BREGA JE JOŠ 1990. ZNAO ŠTA ĆE SE DESITI S JUGOSLAVIJOM: Ovaj INTERVJU otkriva da je ČUVENI MUZIČAR bio u PRAVU
Uvek je bio "vidovit": Goran Bregović Brega, Foto: Printscreen

proročanstvo?

BREGA JE JOŠ 1990. ZNAO ŠTA ĆE SE DESITI S JUGOSLAVIJOM: Ovaj INTERVJU otkriva da je ČUVENI MUZIČAR bio u PRAVU

Nijedna aktuelna ideja nije vredna toga da bilo ko pogine za nju

Objavljeno:

Pre nego što je napustio bivšu Jugoslaviju, nakon izbijanja rata, i obreo se u Parizu, Goran Bregović je bio veoma politički aktivan i to kao član Reformista Ante Markovića.

Jedan njegov intervju, koji je dao za časopis "Svijet" 1990. godine zvuči prilično proročanski, a ideje koje je u njemu zastupao ukazivale su da je i te kao bio svestan mogućeg krvavog scenarija raspada države koji se ubrzo i ostvario.

Uvek ste izjavljivali kako ne želite da politika bude vaš život, a sad se javnosti predstavljate kao jedan od agitatora Markovićeve stranke.

- Moj je odnos prema politici pre bio na nivou detinjarija i zapravo sam se sad prvi put u životu izjasnio. Ne želim biti tek duhoviti cinik koji će sve posmatrati iz fotelje, premda iza njegovih vrata vlada haos. Treba učestvovati, jer ovo je možda prvi put u našoj povesti da imamo priliku da stvorimo nešto primereno čoveku i organiziraujemo dobar život za sebe. U toj mi se situaciji pozicija cinika ne sviđa i mislim da se nijedan intelektualac ne može odbraniti cinizmom koji ga oslobađa direktne akcije. Ovo je vreme u kojem se moramo odgovorno izjasniti.

foto: Printscreen

Mislite li da je promena stava izraz vaše zrelosti?

- Pre bih rekao: straha. Markovićeva partija možda je najmasovnija u Jugoslaviji, jer to je partija straha, partija onih koji su se uplašili skidanja glava zbog ideja. Nijedna aktuelna ideja nije vredna toga da bilo ko pogine za nju i jedino zašta se zalažem jeste da se međusobno ne potučemo. Hoće li se Jugoslavija raspasti ili ne, u ovom je trenutku najmanje važno, jedino što želim jest da se ne pobijemo.

Koliko kao rokenrol zvezda možete uticati na to? Računate li na svoju popularnost kao na kredit koji sad valja iskoristiti?

- Nemam iluzija da sam veoma uticajan zbog svoje prošlosti. Taj moj stav potvrđuju iskustva iz Hrvatske, gde je Koalicija, u kojoj su takođe bili intelektualci kao sad u našoj stranci, izgubila zbog taštog nastupa. Nerealno su verovali u to da su nekome važni, ali pogrešili su. Imam iskustvo slično ovome. Kad sam došao u vojsku, shvatio sam koliko sami sebi laskamo da nešto značimo, a zapravo živimo u oblacima. U vojsku sam stigao direktno s Hajdučke česme, s koncerta koji je najverovatnije bio jedan od najznačajnijih događaja u povesti našeg rokenrola. Nije bilo novina, od Komunista do Rilindje, koje nisu objavile moju sliku. A kad sam došao onamo polovina ljudi nikad nije čula za mene.

foto: Printscreen

Markovića ste upoznali pre, radeći na propagandnom spotu za SIV.

- Da, ali taj je posao bio samo profesionalni angažman. Već sam komponovao muziku za propagandne spotove svojih prijatelja, iz štosa sam uradio "Hajdemo u planine", prvi spot Ademira Kenovića, pa sam prihvatio i ovaj posao. Kako sam ipak bio znatiželjan i želeo upoznati Antu, otišao sam na projekciju spota u SIV. Oni su želeli da ga vide nakon sednice u jedan sat noću, pa sam osim Markovića, video i ceo SIV na okupu, malo razgaćen nakon tolikog sastančenja. Rad na spotu bio je za mene bez ikakvih ideoloških konotacija...

BONUS VIDEO:

NEVOLJA IH SPOJILA: Mutna voda im je odnela sve što su imali, ali im je donela PRIJATELJSTVO ZA CEO ŽIVOT (FOTO, VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jugopapir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.