VUČIĆEVA OSVETA EU, URADIO JE ONO ŠTO NIKO NIJE SMEO! Da li je Brisel okrenuo leđa Srbiji ili je to Beograd učinio?
Aleksandar Vučić, Evropska unija...VUČIĆ JE POSLA, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

OŠTRO!

VUČIĆEVA OSVETA EU, URADIO JE ONO ŠTO NIKO NIJE SMEO! Da li je Brisel okrenuo leđa Srbiji ili je to Beograd učinio?

Niko nije primetio ovaj presedan...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Magarac i šargarepa priča je koja više ne pije vodu kada se pomene saga zvana "Srbija i Evropska unija". Naime, dok su Srbi pratili šta se dešava na Kosovu i sva njihova pažnja bila je usmerena ka tome, daleko od očiju javnosti dogodio se svojevrstan presedan!

Prvi put od kako se Srbija opredelila za evropske integracije predsednik države nije primio Izveštaj Evropske komisije, već je to uradila samo predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TV Prva odgovorio je zbog čega nije primio Izveštaj EK?

- Nisam imao vremena, imao sam drugih obaveza - rekao je Vučić, a na pitanje novinara da li je to bila poruka Briselu, zagonetno i uz osmeh predsednik Srbije odgovorio je:

- Ja sve što imam to i kažem.

foto: PrvaTv/printscreen

S druge strane premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Izveštaj EK nije naljutio, već ju je zabavio.

Dok ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je opšta ocena da je Srbija uradila više od onoga što je notirano i pomenuto u izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS, rekla da je izveštaj u principu pozitivan, jer konstatuje napredak u gotovo svim oblastima, a nema nazadovanja ni u jednoj.

foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Međutim, ministarka kaže da postoje oblasti za koje je dato mnogo političkih ocena i da je percepcija pomalo poremetila čistoću činjenica.

Bilo kako bilo deset godina od predaje zahteva za članstvo u EU i pet godina od početka pregovora Srbija se i dalje suočava sa istim problemima: dijalog Beograda i Prištine, politička stabilnost, korupcija, sudstvo, organizovani kriminal, ljudska prava i sloboda medija.

Za pet godina pregovora o članstvu, a 10 godina od predaje zahteva za članstvo u EU, Srbija nije otvorila ni polovinu pregovaračkih poglavlja, nema napretka ili je sprovođenje reformi označeno kao nedovoljno u svih 16 otvorenih poglavlja od kojih je privremeno zatvorila dva.

Od 35 pregovaračkih poglavlja Srbija je otvorila 16 od kojih je privremeno zatvorila 2, a ostalo je da otvori još 19 poglavlja. Većina zemalja članica EU koje su ušle u EU 2004. i 2007. godine, zatvorile su sva poglavlja u roku od šest godina. Srbija nije ni blizu.

foto: EU

Otvorena poglavlja u kojima nema napretka u reformama su 3, 5, i 8.

Otvorena poglavlja u kojima postoji ograničen napredak su 1, 13, 15, 27, 23.

Članstvo u Evropskoj uniji i evropska budućnost Srbije nalazili su se u ekspozeima svih predsednika vlade Srbije od 2008. godine.

Da li je sve ovo znak da je Srbija okrenula leđa EU ili je možda Brisel to uradio nama? Prosudite sami...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.