SRBIJA JE ZA KORAK BLIŽA EVROPSKOJ UNIJI! U Briselu je KONAČNO otvoreno POGLAVLJE 9 (VIDEO)
Jadranka Joksimović i Johanes Han, Foto: Prentscren Tanjug

OVO SMO ČEKALI

SRBIJA JE ZA KORAK BLIŽA EVROPSKOJ UNIJI! U Briselu je KONAČNO otvoreno POGLAVLJE 9 (VIDEO)

Konačno dobre vesti...

Objavljeno:

Srbija je u Briselu na Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom otvorila Poglavlje 9 – finansijske usluge i potpisala Finansijski sporazum IPA za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, koja predvodi delegaciju Srbije na 10. međuvladinoj konferenciji, istakla je da Srbija može biti zadovoljna otvaranjem još jednog, 17. poglavlja, u pregovorima o članstvu sa EU, iako je očekivala dva, ali da je i to zadovoljavajuće, imajući u vidu nepovoljna zbivanja u regionu.

Joksimović je naglasila da su time prepoznati uspesi zemlje u ekonomskim reformama i da otvaranje Poglavlja 9 znači da se obezbeđuje sigurnost finansijskog sistema.

Ona je ocenila da će se daljim usklađivanjem sa standardima EU u oblasti bankarstva, osiguranja, tržišta kapitala i investicionih usluga obezbediti dugoročna pravna i finansijska sigurnost koja je u interesu i finansijskih institucija, potencijalnih investitora, ali na prvom mestu građana Srbije.

Komesar EU za susedsku i politiku proširenja Johanes Han ukazao je na važnost otvaranja pomenutog poglavlja jer to pokazuje da su u Srbiji postignuti ni malo laki uspesi u makroekonomskoj stabilizaciji i ekonomskom razvitku.

Han je podvukao da je to važno da bi se otklonile opasnosti po investitore i građane, pri čemu je ukazao na potrebu da Srbija napreduje u jačanju vladavine zakona, temeljnih sloboda i demokratskom vršenju vlasti.

On je podsetio na to da je EU od 2007. godine Srbiji odobrila više od dve milijarde evra bespovratne pomoći.

Ministar za evropske poslove Rumunije Georg Ćamba istakao je da će brzina približavanja članstvu u EU zavisiti od reformi u poglavljima vladavine prava i temeljnih sloboda.

Ćamba je rekao da Ministarski savet EU ističe i potrebu da Srbija postepeno usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Unijom i da se dijalog sa Prištinom što pre nastavi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.