RAZMENA TERITORIJA S ALBANCIMA, PROMENA USTAVA, TANGE-FRANGE: Kako bi KOSOVO izgledalo da su OVA rešenja USVOJENA?
Beograd i Priština, Foto: Filip Plavčić, Jelena Vučetić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

BILO JE TU SVAŠTA

RAZMENA TERITORIJA S ALBANCIMA, PROMENA USTAVA, TANGE-FRANGE: Kako bi KOSOVO izgledalo da su OVA rešenja USVOJENA?

Evo šta je sve nuđeno Srbiji

Objavljeno:

Briselski sporazum je samo mrtvo slovo na papiru. Pregovori su zamrznuti i tako će ostati sve dok Priština ne ukine anticivilizacijeks takse, a Espreso vam predstavlja kakvih smo se sve rešenja za Kosovo naslušali u proteklom periodu!

Rešenja se smenjuju kao na tacni, mnogo je probnih balona pušteno u etar i skoro da ne prođe nijedan dan da se ne pojavi neki profesor, uticajni čovek sa Zapada ili iz Srbije da ponudi svoje rešenje za problem Kosova.

ZSO i Briselski sporazum su bili preteča svakog dogovora ali su ostali samo plod mašte da bi se do tog dogovora iz Brisela moglo zaista i doći.

Poslednji u nizu predloga za rešenje kosovskog čvora ponudila je Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić.

Ona naime smatra da bi Srbija trebala da promeni preambulu u Ustavu Srbije i da umesto celog Kosova da stavi samo četiri opštine sa severa južne srpske pokrajine.

Njen Centar predlaže da Vlada pro izbriše preambulu Ustava ili je promeni tako da se ne spominje više Kosovo, već četiri opštine.

foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

CEAS je pozvao Vladu Srbije da "ili potpuno izbaci preambulu Ustava" ili je promeni u formulaciju: "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije".

"Ta vrsta signala bi možda bio vrlo dobar 'tizer' za administraciju na Kosovu, koja je u potpunom rasulu oko toga šta hoće, šta je ustavno prihvatljivo, šta nije. Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom - a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum - možda bi to promenilo i dinamiku kosovskog društva", rekla je Milićeva.

U prošlosti smo imali slične predloge, kao što je apsolutno priznanje nezavisnosti Republike Kosovo u sadašnjim granicama, taj predlog naravno dolazio je od Albanaca podpomognuti saveznicima sa zapada.

foto: Beta/Milan Obradović

Zatim se pojavila ideja o razgraničenju sa Albancima, koje su predlagali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ta ideja prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije naišla na odobravanje pa se od nje za sada odustalo.

"I dalje mislim da je to najbolje rešenje za Srbiju", rekao je u svojim ranijim izjavama Aleksandar Vučić.

Sasvim Stidljivo u medijima pojavila se informacija da se pregovara da Priština Beogradu da 10 opština na Kosovu, a da zauzvrat dobije Preševo Medveđu i Bujanovac.

Ova tzv razmena teritorija odjeknula je kako u Srbiji tako i u svetu.

Predsednik Kosova Hašim Tači odlučno je odbacio ove navode, ako mu je verovati naravno.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Direktor Evropskog projekta i stalni istraživač u Institutu humanističkih nauka u Beču Ivan Vejvoda ocenio je da bi možda trebalo da bude postavljen specijalni pregovarač koji bi svakodnevno učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine, ali da će na kraju lideri postići dogovor oko rešenja prihvatljivog za obe strane.

- Mi znamo da će ovaj problem jednog dana biti rešen, pitanje je kako ćemo do rešenja doći. Mislim da ne postoji ništa što već nije bilo na stolu. Verujem da je veoma pozitivan primer nedavni sporazum Severne Makedonije i Grčke. U jednom momentu lideri su ti koji su odlučivali, ma kakve razlike bile - rekao je Vejvoda u intervjuu za nedeljnik NIN.

On je dodao da se na kraju uvek nađu lideri "koji će se prvo dogovoriti oko rešenja koje će prihvatiti obe strane, a uz konsultacije sa relevantnim domaćim i inostranim akterima, pre svega sa Evropskom unijom".

Vejvoda je rekao da međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija, treba da pomognu i Prištini i Beogradu u nalaženju konkretnih rešenja za postizanje dogovora.

- Međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija, kolokvijalno rečeno, treba malo da drži za ruku obe strane koje sede za stolom kako bi im pomogla u nalaženju konkretnih rešenja. Možda treba da bude postavljen i specijalni pregovarač, neko ko će se baš svakog dana baviti time - rekao je Vejvoda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.