ZUKORLIĆ NA KOMEMORACIJI U POTOČARIMA: Ne smemo dozvoliti stvaranje ambijenta za glorifikovanje RATNIH ZLOČINACA!
Muamer Zukorlić, Foto: Filip Plavčić

reakcija

ZUKORLIĆ NA KOMEMORACIJI U POTOČARIMA: Ne smemo dozvoliti stvaranje ambijenta za glorifikovanje RATNIH ZLOČINACA!

Verski deo programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović

Objavljeno: 10:14h
Jovana Korica

U Memorijalnom centru u Potočarima juče je održana komemoracija i sahrana 33 žrtve srebreničke tragedije.

Verski deo programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović. Ove godine ukopane su 33 žrtve, što je najmanji broj dosad.

1 / 12 Foto: Filip Plavčić

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, predsednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi.

Komemoraciji prisustvovao je i Muamer Zukorlić, predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i bošnjački političar. On je za Espreso rekao kako je juče iz Srebrenice poslata poruka "celokupnom čovečanstvu da je Srebrenica svojevrsna svetska metropola ljudske savesti."

- Danas smo bili u prilici da 11. jula ovde u Srebrenici klanjamo đenazu, odnosno priredimo sahanu i prisustvujemo sahrani još 33 žrtve zločina ovde u Srebrenici. Takođe, u pristustvu velikog broja ljudi, nekoliko desetina hiljada, ovde smo kako bismo poslali poruku celokupnom čovečanstvu da je Srebrenica svojevrsna svetska metropola ljudske savesti. Tada je na ispitu pala ljudska savest. Za svega nekoliko dana ubijeno je više od 8.000 ljudi, samo zato što su pripadali drugoj veri i drugoj naciji - rekao je Zukorlić.

Dodao je kako je jedna od poruka poslata juče iz Potočara i to da Bošnjaci više nikada ne smeju da dođu u priliku da se nad njima izvrši ovakav zločin, te kako svi bez obzira na nacionalu pripadnost moraju stati u "u jedan red protiv zločin".

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

- Naša poruka jeste da Bošnjaci više nikada ne smeju doći u priliku da se nad njima izvrši ovakav zločin. Ali, isto tako, naša poruka je da svi zajedno bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost moramo stati u jedan red protiv zločina bilo koje vrste i protiv zločina prema svakome. I na koji način se ne sme dopustiti stvaranje novog ambijenta gde će se glorifikovati zločinici, na neki način opravdavati zločin ili negirati genocid. Oni koji pokušavaju da opravdaju zločin, misleći da time čine dobro svojoj zemlji i svom narodu, prave veliku grešku. Jer odnos prema zločinu, nije zbog onog kome je učinjen. Odnos prema zločinu se treba formulisati zbog nas samih, odnosno naših pokoljenja. Jer naš odnos prema zločinu predstavlja matricu odgoja naših mladih generacija i to je suštinska lekcija koju pre svega u Srbiji treba do kraja shvatiti. Nije dobro kada se ponovo raspiruju nacionalističke orijentacije. Mržnja, pogotovo, ni na koji način ne može doneti dobro nikome. Ovo ovde (Srebrenica) treba da bude lekcija protiv mržnje, lekcija protiv zločina svim ljudima a i za sva vremena - zaključio je Zukorlić za Espreso.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.