LONDON SE SPREMA DA PONIZI SRBIJU NA SAVETU BEZBEDNOSTI! Rusija i Kina ĆUTE, vodi se pravi RAT za Kosovo u Njujorku
Kosovo i sednica SB UN, Foto: Profimedia, Wikipedia

SAZNAJEMO!

LONDON SE SPREMA DA PONIZI SRBIJU NA SAVETU BEZBEDNOSTI! Rusija i Kina ĆUTE, vodi se pravi RAT za Kosovo u Njujorku

Evo šta se dešava iza kulisa u Njujorku...

Objavljeno:

Pravi rat za Kosovo vodiće se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku. Srbiju će predstavljati šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a kako Espreso saznaje London je spremio posebnu političku igranku za Beograd.

I ako će, kako je najavljeno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmatrati Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, a u fokusu zasedanja biće poslednja brutalna akcija kosovskih specijalnih jedinica na severu KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN. Kako saznaje naš portal biće reči i o Rezoluciji 1244.

Naime kako saznajemo iz diplomatskih izvora u Njujorku. Velika Britanija će na sednici pokušati da iskoristi Rezoluciju 1244 da udari po Srbiji i Beogradu i da kako kaže naš izvor "dokažu svima da je tzv Kosovo nezavisno".

- U Londonu, koji je već dosta puta do sada zahtevao da se pitanje Kosova više ne postavlja na sednicama SB UN, jer je ono za njih nezavisno, spremili su pakleni plan za Srbiju. Naime, oni će citirati delove Rezolucije 1244 koji su veoma bolni za Beograd - otkriva izvor.

Prema njegovim rečima ambasador Velike Britanije u SB UN citiraće delove Rezolucije 1244 i to dva člana, Član 3 i Član 11.

foto: Prentscren

- Članom 3 se potvrđuje odgovornost SRJ za krizu, poziva se da prekine nasilje na KiM i da poverljivo započne povlačenje snaga. Čime će London pokušati još jednom Srbe da predstavi kao agresore na Kosovu. Dok je Član 11, prema njihovom tumačenju, a u kojem se ostavlja mogućnost da se građani Kosova izjasne o statusu na referendumu dokaz da su Albanci s punim pravom proglasili nezavisnost - otkriva naš izvor.

foto: Prentscren

Da bi Srbija mogla imati problem sa Rezolucijom 1244 više puta je ukazivao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je javno čitao delove teksta koji nikako ne idu u prilog Beogradu.

Ono što je zanimljivo je to da Rusija i kina za sada svoj stav kriju, što nije bio običaj do sada.

Podsetimo Rezoluciju 1244 usvojio je Savet bezbednosti UN na svom 4011. sastanku 10. juna 1999. godine nakon opoziva rezolucija 1160 (1998), 1199(1998), 1203 (1998) и 1239 (1999), sa ciljem političkog rešenja krize na Kosovu, nakon bombardovanja, očuvanja međunarodnog mira, bezbednosti i osiguravanja slobodnog povratka izbeglica i raseljenih lica u svoj dom.

foto: Prentscren

Ovom rezolucijom odobreno je međunarodno, vojno i civilno prisustvo u SRJ i uspostavljanje Privremene administrativne misije OUN na Кosovu (UNMIК), a Kosovo i Metohija su stavljeni pod mandat UN! Rezolucija 1244 usledila je nakon saglasnosti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili finski predsednik Marti Ahtisari i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin 8. juna, koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije (aneks 2 rezolucije).

Rezoluciji najvišeg tela UN prethodili su brojni pregovori predsednika SRJ Slobodana Miloševića i Viktora Černomirdina, koji je bio predstavnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, a u pregovore je ušao po dogovoru sa Amerikom i EU. Ti pregovori završeni su početkom juna, uz posredstvo Martija Ahtisarija, koji je predstavljao EU i UN.

Dokument o dogovoru Milošević-Ahtisari-Černomirdin, koji je prihvatila Narodna skupština a zatim i Savezna vlada, bio je osnova za Rezoluciju 1244. Rezolucija je doneta dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je okončano bombardovanje SRJ koje je trajalo 79 dana. Usvojena je sa 14 glasova za i nijednim protiv.

foto: AP

Кina je ostala uzdržana zbog kritikovanja NATO agresije, naročito zbog bombardovanja njene ambasade. Njeni predstavnici su izjavili da je sukob trebalo da reši Vlada SR Jugoslavije i njeni građani i da se suprostavljaju stranoj intervenciji. Međutim, kako je SRJ prihvatila mirovni predlog, Кina nije stavila veto na rezoluciju.

Tumačenja Rezolucije jedne i druge strane su protivurečna. Iz Beograda se može čuti da ni u jednom delu Rezolucije nema pomena o referendumu o budućem statusu, a s druge strane, u Prištini kažu da nijedna odredba rezolucije ne zabranjuje nezavisnost Kosova. Neki prištinski pravnici tvrde da ona čak i zagovara konačni status.

Šta zaista piše u tekstu Rezolucije koja je usvojena pre 20 godina pročitajte OVDE!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.