VUČIĆ SPREMIO TRI POSEBNA POKLONA ZA MAKRONA: S jednim je na specifilan način iskovano prijateljstvo dva naroda
Makron i Vučić u Parizu, Foto: Printscreen/youtube

iznenadiće ga

VUČIĆ SPREMIO TRI POSEBNA POKLONA ZA MAKRONA: S jednim je na specifilan način iskovano prijateljstvo dva naroda

Ovo su pokloni koje će predsedniku Francuske biti uručeni i koje će poneti iz Srbije

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron sutra dolazi u posetu Srbiji. Ovom prilikom biće potpisano preko 20 sporazuma između Francuske i Srbije. Očekuje se da će ova poseta Srbiji doneti mnogo, od novih ideja za rešavanje dijaloga Beograda i Prištine do ekonomskih saradnji, a šta će Makron poneti iz Srbije?

Predsednik Aleksandar Vučić spremio je za francuskog predsednika niz poklona.

KONJIČKA SABLJA

Predsednikiku Francuske biće uručena konjička sablja M1895. To je srpska sablja za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje podoficira, značara i redova konjice 1895. godine. Na balčaku ove sablje ugraviran je srpski grb.

Isti tip sablje, samo sa grbom Kraljevine SHS/Jugoslavije, uveden je u naoružanje vojske 1920. godine. Posle Drugog svetskog rata, grb je zamenjen petokrakom ili grbom nove države i uveden u naoružanje JNA. Tokom 1995 godine, Ministrastvo odbrane isti tip oružja za oznakom vojske SRJ, dodeljivalo je najboljim pitomcima Vojne akademije. Nastavljajući tradiciju, isti tip sablje, sa grbom Republike Srbije, Predsednik danas takođe dodeljuje najboljim svršenim pitomcima Vojne akademije.

Preko Albanije je preneto samo 707 domaćih sablji M1895, koje su upućene na reparaciju i transformaciju u francuski zavod Šatelroa.

POSLANSTVO KRALJEVINE SRBIJE U PARIZU TOM 1 I 2

Među poklonima za Emanuela Makrona naći će se i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885" i "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893".

Oba toma imaju više od 1000 stranica i objavljene su u seriji Arhiva Srbije "Istorija srpske diplomatije - dokumenta", i sadrže dvojezičke naslove, opise sadržaja dokumenata i imenske registre.

KATALOG O SEVR PORCELANU

I poslednji poklon koji će biti uručen francuskom predsedniku je katalog o Sevr porcelanu iz Belog dvora. Ova publikacija, u formi tematskog kataloga je značajna kako u istoriografskom, muzeološkom i kulturološkom smislu, jer dragoceno i retko dostupno kulturno dobro. Reč je o remek-delu primenjene umetnosti - Španskom poklon servisu grofa od Artoa (comte d’Artois) iz 1782, poznatom i kao Bifon servis (Buffon service), koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru. Za umetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine. Ovo je i monografija koja svedoči tome da je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje čitavu kolekciju.

PIROTSKI ĆILIM

Jedan od predmeta koji će Makron poneti iz Srbije biće i autentični pirotski ćilim. Glavna odlika ovog ćilima je da nema naličje, već je na oba lica u potpunosti isti, što nigde u svetu nije zabeležen slučaj.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Dragoljub Bakić

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.