VUČIĆ I PALMER OTKRILI PRAVU ISTINU O KOSOVU! Pogledajte šta je PREPREKA ISTORIJSKOM DOGOVORU Srba i Albanaca
Foto: Tanjug

SASTANAK U PREDSEDNIŠTVU

VUČIĆ I PALMER OTKRILI PRAVU ISTINU O KOSOVU! Pogledajte šta je PREPREKA ISTORIJSKOM DOGOVORU Srba i Albanaca

Važan sastanak u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu

Objavljeno: 11:35h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

Palmer je "ranih" 90-ih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region, pa se smatra specijalcem Stejt departmenta za Balkan.

- Vodili smo veoma otvoren dijalog, konkretan, pre svega o odnosima Beogradu i Prištine i zastoju u dijalogu - rekao je Vučić.

Napomenuo je da samo razgovorima i pregovorima može nešto da se postigne po pitanju kosovskog rešenja i da je sa time saglasan i Metju Palmer.

- Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi deo teritorije. I pored naših razlika, jasno je da se do rešenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa - istakao je predsednik Srbije.

- Ja sam zahvalan Amerikancima što su govorili o ukidanju taksi - rekao je Vučić.

Govorili su o životu Srba na KiM, kao i o celokupnim interesima Srbije.

foto: Prentscren

- Zamolio sam gospodina Palmera da nekoliko dobrih reči kaže o Srbiji američkim investitorima. Mi nastavljamo dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, zahvalne smo SAD koje poštuju vojnu neutralnost naše zemlje - rekao je predsednik.

- Biću dosadan i naporan u ponavljanju poziva predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić preneo je novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče, u delu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoirtila to što je Prišština uvela takse da "zatvori" dijalog Beograda i Prištine.

"Rekao sam mu da je suština u tome - kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku", rekao je Vučić.

"Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima", zapitao je Vučić.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

foto: Prentscren

Sastanak se održava nešto više od dve sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije.

- Ne mogu da kažem kakav će ishod biti sastanka u julu u Parizu, ali verujem da će biti konstruktivan sa obe strane - rekao je Palmer.

Metju Palmer je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji je predvođen EU i smatraju da je veoma važno da ovaj dijalog otvori evropski put.

"Vidimo da su takse prepreka tome i želeli bismo da vidimo da se ukinu i da se obe strane vrate na pregovarački sto. Predsedniče, puno vam hvala na vašoj posvećenosti po pitanju dijaloga i možete da računate na našu podršku", rekao je Palmer.

Palmer je na pitanje novinara o NATO bombardovanju rekao da mu je žao zbog žrtava i da je to jako osetljiva tema.

"Umesto da gledamo u prošlost, možda je važnije da gledamo u budućnost i da se građani Srbije usmere ka evropskim integracijama. Mi treba da priznamo kakvu je cenu platio narod tokom bombardovanja, ali je vreme da se okrenemo ka budućnosti", rekao je američki visoki funkcioner.

Pogledajte kako je to bilo:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.