HRVATI ZABRANILI ADVOKATU KAPETANA DRAGANA DA GA OBIĐE! Pokazao je papir na kome sve piše, gledaoci bili u šoku
Dragan Vasiljković, Foto: Beta

zabranili posete

HRVATI ZABRANILI ADVOKATU KAPETANA DRAGANA DA GA OBIĐE! Pokazao je papir na kome sve piše, gledaoci bili u šoku

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine

Objavljeno:

Beogradskom advokatu Draganu Palibrku uprava hrvatskog zatvora u Lepoglavi zabranila je posetu njegovom klijentu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, koji u tom zatvoru izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Gostujući u emisiji "Posle ručka", advokat Palibrk je ekskluzivno za gledaoce Hepija pokazao mejl od upravnika zatvora u Lepoglavi Dražena Posaveca, kojim se zabranjuje poseta kapetanu Draganu zbog navodne zloupotrebe prema članu 118 Zakona o izvršavanju kazne zatvora. Prema rečima advokata Palibrka, ta zabrana je izrečena zbog jučerašnjeg gostovanja u emisiji "Dobro jutro Srbijo".

- Pred početak ove emisije zvao me je moj klijent kapetan Dragan Vasiljković i rekao šta se dogodilo. Dostavio sam Vam papir koji će možda vašim gledaocima pokazati kako se prema kapetanu postupa u Lepoglavi u proteklih par meseci. Suština je vrlo jasna! Ide se do toga da se meni, kao njegovom advokatu, zabrani posećivanje. Posetu sam uredno najavio za 7. avgust 2019. godine i za kapetana Dragana, kao i za Bojana Gudurića.

Dobio sam odgovor da Gudurića mogu da posetim, dok kapetana Dragana ne. Ta odluka je doneta zbog toga što sam preneo sve ono što je moj klijent meni rekao, u šta ja verujem da je sto posto tačno. Ja sam kapetana godinama posećivao u pritvorskoj jedinici u Splitu i on nikada u životu nije imao nijednu primedbu. Vrlo dostojanstveno je tamo izdržavao kaznu i svi su se odnosili prema njemu korektno. Zašto je sada drugačiji tretman u Lepoglavi? Ostaviću gledaocima da procene - rekao je u emisiji "Posle ručka", advokat Dragan Palibrk.

- Ovo još jedno prekoračenje službenih ovlašćenja upravnika zatvora - rekao je Tanjugu Palibrk, kojem je istovremeno sa zabranom posete Vasiljkoviću, odobrena poseta drugom klijentu Bojanu Guduriću, koji u istom zatvoru služi kaznu od 33 godine na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu hrvataskog novinara Ive Pukanića 2008. godine u Zagrebu. Palibrk smatra da mu je poseta Vasiljkoviću uskaraćena jer je u medijima u više navrata iznosio podatke o lošem tretmanu njegovog klijenta ali i drugih zatvorenika sprskog porekla.

On smatra da je zabrana posete advokata klijentu kršenje svih normativnih akata vezanih za prava osuđenog lica i njeogvog advokata. Nedavno je uprava ovog zatvora na sličan način zabranila Vasiljkoviću da ga poseti njegov sveštenik iz Australije čime je, kako je i tada ukazao Palibrk, prekršila njegovo osnovno ljudsko pravo na veorispovest. Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj. Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine.

Bonus video

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.