SRBIJA SPREMA BRUTALAN ODGOVOR NA ALBANSKE TAKSE! Ljajić najavio KONTRAMERE i otkrio kolika je ŠTETA nastala do sad
Rasim Ljajić, Foto: Zorana Jevtić

zajedno sa bih

SRBIJA SPREMA BRUTALAN ODGOVOR NA ALBANSKE TAKSE! Ljajić najavio KONTRAMERE i otkrio kolika je ŠTETA nastala do sad

Šarović i Ljajić ocenili su da štetu trpe i građani Kosova

Objavljeno:

Bosna i Hercegovina i Srbija razmotriće uvođenje različitih kontramera ako Kosovo ne ukine takse na proizvode iz ove dve zemlje do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula.

Ovo su danas u Sarajevu izjavili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, posle razgovora o diskriminatorskim taksama koje za robe iz BiH i Srbije i dalje primenjuju vlasti u Prištini.

Šarović je naveo da je BiH u poslednjih šest meseci na Kosovo isporučila manje robe u vrednosti od 27 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine, što je pad od 97 procenata.

Ljajić je istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Kosovo isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od čak 80 odsto.

Prema njegovim rečima, to znači da je dnevno šteta veća za oko milion evra.

Šarović i Ljajić ocenili su da štetu trpe i građani Kosova, jer su cene na malo povećane za 5,3 odsto, da je spoljnotrgovinski deficit povećan za 5,4 procenta, a uvoz robe za 6,4 odsto.

Još je istaknuto da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu.

Šarović i Ljajić su se složili da bi BiH i Srbija trebalo zajednički da nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.

Dvojica ministara su se založila za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala.

Uslov za to je bezuslovno ukidanje taksi od Kosova, ocenili su Šarović i Ljajić, dodavši da, ako se to ne desi, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika. "Zbog uvedenih taksi prema dve države od institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana pre 13 godina", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.