SRPSKA DIPLOMATIJA NA STEROIDIMA: Šta mislite, koliko je puta DAČIĆ obleteo ZEMLJU u RATU za KOSOVO?
Ivica Dačić i put oko sveta..., Foto: Profimedia, Nemanja Pančić

PREŠIŠAO JEREMIĆA

SRPSKA DIPLOMATIJA NA STEROIDIMA: Šta mislite, koliko je puta DAČIĆ obleteo ZEMLJU u RATU za KOSOVO?

Cifre su zapanjujuće i govore više od 1.000 reči...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Odavno su mediji proglasili srpsku diplomatiju na steroidima, ali sada imamo priliku da vidimo kako to deluje u praksi. Jer kako drugačije nazvati činjenicu da jedan čovek u sklopu svojih diplomatskih akcija obiđe zemljinu kuglu čak 29 puta?!

Da, dobro ste pročitali 29 puta Zemljinu kuglu obišao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Što se prostom matematičkom računicom da izračunati da Ivica Dačić u dva meseca jednom obleti planetu.

On je na svom obraćanju tokom obeležavanja Dana srpske diplomatije rekao:

"Kažu da je „Diplomata čovek koji dva puta razmisli pre nego što ne kaže ništa", nadam se da to danas neće biti slučaj. U prethodnih pet godina, koliko sam na čelu Ministarstva spoljnih poslova, posetio sam 102 od 193 države sveta, članica UN, prešavši više od milion i sto hiljada kilometara i obletevši Zemljinu kuglu 29 puta".

Ove reči najbolje govore i idu uz tu krilaticu - "Diplomatija na steroidima!"

O putešestvijama šefa srpske diplomatije najbolje govori infografika koju je uradilo Ministarstvo spoljnih poslova posle puta Dačića za Afriku kada je navelo da je za samo 7 dana ministar spoljnih poslova posetio 7 država.

Pogledajte infografik:

Srpska diplomatija na steroidima prvi put se pomenula 2009. godine kada je na čelu MSP bio Vuk Jeremić, ali mu je Dačić svojim putovanjima i akcijama definitivno preoteo ovo zvanje, barem to gore pomentue cifre govore.

Koliko je ovakva aktivnost srpske diplomatije dala rezultata najbolje govori podatak da je u prethodnih pet godina samo sedam zemalja priznalo tzv. Republiku Kosovo, dok je 13 zemalja povuklo priznanje.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.