SRBIJA NIKADA NEĆE UĆI U EVROPSKU UNIJU, OVA ZEMLJA STAVLJA BEOGRADU VETO! Procurele JEZIVE stvari iz Brisela
Evropska unija i Srbija, Foto: Profimedia

BRUKA!

SRBIJA NIKADA NEĆE UĆI U EVROPSKU UNIJU, OVA ZEMLJA STAVLJA BEOGRADU VETO! Procurele JEZIVE stvari iz Brisela

Ovo je zaista skandal...

Objavljeno:

Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, tvrdi da će Holandija svojim vetom zauvek blokirati Srbiju i druge države Zapadnog Balkana na putu ka Uniji.

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana nikada neće ući u Evropsku uniju jer će Holandija svojim vetom neprestano da blokira njihovo pristupanje.

Ovo tvrdi Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, koja smatra da Holandija neće odustati od svog tvrdog stava o proširenju EU kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Ona smatra da zahtev za ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana koji su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka predstavlja pokušaj da se ublaži udarac koji su Francuska i Holandija zadale celoj ideji proširenja svojim odnosom prema otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- Ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bilo dobro za EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio ako Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće - ističe Domi, dodajući da Brisel treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu.

- Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva angažovane su i mekim i čvrstim snagama i EU više nije jedini igrač u regionu. Mislim da je vakuum nastao slabljenjem Velike Britanije zbog Bregzita i kontinuiranim povlačenjem SAD, i da sada negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od drugih geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratije. Štaviše, njima dominiraju neoliberalne vlade - primetila je Domi, uz opasku da će Holandija nastaviti da stavlja svoj veto na pitanje proširenja EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media