbiju Janko Veselinović preneo je posle sastanka novinarima zaključak konsultacija dela opozicije da će iscrpeti sve mogućnosti da bi se došlo do slobodnih izbora, i razgovore sa predstavnicima vlasti i proteste, ali da je praktično ostalo malo vremena da se ispune uslovi da se održe slobodni i pošteni izbori kako ih opozicija vidi.

Bojkot izbora danas nije bila tema, kako je rekao potpredsednik DSS Dejan Šulkić.

- DSS nije doneo odluku o tome. Imamo rezervu prema ideji bojkota zato što treba da sagledamo šta sve to podrazumeva i šta bojkot može da donese - rekao je Šulkić nakon poslednjeg sastanka.

Jedan od zahteva opozicije je i taj da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bude na izbornoj listi, a on im je odgovorio:

- To je ključno. Kako ćete da pobedite nekoga ko zna svako selo u Srbiji? Ko radi više od vas? kako ćete da se borite protiv toga? Osim neistinama. Pričate o diplomama, ja sam rekao ajde da uporedimo moju s vašim diplomama odustali su od toga - rekao je Vučić danas za TV Prva.

foto: Prentscren

Kada je reč o razgovorima vlasti i opozicije Vučić kaže da SNS prihvata sve oko biračkih spiskova i finansiranja stranke.

- Kada je reč oko medija, aj da vidimo šta je bilo 2012. godine kada je Đilas držao sve medije. jedina je televizija bila mala KCN televizija na kojoj smo mogli da se pojavimo. Da li je danas N1 televizija koja 24/7 vodi kampanju protiv mene? Ova nova s isto tako, Aldžazira isto. Na vašoj televiziji ide šou kao što je Vojtehovski, Kesić, ja volim to da gledam i samo nastavite. Kada je to bilo u njihovo vreme? Na sve to mi smo spremni da razgovaramo. Oko čega god hoće. $5 do 60 dana je kampanja, svi su apsolutno ravnopravni, ja sam dva puta godišnje na RTS, ostalo seu moje aktivnosti, to ne može da mi niko zabrani - rekao je Vučić i dodao da opozicija zna da ih narod neće već će probati na silu.

"Svi oni koji danas imaju primedbe na izborne uslove moraju da znaju da ti uslovi nisu menjani već čitavu deceniju, još od perioda kada su oni bili na vlasti i kada su sami postavili te uslove, tako da pravi razlog za njihovo nezadovoljstvo očigledno leži negde drugde, a ne u izbornim pravilima", ističu u GO SPS.

Kako navode, važno je i imati u vidu da je Srbija do sada sprovela čitav niz izbornih ciklusa bez ikakvih primedbi na njihov demokratski okvir, pre svega od nadležnih međunarodnih institucija, što, ističu, već godinama daje potvrdu o veoma visokim izbornim standardima koji kod nas važe.

foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Socijalistička partija Srbije iz izbora u izbore dobija jasnu potvrdu građana o ispravnosti svoje politike i svog strateškog savezništva sa Srpskom naprednom strankom i uvereni smo da će tako biti i ubuduće, navode u stranci.

Sledeći sastanak predstavnika vlasti i opozicije delom će biti otvoren za javnost, a potom će učesnici razgovarati po "chatham house" (četam haus) pravilima.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kaže da razume stav koji su neki od učesnika prvog razgovora izneli u pogledu potrebe učešća javnosti u onome što se organizuje na Fakultetu političkih nauka i da je zajednički dogovor organizatora da deo prvog narednog skupa, odnosno obraćanje predstavnika političkih organizacija, bude otvoreno za javnost.

Kako je rekao, plan je da se obezbedi i "lajv strim", a potom će uslediti rasprava sa učesnicima koja bi se održavala po "četam haus" pravilima.

- Da na kraju otvorimo mogućnost da novinari uzimaju izjave nakon skupa i da se govori o sadržini onoga o čemu je razgovarano, naravno uz poštovanje tih pravila - rekao je Antonijević.

"Chatham house" (četam haus) pravilo znači da je dozvoljeno davanje izjava medijima i upoznavanje javnosti sa temama o kojima se diskutovalo, ali nije dozvoljeno citiranje učesnika.

Pored funkcionera SNS i ljudi iz SzS, svoje prisustvo potvrdili su i predstavnici SPS, ali i SDA Sandžaka.

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka učestvovaće na okruglom stolu vlasti i opozicije, zakazanom za petak, bez obzira da li će on biti otvoren za javnost, najavljeno je danas iz te partije.Generalni sekretar te bošnjačke partije Ahmedin Škrijelj rekao je novopazarskom radiju Sto plus da su oni na prvom sastanku tražili da se broj potpisa potrebnih strankama manjinskih naroda da učestvuju na izborima u Srbiji uskladi sa brojem potrebim za njihovu registraciju.

"Dakle, tražili smo da to bude 1.000 potpisa, jer nije logično da 10.000 potpisa prikupljaju i velike srpske stranke i stranke manjinskih naroda. Osim toga, nama je važno da se zadrži proporcionalni sistem, ali da Srbija više ne bude jedna izborna jedinica, već da ih ima osam, od kojih bi Sandžak bio jedna u kojoj bi se biralo najmanje 20 narodnih poslanika", rekao je Škrijelj.

On je istakao da bi se na taj način postigla adekvatna teritorijalna zastupljenost svih sandžačkih opština u parlamentu i da bi Bošnjaci bili jak politički faktor.

"Dodao bih da smo mi na prošlom sastanku podržali sve preporuke Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), ali smo tražili da se njihovi predlozi dopune sa ove dve stvari", rekao je Škrijelj.

On je rekao da će se na sutrašnjem sastanku razgovarti o finansiranju izborne kampanje, a da nije korektno da pre sastanka iznosi u javnosti stavove njegove stranke o tome.

Osim Škrijelja, sastanku koji je planiran na Fakultetu političkih nauka za petak prisustvovaće i član Nadzornog odbora SDA Sandžaka Mirza Hajdinović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.